La restauració de la Seu Vella descobreix traces de construcció del claustre

Aquestes marques gravades damunt la pedra són de les més antigues d’Europa

seu2

Les obres de restauració de la Seu Vella han posat al descobert unes traces a les pedres de la teulada, que van servir de guia a arquitectes i picapedrers per la construcció de la decoració dels finestrals del claustre romànic del monument.

La troballa, que ha estat qualificada de molt important pels arqueòlegs i historiadors, en ser de les més antigues d’Europa, va ser descoberta en restituir una part de la plataforma de la teulada del claustre.

A les traces es pot apreciar el disseny que després es plasmaria en la construcció dels finestrals del claustre, amb els dibuixos dels pètals i el punt d’ancoratge del compàs per donar forma.

Es tracta de testimonis gairebé únics i equiparables als de les catedrals de York i de Narbona

La descoberta d’aquestes traces fa que la Paeria de Lleida treballi amb l’objectiu de poder consolidar aquesta troballa, per la qual cosa es buscarà un nou finançament que permeti excavar un nou tros de la teulada.

seu02

Els treballs de restauració de la Seu Vella se centren en tres fases: la Porta dels Apòstols, amb la finalitat d'aturar-ne els processos de degradació a més d'intervenir en el remat de la façana i millorar la coberta; els pisos interiors i el templet del campanar, i inclouen una primera fase de restauració i sanejament de les cobertes del claustre, per millorar-ne la seva impermeabilització, així com l'evacuació correcta de les aigües i l'alleugeriment de càrregues en els nervis de les voltes.

Comentaris