Les visites teatralitzades vivificaran aquest estiu els museus de Lleida i l'Aran

Visites teatralitzades Museu Guissona 1
photo_camera La visita teatralitzada al Museu de Guissona (Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran)

Teatralitzacions en clau d'humor, personatges d'inspiració històrica, tallers diversos i activitats etnobotàniques ompliran els museus de les Terres de Lleida i Aran aquest estiu i fins al novembre, per facilitar al públic un coneixement més informal de la història i el territori. Aquestes són propostes de diversos equipaments de la Xarxa de Museus, com el Museu de Guissona, el Museu de la Conca Dellà, el Museu de Lleida, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Museu Hidroelèctric de Capdella, el Centre d’Interpretació de l’Or del Segre i el Museu Fàbrica J. Trepat de Tàrrega.

El Museu de Guissona ha obert el foc aquest dissabte amb una visita teatralitzada i en format detectivesc al museu i al parc arqueològic de Guissona, de la mà de la companyia Alea Teatre. La proposta es vehicula per mitjà de dos personatges, en Titus Inquisitivus, noble romà enviat pel Governador per investigar la desaparició de Iunia (la filla d’un dels homes més rics de Iesso), i en Cornelius Augurus, l’endevinador que l’acompanya en la investigació.

Els dos investigadors acompanyen els visitants en un recorregut pel parc arqueològic, en el qual descobreixen els escenaris de la misteriosa desaparició de la jove romana (la muralla, la porta nord de la ciutat, la casa senyorial i les termes). Les visites teatralitzades es repetiran el 18 de juliol, 13 de setembre, 17 d’octubre i 7 de novembre, sempre a partir de les 12.00 h.

Visites teatralitzades Museu Guissona 2La visita teatralitzada al Museu de Guissona (Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran)

El Museu de la Conca Dellà ha organitzat també visites teatralitzades a una de les seves “antenes”, el castell de Llordà, en les quals l’Esperanceta, la simpàtica pubilla de Casa Gassia, explicarà als visitants, amb el seu genuí estil de cabaret-pagès, com es vivia al castell fa mil anys. Les visites es faran els dies 4, 8 i 11 de juliol i l’1 i 22 d’agost. 

En l’àmbit paleontològic, cal remarcar també les visites guiades al Coll del Titanosaure, de l’1 de juliol al 30 d’agost, de dimarts a dissabte (matí i tarda) i diumenges (només matins); al Jaciment de petjades de Basturs (els dies 5, 9, 16, 25 i 30 de juliol, i el 8,13, 23 i 27 d’agost); i al Jaciment d’ous de Suterranya (els dies 2, 12, 18 i 23 de juliol, i el 2, 6, 16, 20 i 29 d’agost).

Paral·lelament, de l’1 de juliol al 30 d’agost, els dimarts i divendres hi haurà visites guiades al mateix castell de Llordà (11.00 h) i a l’església romànica de Covet (12.15 h).

Igualment, el Museu de Lleida reiniciarà les visites dramatitzades que, sota el nom d’En clau de dona, facilitaran al visitant una aproximació singular i amena als fons del centre. Així, els dies 5 de juliol, 2 i 30 d’agost i 20 de setembre, oferirà l’experiència Maymuna, memòries d’una morisca lleidatana. Maymuna, una dona distingida que viu a la Lleida de finals del segle XVI, culta i amb coneixements mèdics, acompanyarà els visitants pels espais del museu en un recorregut on fragàncies i contes fantàstics els traslladaran a un altre temps.

Els diumenges 19 de juliol, 16 d’agost i 6 de setembre, i amb el nom d’Atilia, lliberta i pedagoga de la Ilerda romana, serà el torn de l’Atilia, descendent dels antics guerrers ilergets, que explicarà el llegat de la cultura ilergeta, una cultura que serà substituïda amb l’establiment del municipi romà.

De la seva banda, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu ha començat aquest dissabte les activitats d'etnobotànica amb la passejada Les Plantes de les Bruixes, una de les tres propostes estiuenques que ha organitzat l’equipament pallarès dins d’aquest àmbit. Les Plantes de les Bruixes, una passejada-taller d’una hora de durada pels encontorns d’Esterri d’Àneu destinada a descobrir les plantes utilitzades per les bruixes (i que servien per protegir, guarir o enamorar), es fan tots els dimecres i dissabtes, del 27 de juny al 2 de setembre.

El Taller de plantes protectores del Pirineu: remeis populars i màgics contra les epidèmies és una proposta nova que es farà els diumenges dies 5 i 19 de juliol i 2, 6 i 30 d’agost. En aquest taller d’una hora els participants descobriran les plantes que s’havien emprat com a protecció contra malalties i pestilències al llarg de la història a les comunitats de muntanya, i podran elaborar també un vinagre medicinal amb plantes del Pirineu.

Finalment, el Taller: Plantes afrodisíaques del Pirineu: filtres d’amor des de l’Edat Mitjana fins avui es desenvoluparà el 12 i 26 de juliol i el 9 i 23 d’agost. Es tracta d’un taller d’una hora destinat a familiaritzar-se amb les plantes afrodisíaques del Pirineu, els seus usos populars i folklore, en el quals els inscrits tindran l’oportunitat també d’elaborar la seva pròpia barreja d’herbes afrodisíaques, recreant allò que popularment es coneixia com a filtre amorós.

Cal afegir que del 15 de juliol al 31 d’agost la popular Esperanceta protagonitzarà una sèrie de visites teatralitzades en les quals explicarà el modus vivendi dels pallaresos.

El Museu Hidroelèctric de Capdella també farà visites guiades, el juliol i agost, tots els dijous i dissabte (11.00 i 18.00 h), divendres (18.00 h) i diumenges (11.00 h).

A Balaguer, el Centre d’Interpretació de l’Or del Segre portarà a terme tres activitats guiades: la sortida “A l’estiu l’o el busquem al riu” (tots els dimecres i dissabtes de juliol i agost); el paquet “L’or del Segre, a la recerca del somni de Mariam”, una proposta que inclou la visita al Museu de la Noguera, un recorregut pel nucli històric de Balaguer, la visita al centre d’interpretació, un taller de recerca d’or al riu i un tast de vi i oli de la Noguera (els primers dissabtes de juliol, agost i setembre), i el Taller d’iniciació a la recerca d’or (els matins, de dimarts a diumenge).

Finalment, el Museu Fàbrica J. Trepat de Tàrrega (una antiga fàbrica de maquinària agrícola esdevinguda museu que mostra l’antic departament comercial, les oficines i algunes naus, on destaquen la foneria i els tallers de mecanització i modelistes) farà visites guiades sense reserva prèvia tots els diumenges, a les 12.00 h.

Comentaris