L'Ajuntament de Tàrrega fa una singular acció de sensibilització per millorar l'accessibilitat després que els qui tenen mobilitat i visió reduïdes en facin una diagnosi primera mà

Persones amb mobilitat i visió reduïda fan una ruta per Tàrrega per detectar 'barreres'

La ruta urbana realitzada aquest dimecres a Tàrrega - Ajuntament de Tàrrega
photo_camera La ruta urbana realitzada aquest dimecres a Tàrrega - Ajuntament de Tàrrega

L’Equip de Govern de l’Ajuntament de Tàrrega ha fixat la millora de la mobilitat a la via pública com un dels eixos d’actuació del present mandat. Es vol pal·liar així les deficiències en accessibilitat que presenten carrers i places, les quals es fan més greus si es tracta de persones amb mobilitat i visió reduïda. En aquest sentit, la Regidoria de Serveis Municipals, Mobilitat i Medi Ambient de Tàrrega ha fet visible aquest dimecres aquesta problemàtica amb una singular acció de sensibilització: ha convocat una ruta pel nucli urbà amb usuaris de l’Associació Alba, membres de l’organització ONCE i personal tècnic municipal de Serveis Municipals i Urbanisme. El propòsit: fer una diagnosi i copsar de primera mà les dificultats de mobilitat que pateixen les persones amb discapacitat física o reducció de visió a l’hora de moure’s per la ciutat a peu o en cadira de rodes.

Els tècnics també s’han tapat els ulls i han usat un bastó de persones cegues per viure en primera persona la mobilitat reduïda

La ruta urbana realitzada aquest dimecres a Tàrrega - Ajuntament de Tàrrega

Planificar una ciutat més amable i sensible quant a mobilitat

La regidora de Serveis Municipals, Mobilitat i Medi Ambient, Teresa Sala, ha qualificat de molt positiva l’experiència i ha agraït la col·laboració de l’Associació Alba i l’ONCE així com la sensibilitat del personal tècnic municipal per participar en aquesta iniciativa:

"Els governants també hem de fer la mateixa reflexió i treballar per planificar ciutats més amables i sensibles vers tots els col·lectius, aplicant mesures que a la llarga beneficien el conjunt de la societat”, ha assenyalat Teresa Sala"

Voreres estretes, desnivells o paviments en mal estat són algunes de les deficiències detectades com a mals endèmics dels nuclis urbans. Per fer una Tàrrega més còmoda i accessible, s’ha proposat entre altres mesures la instal·lació de senyals acústics o escales amb esgraons de color contrastat.

S'amplien els clubs de lectura

Per altra banda, degut a l'èxit de la primera edició, la Biblioteca Comarcal de Tàrrega posarà en marxa a l’octubre dos nous clubs de lectura, els quals se sumaran als dos ja existents que es desenvolupen des del passat març.

L’èxit d’aquesta iniciativa i l’elevada demanda de participació ha animat la Regidoria de Cultura a ampliar la proposta, la qual fomenta el plaer de la lectura i el diàleg entre els lectors

D’una banda, a partir del 23 d’octubre s’iniciarà un club de lectura centrat en el gènere de la novel·la històrica. Sota la direcció de l’historiador Gerard Corbella, es farà un repàs de la memòria del segle XX a Europa mitjançant autors com Joseph Roth, Stefan Zweig, Simone de Beauvoir o Günter Grass entre altres. Es traçarà així un recorregut històric i literari entre l’esclat de la Primera Guerra Mundial (1914) i la caiguda del Mur de Berlín (1989). El club de lectura tindrà una cita mensual (el penúltim dimecres de cada mes, a les 7 de la tarda) fins al 20 de maig. D’altra banda, el 26 d’octubre s’estrenarà el primer club de lectura infantil, que girarà al voltant dels àlbums il·lustrats. La iniciativa s’adreça a infants d’entre 6 i 8 anys d’edat amb la finalitat d’estimular l’esperit crític dels petits i fomentar el coneixement del món de les lletres. Tindrà lloc en dissabte amb periodicitat mensual, a les 11 del matí, fins al 23 de maig.

IMATGE D'ARXIU · Presentació dels clubs de lectura el març passat - Ajuntament de Tàrrega

Tàrrega ha recuperat aquesta acció de dinamització lectora després d’un parèntesi de deu anys. L’acceptació per part dels usuaris ha estat molt alta i la Regidoria de Cultura es planteja fins i tot de continuar ampliant l’agenda de clubs de lectura per satisfer més peticions. Els clubs de lectura que es desenvolupen des del passat mes de març són dirigits per la llibretera Núria Sauret (que pren el relleu a la periodista Anna Sàez) i l’escriptor Eduard Ribera, i s’allargaran fins a finals d’any. Núria Sauret, amb el títol de “La brúixola”, ofereix recomanacions de diversos gèneres de la literatura catalana que mantenen la seva vigència tot i el pas del temps. Maria Barbal, Jesús Moncada o Marta Rojals són alguns dels autors presents al programa. Per la seva part, Eduard Ribera proposa a “Narratives del segle XX” un viatge en el temps des de la societat victoriana fins a l’actualitat a través d’autors representatius de la literatura universal com Truman Capote o Raymond Carver.

Comentaris