El president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau assegura que les cooperatives han evolucionat, però han d'aconseguir millors canals de comercialització

Enric Dalmau
photo_camera Enric Dalmau

La campanya de l'oli a les Garrigues no assolirà les expectatives de poder arribar als 4 milions de quilos, perquè ha sigut un any molt estrany, segons explica el president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau. El rendiment serà molt més baix, amb les mateixes olives es faran menys quilos d'oli, i per altra banda, les pluges de final d'any han fet caure molta oliva, que no es podrà aprofitar.

Així i tot, les pluges van fer retardar la collita la qual cosa, va permetre una millor maduració i com a conseqüència, ha resultat un oli d'una alta qualitat, fresc i afruitat, que contrarestarà el rendiment de la campanya, segons Dalmau. En aquest escenari els productors continuaran amb les dificultats dels preus, perquè des d'Espanya s'ha volgut fer creure que aquest any hi hauria una superproducció, però no ha estat així, i l'únic que ha provocat és una baixada impressionant dels preus.

La baixada de producció l'han aprofitat els italians que adquireixen l'oli als seus productors a 5,80 euros i a Espanya el compren a 3 euros, i aquí no passa res

El president de la DOP assegura que això és una mostra que ens estan prenent el pèl o no sabem vendre. El tema és que els preus els marquen les grans produccions com Andalusia, que arribarà als 1.500 milions de quilos, uns productors d'aquesta comunitat als que els interessa vendre al preu que sigui. Això demostra que la política d'Espanya no és vendre qualitat, és vendre per preu, Espanya és el primer productor d'oli, però la qualitat la marquen els italians.

Estem produint olis de gran qualitat dels que en treuen benefici a Itàlia, i no es fa res per resoldre aquest greuge, perquè Andalusia està ensorrant els preus

Mostra Gastronomica de les GarriguesCal tenir en compte que Catalunya consumeix al voltant de 80 milions de quilos d'oli extra verge, i es produeixen poc més de 25 milions de quilos, el que vol dir que la resta és oli d'Andalusia que es ven a baix preu. Així i tot el consumidor cada cop és més exigent i les vendes de l'oli extra s'han incrementat un 14%, i situa la quota de mercat de l'oli de les Garrigues en més de 2 milions de quilos envasat.

La dificultat és que els preus es decideixen a Madrid, les grans corporacions, envasadores majoritàriament, que no els importa en absolut si els productors poden viure o no, el seu objectiu és vendre quilos, i tenir benefici, assegura Dalmau. Semblem ximples, permeten que es vengui l'oli a aquests preus, perquè al final algú en fa negoci amb aquestes decisions.

El president de la DOP Les Garrigues, Enric Dalmau en la Fira de l'Oli de les Borges BlanquesCatalunya podria contrarestar aquesta situació amb una major producció, però actualment el sector depèn totalment de la pluviometria, amb la qual cosa no es poden fer previsions, perquè sempre dependrem d'aquesta circumstància, anys millors i anys pitjors. Aquest escenari tan sols es pot millorar amb els regs de suport... un reg sostenible i eficaç que podria garantir una estabilitat en les collites. En les zones on s'ha desplegat el reg han aconseguit tenir cada campanya les mateixes produccions, una seguretat que permet treballar en nous mercats.

Cal tenir en compte que el reg de suport fa viable les explotacions, que amb poca quantitat d'aigua, es garanteix una molt bona producció

Dalmau assegura que el Canal Segarra Garrigues és un tema d'estat, un projecte que cavalca dels pressupostos, i no entenc com un sector estratègic com l'agrícola no tingui prioritat sobre altres inversions; al final demostren la falta de sensibilitat en la importància de la infraestructura per al desenvolupament, el benefici dels pagesos i del sector agroalimentari de Lleida. Fa vint anys que ens fan combregar amb rodes de molí, amb l'argument dels pressupostos, i el reg no es desplega com caldria.

Nou oli Terrall-campanya 2017El Govern ha utilitzat l'excusa que els pagesos no volen invertir, i això és una mentida podrida, perquè està demostrat que en algunes zones els productors ja han acceptat les condicions, i continuen esperant perquè el govern no hi destina ni un duro.

L'aigua és una oportunitat per al desenvolupament del territori, i cal tenir en compte que en el sector agrícola no hi ha relleu generacional, quan s'acabin els pagesos no hi ha ningú darrere i això és molt greu. L'única manera que el país té d'aconseguir que les noves generacions acceptin el relleu de les explotacions, és que tinguin les garanties de viabilitat i això tan sols es pot aconseguir amb un reg.

El que han fet els avantpassats en estar pendents del que la climatologia proveeix i anar perdent les collites, els joves no estan disposats a acceptar-ho 

Els joves estan molt preparats i si no hi veuen viabilitat, no s'hi apunten, per la qual cosa considerem imprescindible disposar d'infraestructures que permetin garantir la continuïtat.

Cal tenir en compte que les cooperatives han evolucionat fent inversions en equipaments, en imatge, en qualitat, però tenen una assignatura pendent que és la comercialització, avui en dia el gran cavall de batalla és el mercat, tant per privats com per a cooperatives. La realitat és que no podem competir amb les grans produccions d'altres zones, perquè al final són els que marquen el mercat.

Oli verge extra de les GarriguesDalmau creu que malgrat tot, des de la DOP se segueix el camí correcte i la constatació és que des de fa uns anys les vendes s'incrementen entre un 4 i un 6% i es ven més oli envasat que és on hi ha el valor afegit. Existeixen mercats que valoren la qualitat, i aquests són els que s'han de buscar. Però no oblidem que el relleu és imprescindible, per fer oli, i això no serà possible sense reg, un repte crucial, donat que on no arribi el reg de suport desapareixerà l'agricultura.

Tenim l'aigua, tenim el canal i el que cal, és que arribi a les finques, el Segarra Garrigues havia de ser una obra de país i no ho ha sigut, i Dalmau etziba que si fos per donar servei a Barcelona, ja estaria fet

Estem propiciant que el territori es despobli i no es fa res per evitar-ho; es pretén que els pagesos siguin els cuidadors del jardinet, no es pot ser l'indígena de la reserva, perquè quan els turistes visitin el territori, aquests ens tractin com un element pintoresc i curiós, assegura el president de la DOP.

El sector ha evolucionat, està preparat, incorpora tecnologia, millora cultius... hi ha molta feina a fer, però així i tot no es compta amb el suport necessari perquè es pugui tirar endavant.
 

Comentaris