"La nostra voluntat és seguir anant tots a una en benefici del poble"

Lluís Dalmau, nou alcalde de Juncosa, ens explica les perspectives de futur del municipi en una entrevista

El fins ara tinent d'alcalde de Juncosa, Lluís Dalmau, ha rellevat al capdavant de l'alcaldia del municipi a Joan Piqué, tal i com va acordar l'equip de govern al principi de la legislatura. El canvi es va fer efectiu durant l'últim ple municipal, celebrat aquest mes d'abril, i va significar la marxa de Piqué després de 12 anys com alcalde i una dècada com a regidor. La nova màxima autoritat municipal, Lluís Dalmau, també compta amb una extensa trajectòria en política municipal, ja que fa 10 anys que és a l'Ajuntament. El nou consistori, format íntegrament per edils de CiU, encara es veurà modificat aquest dijous quan es farà efectiu un canvi de regidors.

El nou alcalde, que declara haver pres possessió del càrrec "amb la voluntat de continuar amb la gestió realitzada pel meu antecessor en el càrrec", assegura que el govern municipal "seguirà anant tots a una en benefici de Juncosa i dels seus veïns, com s'ha fet sempre al municipi".

- Quina és la voluntat del nou equip de govern?

- Seguirem el mateix camí que hem fet fins ara. Juncosa és un municipi on tothom es coneix i on tots ajudem en tot. Tots tenim un mateix objectiu: fer i construir per al poble. L'exemple més clar en tenim en les festes, tothom col·labora en l'organització, grans, petits, joves, dones, homes...tant és si tens un càrrec o no, som els que som i tots ens ajudem. D'altra manera el funcionament no seria possible. Per això tant és si ets alcalde o no, la responsabilitat per que fa a les tasques socials del municipi és de tots. Tots ajudem en tot. Des de l'alcaldia però el nostre principal objectiu és fer créixer el municipi, dintre de les nostres possibilitats, i aprofitar al màxim les oportunitats per no perdre tot allò que tenim de bo a Juncosa.

- Tot i que la situació econòmica no acompanya, hi ha previstes algunes millores al municipi?

- La veritat és que les retallades en subvencions han fet que molts projectes es quedessin al calaix. No obstant, i dins del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) 2013-2016 hem sol·licitat ajudes per la reparació d'instal·lacions al municipi, com un mur que va caure, i la reparació dels vestidors de les piscines, que estan construïs des dels anys vuitanta. També pretenem substituir les antigues bombetes de sodi per un nou enllumenat de led, el que suposarà un estalvi energètic per al municipi i una millora mediambiental.

-Algun projecte de cara al futur no tant immediat?

- La nostra voluntat és centrar-nos en dos punts: el patrimoni i els serveis. Pel que fa al primer volem tirar endavant la restauració dels pous i pel que fa a la font vella i la font nova, restaurar-les. En referència als serveis, cal construir una sala de vetlles municipal, un servei del qual no disposem i que creiem que és necessari per al poble. Tot això, tot i que no ho farem de manera immediata, pretenem que sigui possible efectuar-ho dins d'aquest Pla d'Obres 2013-2016.

- Quines són les últimes actuacions municipals efectuades?

- La més important és el POUM. El plantejament és del 2008 i fins ara al març no hem aconseguit que hagi entrat en vigor. Hi hem treballat molts anys, i és un projecte que crec que cal destacar. També va crear la Casa de la Cultura, un edifici on hi ha sales de reunions i la biblioteca, i que dóna servei tant als veïns del municipi com a les entitats locals.

- Un tema si més no difícil de gestionar imaginem que deu ser l'envelliment de la població. Quina és la solució per a que els joves es quedin al poble?

- És difícil. Actualment els joves estan desmotivats, per la crisi econòmica. Hi ha molt desencís i molts opten per marxar. No obstant la instal·lació del reg de suport a les oliveres ens ha donat una mica d'aire. Gràcies a aquest projecte hi ha hagut 5 o 6 joves del municipi que han optat per quedar-se i portar les terres de casa. És una situació similar a la dels anys vuitanta amb les granges de vedells, que van fer que molt joven pogués quedar-se a Juncosa i guanyar-se la vida. Durant una època vam arribar a tenir 15.000 vedells a Juncosa, però amb la crisi de les vaques boges va començar la davallada i ara n'hi ha poc més de la meitat. Tot i això, el reg de suport sembla que ha donat una nova oportunitat als joves, que els ha agafat il·lusió per quedar-se perquè han vist una opció vàlida per guanyar-se la vida. El problema més gran però el tenim amb les noies. No hi ha indústria ni al municipi, ni en cap zona propera, i es veuen forçades a marxar.

- Ja per acabar, com veu el futur del municipi?

- El futur passa, com ja he dit, per seguir remant tots en la mateixa direcció. Seguir amb la mateixa línia que hem dut fins ara, per la qual cosa des d'aquí demanem la participació del poble en tots i cada un dels actes que es celebrin per fer-lo més nostre i seguir fent-nos com som.

Comentaris