La Marxa Heroica de Fulleda s'estrena amb 200 participants

Amb un recorregut de 30,5 kilòmetres, la jornada, celebrada diumenge passat, va transitar per camins i corriols entre fonts, miradors i marges de pedra seca

Marxa Heroica de Fulleda 2 interiro
photo_camera La marxa, que es podia fer corrent o caminant, va tenir la sortida i l'arribada a Fulleda

La Marxa Heroica de Fulleda s’ha estrenat aquest diumenge dins el calendari lleidatà amb un total de 200 participants. La jornada, organitzada per l’Ajuntament de Fulleda amb la col·laboració de Boira Bike, s’ha desenvolupat pels voltants de la població de les Garrigues.

La jornada ha consistit en una marxa a peu de 30,5 kilòmetres, amb 557 metres de desnivell positiu acumulat, amb sortida i arribada a la Sala de Fulleda (sala polivalent de la població), i es podia fer corrent o caminant. Ha transitat per l’anomenada Ruta dels Miradors i les Fonts de Fulleda, amb un paisatge únic de vinyes, oliveres, ametllers, bosc, fonts, miradors, camins i corriols, a més de construccions i marges de pedra seca

Es tractava d’una marxa eco-responsable, ja que circulava per zones d’alt interès ecològic, de manera que no es podien abandonar deixalles a la natura, calia seguir estrictament el recorregut marcat sense utilitzar dreceres i l’organització ha fet servir material reutilitzable o reciclable i ha procedit a la recollida de tot el material utilitzat per al marcatge i abalisament el mateix dia de la prova.

La proposta incloïa la Ruta dels Miradors i les Fonts de Fulleda

Fulleda és un poble situat a l’extrem est de la comarca de les Garrigues, al territori de la Segarra històrica, fronterer amb la Conca de Barberà. L’itinerari circular i senyalitzat, apte per a excursionistes, corredors o amants de la bicicleta tot terreny (BTT), partia del davant de la Sala, bar i local d’aplec i retrobament dels fulledencs i fulledenques, al costat de l'Antic Molí d'Oli. El recorregut transcorria entremig de camps de vinyes, oliveres i ametllers, de conreus cerealístics i, sobretot, de pinedes que proporcionen ombra abundant. Travessava nombrosos fondals i valls i s’enfilava fins al capdamunt de les serres de Vinaixa, de Vilobí i de les Aubredes, que sobrepassen els 600 metres d’alçada, des de les quals es podia gaudir de les panoràmiques visuals de les comarques de la plana lleidatana amb el fons escènic del Prepirineu i el Pirineu, la Conca de Barberà i el rerepaís del prelitoral català per la serra de Miramar o Lilla i l’Alt Gaià, les muntanyes de Prades, la serra de la Llena i del Montsant.

En tres indrets del recorregut amb vistes privilegiades, l’Ajuntament de Fulleda ha condicionat miradors panoràmics (el dels Pirineus, el de les Garrigues i el de la Conca de Barberà). Cal destacar que la meitat oest del recorregut està inclosa dins l’espai natural protegit la Vall de Vinaixa inclòs dins la Xarxa Natura 2000 de la UE.

Al llarg del recorregut es poden observar nombroses construccions de pedra seca en les seves diferents modalitats (marges o espones, cabanes de volta, cabanes de teula, aixoplucs de volta, aljubs i cisternes) que al llarg de sobretot el segle XIX i fins a la meitat del segle XX van ajudar els pagesos a convertir els terrenys en conreables i a fer-los la vida més fàcil. La tècnica de la pedra seca es caracteritza per no utilitzar argamasses o materials d'unió entre les peces, tot i que per a les cabanes hom podia utilitzar argila per impermeabilitzar-ne l'interior.

Comentaris