Opinió

Pepito Isanda va ser profeta a casa seva?

Cada cop que pujava les escales pensava en la indiferència de qui va decidir menysprear l'obra d'un gran artista, de relegada a l'anonimat d’una ceràmica que històricament havia rebut i explicat la nostra identitat als visitants il·lustres.

No sé què devia sentir el Pepito, mai m'ho va voler dir, quan de forma barroera van voler retirar la ceràmica de l'escala de l'Ajuntament, i després de malmetre-la allà es va quedar, apedaçada. La prioritat arquitectònica va superar la sensibilitat cultural per una obra que van confeccionar de 1978 a 1981 els alumnes del curs de ceràmica que impartia el Pepito Isanda.

No sé si haureu parat atenció a la ceràmica, o si la recordeu; el Pepito i els seus alumnes van reproduir detalladament tots els elements que resumien la identitat mollerussenca, des de la cultura, la societat, l'economia o l'arquitectura; amb gegants, fruita, tractors, fires, edificis, gent o el canal. La veritat és que donava gust entrar a l'Ajuntament i veure aquella imatge que presidia les escales i explicar que aquella ceràmica resumia en escassos quatre metres, la personalitat de Mollerussa.

Està clar que l'obra del Pepito és latent en molts indrets de la ciutat i que la seva empremta serà difícil d'oblidar, però personalment vaig considerar una falta de sensibilitat i de reconeixement no poder recuperar el mural... no sé si per la resta de mollerussencs podia ser important o no, o si tècnicament era possible o no, tant se val, però crec que aquesta mostra d'identitat no s'havia de perdre.

Diuen que ningú és profeta a casa seva, i amb el Pepito va ser una mica així, la seva obra estava reconeguda arreu del territori; i a Mollerussa, va ser d'interès de l'Agrupació Sardanista la que va aconseguir que fos anomenat Fill Adoptiu, un reconeixement que considero minúscul si es té en compte tot el que el Pepito va aportar a la ciutat, i amb això no vull que se m'interpreti malament, tan sols reafirmar la importància de l'obra i l'actitud del prohom mollerussenc.

L'Agrupació Sardanista, l'Albada, els Escoltes, el Casal Popular, els Gegants, l’Orfeó, entre altres; han tingut aliances amb el ceramista, pintor, geganter, escultor i mestre de la festa, el que permetrà mantenir la memòria històrica de la nostra cultura popular.

El Pepito va veure truncat el binomi amb la Carme a finals del 2012, i des d’aquest 2014 tornen a estar junts en la memòria col·lectiva de Mollerussa.

Comentaris