Els músics ponentins aixequen els instruments i omplen les xarxes durant el confinament

La música catalana sofreix avui una situació insostenible amb uns trenta mil actes suspesos i més de 130 milions d'euros de pèrdues només en el període entre els mesos de març i maig. Tot i això, es manifesta diàriament la solidaritat i l'empatia amb el conjunt de la societat.

músics confinats2

La música és un motor de l'ànima. A qui toca, no deixa mai indiferent. La música fa vibrar. És una necessitat. I, per molt confinament que hi hagi, això no canvia. 

A causa de la potència comunicativa i emotiva de la música, instrumentistes, compositors, selectors i cantants d'arreu del globus ofereixen aquests dies tota mena de directes i gravacions a través de les xarxes socials.

Novetats, clàssics, col·laboracions, versions, concerts en directe, etc., amb la música en confinament, tot s'hi val!

Fa uns dies, la Cobla dels sons essencials ens regalava a través del seu canal de Youtube 'La rumba promesa'. Un tema de Marcel Casellas, inèdit per a Sons Essencials com a intèrprets, però publicat prèviament per Manu Sabaté amb el projecte Inxa Impro Quintet i La Portàtil. 



Una altra proposta interessant que fa una setmana que volta per les xarxes és la versió en contrabaixos de 'Sóc de l'oest', del Pardal Rocker, interpretada per un grup de contrabaixos dels alumnes de l'Escolania de Montserrat i del Conservatori de Música de Cervera.



En consonància, cada dia de confinament el mateix David Esterri publica al seu canal de Youtube cançons interpretades a la sala d'estar de casa seva. Acompanyat d'una guitarra, un violí, o la veu de la seva família.



Una altra cantant ponentina confinada és la Meritxell Gené, que en motiu del repte #coronaciao, va interpretar i compartir a la seva pàgina de Facebook una versió en català de l'Alguer de Claudio Gabriel Sanna del mític 'Bella Ciao'.

Meritxell 

També utilitza el seu Facebook per compartir cançons el músic d'Alpicat Jordi Gasion. Ha compartit amb la comunitat 'Vides senzilles per a dies estranys', i 'De Sants i de Costums'.

Jordi Gasion

En Jordi Mestre, instrumentista de la banda Sonsonite, ha adaptat alguns temes durant el confinament, i els ha compartit amb la seva comunitat de Facebook. Per exemple, una adaptació de 'Lulu's Back In Town', una de 'When I grow too old to dream' o una versió en família de la Rosalia.

Jordi Mestre

L'Uri Ferrer, Roots dels selectors Ponent Roots, contagia entusiasme i estima per la música compartint a Facebook els temes que ha escrit amb la seva filla Ona Roots. 'Puto Covid, Stay at home' és una dedicatòria molt especial a totes les persones del món de la sanitat.

Uri Roots i Ona Roots

Així mateix, els joves selectors The Little Roots Selectors han compartit diverses sessions musicals a la seva pàgina de Facebook.  També estrenen, en plena quarantena, compte oficial a Instagram.

The Little Ponent Roots

En David Farré, guitarra i veu de la banda de rock Callejón Canalla, dóna corda al rock and roll des de casa. Facebook i Instagram han estat els millors escenaris dels seus temes per aquest confinament musical. Així, el públic pot començar a gaudir de temes del nou i tercer treball, com 'Permítanme escapar'; o del segon, 'Con mis palabras'.

David Farré

En ple confinament també neixen propostes musicals; aquest és el cas de Palmira. Configuren aquesta banda improvisada 5 músics (dos ponentins, un barceloní, un mallorquí i un gallec). Canten en català i actuen des del bany que comparteixen tres dels seus membres (els altres dos ho fan a distància). Podeu descobrir-los a través de Facebook i Instagram!

Palmira

Pel que fa al cantant balaguerí Joan Blau, ha començat a compartir un seguit de fragments de vídeos de concerts en directe. Una iniciativa que té l'objectiu, com la resta de músics, de fer més portador el confinament. 



El duo de música tradicional i folk Lauzeta, compost pel Joan Baró i la Núria Garcia, ofereix cada dia, a les 18.00 hores, un concert en directe a través de la plataforma Twich.tv. Podeu demanar-los temes a través del xat, i gaudir del seu virtuosisme musical i vocal. 



La banda reggae Koers, en mig d'aquesta tempesta sanitària, demà presentaran el seu segon treball musical, 'That day' (te'n parlem en detall en una entrevista).

La seva primera cançó, 'Som', és pura energia i amb el seu videoclip ha volgut donar el tomb a les noves rutines del confinament, demanant a la seva audiència gravar-se a casa i formar part del muntatge. 
 



I és que, si estem bé de salut, i els nostres també, no podem demanar més en els temps que corren. Cuidem-nos, estiguem a casa.

La resta, com ens ensenyen els Koers i el conjunt de músics d'aquest recull, depèn de l'actitud amb la qual vulguem enfrontar la batalla.

Comentaris