Un total de 217 joves de Ponent que ni estudien ni treballen s'han acollit al Programa Noves Oportunitats

Es tracta de nois i noies d'entre 16 i 24 anys que estan ''desorientats'' i ara reben suport molt directe per poder tornar a estudiar allò que els agradi realment i trobar feina

joves noves oportunitats 2 inteior
photo_camera Pla general de la presentació del Programa Noves Oportunitats al Palau dels Marquesos de la Floresta, a Tàrrega / Oriol Bosch

Des de principis d'any, un total de 217 joves de 6 comarques de Ponent que ni estudien ni treballen s'han acollit al Programa Noves Oportunitats dins el pla de Garantia Juvenil del Servei d'Ocupació de Catalunya. Es tracta de nois i noies d'entre 16 i 24 anys que es troben ''desorientats'' després de deixar els estudis i amb el programa reben un suport directe i individualitzat de manera que poden anar ''tastant'' diferents opcions fins a poder trobar allò que realment els agrada per tornar a estudiar i trobar una feina en el futur. A Lleida un total de 10 entitats del territori coordinen aquest programa que lluita per combatre el fracàs escolar, que a Catalunya està situat en un 20%. La directora del SOC, Mercè Grau, ha criticat que el govern espanyol posi ''requisits'' a l'hora que els joves puguin accedir a aquest programa.

A Catalunya, el fracàs escolar està situat en un 20%

El gerent de la UTE que agrupa les 10 entitats, centres formatius i empreses d'inserció que s'ocupen dels joves que participen en el Programa Noves Oportunitats a Lleida, Marcos Febas, ha explicat que l'objectiu d'aquest és que els joves tornin al ''circuït formatiu'' i tinguin una nova oportunitat per estudiar allò que no han pogut fer ''pel motiu que sigui''. En aquest sentit, ha descrit el perfil dels nois que s'inscriuen com a ''molt complicat'', ja que són joves que han tingut un o diversos fracassos, per la qual cosa, molts d'ells estan ''desorientats''. Amb el programa s'intenta donar un suport molt directe i individual, una tutoria personalitzada per tal que puguin tornar a estudiar allò que els agradi o acabar els estudis que havien començat.

El programa s'han presentat al Palau dels Marquesos de la Floresta de Tàrrega


La presentació de programa que va començar a principis d'any s'ha fet al Palau dels Marquesos de la Floresta de Tàrrega i ha comptat amb la participació de la directora del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), Mercè Grau, que ha destacat que el programa no té per objectiu tornar a posar els joves a una aula per examinar-los sinó d'oferir la possibilitat de fer ''un vincle'' amb els tutors i engegar així un procés d'orientació tranquil per poder ''tastar'' diferents opcions per a un futur ofici. joves noves oportunitats 1 texte

En aquest sentit, ha ressaltat la innovació que suposa que a Lleida això estigui coordinat per 10 entitats amb una oferta formativa molt diversa com són: l'Associació Alba de Tàrrega, Sant Joan de Déu d'Almacelles, Talma de Juneda, Reintegra, Inlingua, Acser, CTI, Prosec, Ilersis, Enfoc i New School II.

Grau ha destacat que el programa és ''flexible'' amb les necessitats dels joves, ja que si per exemple a l'estiu volen aprofitar per treballar en campanyes temporals com la de la fruita, ho poden fer, i després tornar a la formació. Tot plegat amb l'objectiu de trencar amb el tòpic que molts ells han de sentir a l'escola i es diu que ''no serveixen per a res''.

Grau també ha explicat que el programa ve plantejat des d'Europa per mirar de frenar l'elevat índex de fracàs escolar de Catalunya, que és de 20% així com reduir la taxa d'atur juvenil, situada més enllà del 23%, tot i que a Lleida, aquest és una mica inferior.

Finalment, la directora del SOC ha lamentat que el govern espanyol posi requisits a l'hora de poder ampliar fins als 29 anys, programes i també altres condicions com que no s'hagi tingut un contracte laboral en els darrers 30 dies, que no s'hagi fet cap acció formativa de més de 40 hores, i que tampoc s'hagin matriculat a algun curs en els darrers 3 mesos.

Comentaris