Opinió

Les persones, al centre de totes les prioritats

Protegir la vida és un dels reptes de la nostra societat. Hem constatat que la força del treball i la dels anomenats treballs essencials, serveis públics i feines de cura, sovint mal reconegudes, precaritzades i feminitzades, són imprescindibles

La pandèmia global de la COVID-19 ha canviat les prioritats de les polítiques, de les institucions i del conjunt de la societat, i ha impactat directament en la vida de les persones. Protegir la vida és un dels reptes de la nostra societat. Hem constatat que la força del treball i la dels anomenats treballs essencials, serveis públics i feines de cura, sovint mal reconegudes, precaritzades i feminitzades, són imprescindibles.

L’emergència climàtica, els canvis de model energètic i de producció; la digitalització de l’economia i la societat; l’atur i l’increment de les desigualtats i la pobresa; una democràcia debilitada afavorida per l’increment del populisme i l’extrema dreta, i la lluita sostinguda dels moviments socials encapçalada pel feminisme han fet que el sistema capitalista i l’estat del benestar evidenciïn contradiccions i febleses que la COVID-19 només ha fet que amplificar.

La incertesa que s’ha fet present en tots els àmbits de la nostra societat, però també la incompetència, la improvisació, els efectes de les retallades i l’austeritat que derivaven de l’anterior crisi econòmica, han estat un mur per fer front en millors condicions a la crisi provocada per la COVID-19.

Les vacunes són una esperança, però encara trigarem molts dies a tenir la pandèmia sota control. El canvi climàtic pot fer recurrents crisis com la que ens ha tocat viure. Els reptes, per tant, són molt grans.

Necessitem que les persones que governen, i les que governaran, ho facin amb eficàcia, amb sensibilitat social, que dialoguin i concertin per plasmar amb polítiques, projectes i estratègies compartides i ben pensades el que ha de ser el nostre futur. Cal protegir el sistema de salut i cures, recuperar sobirania industrial, reforçar el sector del turisme, vertebrar territorialment des de la proximitat, apostar per la formació al llarg de la vida, la recerca, la digitalització, la lluita contra el canvi climàtic, recuperar l’ocupació, i canviar el nostre model productiu i energètic, en definitiva, calen polítiques destinades a protegir la vida de les persones.

Això significa participar activament de la democràcia, a les urnes, però també als carrers i als centres de treball.

CCOO té un bagatge històric permanent de lluita pels drets i les llibertats, per la democràcia i per la cohesió social. Afrontem els reptes des de la lluita col·lectiva, organitzada. El repte que ens planteja de reconstrucció social, econòmica i dels serveis públics i de l’estat del benestar és una tasca complexa que necessita el compromís i la intel·ligència col·lectiva de tots els agents polítics, socials i econòmics que hem de donar resposta a la greu crisi viscuda de la COVID-19.

Les persones són el centre de tot i davant d’aquesta certesa tots i totes hem d’estar compromesos, hem de ser solidaris i hem de fer possibles els canvis necessaris per posar les persones al centre de totes les prioritats.

Comentaris