Vinagres Badia, Cal Valls, i Torrons i Mel Alemany projecten el talent de Ponent

Tres empreses familiars del Pla d'Urgell i la Noguera elaboren de forma artesanal un vinagre de poma amb mel de lavanda, amb la voluntat de divulgar la qualitat dels productes de proximitat de Ponent
Els responsables de Vinagres Badia, Cal Valls i Mel i Torrons Alemany
photo_camera Els responsables de Vinagres Badia, Cal Valls i Mel i Torrons Alemany

Una il·lusió de sidra amb el dolç floral de la mel de lavanda, així es la nota de tast del nou vinagre de poma amb mel de lavanda elaborat de forma artesanal per tres empreses familiars del Pla d'Urgell i la Noguera, que tenen la voluntat de divulgar la qualitat dels productes de proximitat de Ponent. Neix de la mà de Vinagres Badia, Cal Valls, i Torrons i Mel Alemany, que van aprofitar el confinament per pensar el producte.

És un vinagre natural sense filtrar ni pasteuritzar que conté la mare del vinagre i està elaborat amb suc de poma ecològica i mel de lavanda de cultiu ecològic molt seleccionada que en breu sortirà a la venda

El vinagre de poma amb mel de lavanda elaborat per Badia, Cal Valls i Mel i Torrons AlemanyLa directora comercial de Vinagres Badia, de Mollerussa, Judith Badia, ha explicat que el vinagre és 100% ecològic i de proximitat. En aquest sentit, ha destacat que les pomes es cullen al punt just de maduració i el mateix dia s'elabora el suc a Cal Valls, per tal de que sense passar per càmera, arribi a la vinagreria, situada a tant sols 4 quilòmetres. Allà s'inicia la fermentació per convertir el suc en vinagre i aleshores s'hi afegeix la mel de lavanda ecològica d'Alemany. Badia remarca que com que el vinagre no es filtra, conté la mare i a més a més no hi ha sulfits. Això fa que sigui més natural i compleixi unes qualitats extraordinàries.

El projecte és una col·laboració amb sentit, en una època molt difícil en què costa tirar endavant, per aquest motiu el vinagre s'elabora sota el lema és temps d'amanir junts, que es converteix en una novetat mundial molt agradable al paladar

Collita de pomes per elaborar el vinagre de Badia, Cal Valls i Mel i Torrons AlemanyDe la seva banda, el director de Mel i Torrons Alemany, Ferran Alemany, ha recordat que durant el confinament no podien treballar com ho fan normalment, però si que es podien comunicar virtualment i va ser a partir d'aquí que es va teixir l'aliança entre les tres empreses. Després de parlar amb la Judith Badia, van acordar que la mel de lavanda era la que, per les seves característiques, casava millor amb la idea del producte.

Alemany assenyala que la mel és el seu producte estrella i en moments de crisi com l'actual hi té molt a dir ja que des de temps ancestrals ha contribuït guarint els humans de moltes malalties

Els responsables de Vinagres Badia, Cal Valls i Mel i Torrons AlemanyEl responsable de Cal Valls, Rubèn Valls, ha comentat que ja des de fa quatre anys elaboren vinagres de poma amb Badia i ara s'ha decidit afegir la mel d'Alemany per fer una gamma més gourmet. Valls ha afegit que les pomes són totalment de proximitat i que no recorren ni 10 quilòmetres fins a la planta de tractament. Es fan servir varietats tardanes perquè porten més temps a l'arbre i són més nutritives. El vinagre es podrà comprar per Internet i en botigues especialitzades en alimentació ecològica.

Comentaris