Opinió

Enganyosa gestió informativa d’ERC al Consell Comarcal de les Garrigues

Pel Consell Comarcal de les Garrigues és difícil comprendre perquè la Federació Comarcal d’Esquerra Republicana de Catalunya de les Garrigues no vol entendre la informació que se’ls dona, transparentment, des del Consell Comarcal. Per això, perquè tothom tingui la informació de primera mà, els posarem en antecedents.

Els anys 2005-2012, la Generalitat va aprovar el Pla d’Inversions de l’Agència de Residus. Aquest document destinava una partida a les Garrigues de 4 milions d’€ per a la construcció d’una planta de residus i voluminosos. Entre els anys 2007 i 2011, governant ERC el Consell Comarcal, es va  finalitzar la vida útil de l’actual abocador. D’una forma incomprensible, ERC va decidir prorrogar el contracte amb l’empresa explotadora i adjudicar-li la construcció d’un mur de contenció per allargar la vida de l’abocador. Es van pagar 100.000€ d’aquesta ampliació a càrrec dels Ajuntaments, és a dir, dels garriguencs i garriguenques, perquè ERC va esquivar la seva responsabilitat en matèria de residus i va deixar perdre 4 milions d’€.  Aquesta situació va comportar que l’any 2012 s’hagués de negociar un nou ajut per la construcció d’un vas més d’acord amb les necessitats de la Comarca. Per tant, paguem entre tots els garriguencs i garriguenques la construcció del nou vas, gràcies a la desídia d’ERC al Consell Comarcal de les Garrigues.

Pel que fa a la gestió dels residus, els recordem per enèsima vegada que hi ha un contracte per 10 anys (prorrogable 2 anys més) del qual només se n’ha complert 3 anys i mig. L’adjudicació es va fer l’any 2015. Prèviament es van presentar al Consell d’Alcaldes les diferents opcions de recollida de residus (entre elles el porta a porta) i la majoria van elegir el sistema per illes, que tenim actualment. En la nova legislatura i iniciant el concurs de la recollida (amb un cost de 850.000 €/ anuals), ERC engega el discurs de la necessitat del porta a porta. I en aquest sentit,  és cert que dins de l’actual contracte es contempla la possibilitat del porta a porta per a aquells municipis que ho vulguin fer, sempre negociat amb l’empresa i el Consell Comarcal dins dels termes legals ( s’ha de negociar el contracte per 10 M€ en 10 anys). I ens encurioseix molt que ERC fa més de tres anys que fa el discurs del porta a porta però, contradictòriament, cap alcalde d’ERC de les Garrigues s’ha interessat per començar a desplegar-lo als seus municipis. Un desplegament que podria suposar un increment en la factura per municipi del 70%. Ho volen els veïns i veïnes de les Garrigues?

En referència a la famosa “hipoteca” que diuen que ens pesarà durant els pròxims anys, estem parlant de poc més de 30.000€ sobre un pressupost de més de 6 milions d’€ i ve donada perquè el Consell Comarcal ha avançat l’amortització d’un préstec per les finques de l’abocador, que suposarà un estalvi dels interessos pels nostres pobles. Estem convençuts que ben aviat podrem regularitzar aquesta situació que només respon a lleis de control financer a les que ens sotmet l’estat.

I pel que fa al percentatge de reciclatge,  sabem que durant l’any 2018 ha millorat i estem en el  camí de  l’objectiu marcat del 40% per l’any 2020, en part gràcies a les campanyes que el Consell està desplegant des de la passada legislatura i que aquest 2019 seguiran. No els volem fer memòria de les fallides campanyes entre els anys 2007 i 2011, que en algun cas ni es van arribar a desplegar. I saben qui ho va pagar? Les garriguenques i els garriguencs.

En resum, demanem menys demagògia  d’ERC a les Garrigues.

Comentaris