Reñé denuncia que l'Estat vulgui donar un paper de control i vigilància a les Diputacions

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha rebutjat el paper de control i vigilància que, al seu entendre, el Govern central vol atorgar a les
diputacions a través de la proposta d’avantprojecte de la llei de racionalització i sostenibilitat de l’administració local.

photo_camera Els participants defensen el model d'organització establert en l'Estatut.

Joan Reñé ha qualificat la proposta de “recentralitzadora” i “d’atac a l’autonomia municipal” i ha assegurat que no resol el veritable problema de l’administració local “que és el seu mal finançament”. El president de la Diputació de Lleida ha fet aquestes declaracions en el decurs de la jornada L’organització territorial: de les necessitats d’avui a les necessitats de demà, que a tingut lloc aquest dimarts, en el marc de la XLIV Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent.

El dèficit del món local, que representa el 3,4% sobre el PIB, no és el problema. Això és derivar l’atenció de la ciutadania allà on no toca,

ha dit Reñé, que ha criticat que es parli obertament de suprimir municipis i regidors i en canvi no es plantegin altres mesures en la línia d’una administració, una
competència. “Quants ministeris hi ha que tenen les competències transferides a les autonomies i en canvi mantenen les estructures que tenien abans d’haver transferit aquestes competències?. Per tant, - ha afegit Reñé- el primer que ha de fer els deures és el ministre a dins de casa seva, a dins dels ministeris“.

En la jornada, moderada pel professor de geografia de la Universitat de Barcelona, Joan Tort, i presidida pel president de l’UCE, Jordi Sales, els presidents de Diputacions que hi han participat han coincidit en defensar el model d’organització territorial que determina l’Estatut de Catalunya.

El president de la Diputació de Lleida ha explicat que 

Catalunya s’ha d’organitzar en municipis i comarques en el nivell local, mentre que entre la Generalitat i el món local es fa necessària una administració que n’hem de dir diputació o vegueria, el nom no fa la cosa.

“El que està clar és que aquest ens, actualment diputació, ha de tenir un clar sentit territorial, de decisió de què i com volem fer les coses com a país”, ha dit Reñé, que ha puntualitzat que, en cap cas, seria acceptable la creació ara d’un nou nivell d’administració.

Comentaris