Urgell i Segarra impulsen un pla per lluitar contra l'estigma de la Salut Mental

El impulsors del Pla Antiestigma de l'Urgell i la Segarra
photo_camera El impulsors del Pla Antiestigma de l'Urgell i la Segarra

La Taula de Salut Mental de l'Urgell i la Segarra, formada per 17 representants d'entitats i administracions públiques que treballen de manera específicia en el camp de la Salut Mental ha presentat aquest dimecres a l'Ajuntament de Tàrrega el PLA LOCAL ANTIESTIGMA, un pla d'acció per lluitar contra la discriminació de les persones amb alguna problemàtica de salut mental de l'Urgell i la Segarra. 

El pla s'ha realitzat a partir d'un grup motor que ha treballat uns objectius, unes línies estratègiques  i unes accions a 2 anys vista

Prèviament a l'elaboració del Pla es va realitzar una diagnosi a partir d'una enquesta online que van respondre 273 persones de l'Urgell i la Segarra amb l'objectiu de conèixer el punt de partida en relació al coneixement que hi ha al territori sobre la salut mental, així com els prejudis o tabús vers aquest col·lectiu de persones.

Pel que fa al contacte viscut amb persones amb alguna malaltia mental, un 53% de les persones enquestades ha treballat amb una persona amb Trastorn Mental i un 62% ha tingut una amistat.  

Una de les dades més destacades de l'enquesta és que a la pregunta Estaries disposat/da a viure amb alguna persona amb un problema de salut mental un 70% responen negativament, mentre que la mateixa pregunta plantejada des del punt de vista de compartir una feina o bé tenir un amic o viure-hi a prop es redueixen les respostes negatives fins al 20% o 30%.  

Així doncs viure amb una persona amb trastorn mental es veu encara molt més negativament que no pas algun altre tipus de contacte ha explicat Anna Mateu del Servei de Rehabilització en Salut Mental de Tàrrega.  

Per a poder elaborar el Pla Local Antiestigma la Taula ha comptat amb l'acompanyament de l'entitat Obertament, una aliança catalana de lluita contra l'estigma. Segons Miquel Juncosa, un dels seus responsables, l'estigma és la principal barrera que les persones amb trastorn mental es troben per poder viure de manera normalitzada.

Marta Burguell, responsable de la Federació Catalana de Salut Mental Terres de Lleida ha estat l'encarregada de presentar els objectius i les línies estratègiques del pla.

     

Comentaris