L'ELèCTRICA AUDAX PASSA A SER-NE SOCI MAJORITARI I HI ANUNCIA INVERSIONS DE 16 MILIONS D'EUROS

Volen reobrir Tracjusa de Juneda tractant les escombraries del Pla d’Urgell i les Garrigues

L'associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) preveu reobrir la planta de gestió de purins de Juneda, Tracjusa, en un any i mig, amb un nou sistema que faci econòmicament viable el seu funcionament.

photo_camera Les instal·lacions de la planta de Tracjusa a Juneda.

L'associació Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) que reuneix els més de 160 ramaders de les Garrigues preveu reobrir la planta de gestió de purins de Juneda, Tracjusa, en un any i mig, amb un nou sistema que faci econòmicament viable el seu funcionament.

L’aposta passa per la gestió combinada de l'excedent de les dejeccions ramaderes de les Garrigues i de les escombraries de les comarques del Pla d'Urgell i les Garrigues, el que suposa unes 20.000 tones anuals. Amb aquesta intenció, GAP ha aconseguit la suma d'un nou soci majoritari, l'elèctrica Audax de Badalona, dedicada a comercialitzar llum i gas, que passarà a tenir el 70% de l'accionariat i hi farà una inversió de 16 milions d'euros, 4 dels quals seran per sufragar el deute acumulat amb l'Estat espanyol en concepte de les primes que Tracjusa va cobrar per generar electricitat entre el juny del 2013 i el febrer del 2014. El 27% de l'accionariat seguirà en mans de GAP i el 3% serà de la Generalitat de Catalunya

El nou projecte contempla substituir el gas natural que s'utilitzava per assecar els purins pel vapor que es generarà després de gasificar part dels residus que entraran a la planta. Les escombraries passaran per una selecció que separarà els metalls o plàstics, que seran venuts a un gestor, i la resta es gasificarà i combustionarà, per aconseguir prou vapor per assecar els purins.

El president de l'entitat, Eduard Cau, va explicar en declaracions públiques que a l'any es preveu que la planta torni a gestionar 90.000 metres cúbics de purins. El projecte passa per tractar les escombraries com a combustible, aconseguint un sistema viable tant per a la gestió dels purins com dels residus, ja que els aprofitarem energèticament.

Amb la posada en marxa de les instal·lacions es preveu generar de 20 a 30 nous llocs de treball. Cau va assenyalar que la iniciativa també reduirà el cost de les escombraries a les dos comarques ja que no es pagarà la taxa de residus. Serà més econòmic que portar les escombraries a l'abocador i n'allargarà la vida útil, va dir.

L'entitat ja ha presentat el projecte als dos consells comarcals, als quals, segons Cau, els ha semblat una iniciativa excel·lent, i ha iniciat els tràmits per aconseguir les llicències i permisos de l'Ajuntament de Juneda, Urbanisme de la Generalitat i l'Agència Catalana de Residus.

Comentaris