Opinió

Visualitzar el patrimoni intangible

Fa un any i mig, des de la Diputació de Lleida ens vam plantejar posar en valor uns fets d’una dimensió humana excepcional i poc explicats, ocorreguts ara fa 70 anys. Aquesta va ser la gènesi per salvar un patrimoni materialment intangible i espiritualment incommensurable, que hem anomenat “Perseguits i salvats”. Diverses investigacions històriques reporten que prop de 20.000 persones d’origen jueu van creuar el Pirineu de Lleida per fugir de l’Holocaust i la barbàrie nazis. I ho van fer per les comarques de la Val d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell i la Cerdanya, amb l’ajut desinteressat de centenars de lleidatans anònims que els van donar aixopluc i empara. Tots ells són els autèntics protagonistes d’aquest projecte i el Pirineu de Lleida esdevingué la penúltima frontera abans d’aconseguir la seva llibertat. 

Aquesta recerca ha permès localitzar testimonis a Europa, Estats Units, Israel i Catalunya, que ens aporten una valuosíssima informació relacionada amb els ciutadans del Pirineu i el seu compromís per salvar infants, joves i famílies senceres de la deportació i la mort. “Perseguits i salvats” va molt més enllà d’una proposta de recuperació de memòria històrica, cultural o de promoció estrictament turística del Pirineu lleidatà. Perquè, a banda d’aquests valors intrínsecs, té una marcada dimensió moral, que la Diputació de Lleida vol donar a conèixer, tant a Catalunya com a Israel i la resta del món. 

L’octubre de 2013 vam presentar aquesta iniciativa al territori i aquest 23 de juny, amb la presència d’Alon Bar, l’ambaixador d’Israel a l’Estat espanyol, vàrem inaugurar, a Sort i a Rialp, la senyalització de les quatre rutes incloses en la proposta; és a dir, 151 quilòmetres de camins que avui podem recórrer i reconèixer en un context totalment diferent d’aquell que van viure i patir els evadits. 

Des de Pont de Rei fins al Pont de Suert, a l’Alta Ribagorça; des del Port de Guiló fins a Sort, al Pallars Sobirà; des del Coll de Pimés fins a la Seu d’Urgell, a l’Alt Urgell; i des del Port de Perafita fins a Martinet, a la Cerdanya. Camins que ofereixen al visitant la possibilitat de descobrir la singularitat del patrimoni natural, paisatgístic, arquitectònic i patrimonial de les comarques del Pirineu de Lleida, així com també les activitats econòmiques, socials i culturals dels territoris per on discorren aquestes quatre rutes de recuperació històrica. 

Aquest mateix divendres ha arribat a l’aeroport de Lleida-Alguaire el primer dels deu vols xàrter procedents de Tel-Aviv, amb turistes disposats a recórrer part de les rutes senyalitzades i descobrir el patrimoni paisatgístic del Pirineu lleidatà. L’experiència de 25 anys de Patronat de Turisme ens anima a veure el projecte amb il·lusió i, alhora, prudència, conscients que les propostes noves i innovadores necessiten temps, treball i constància per consolidar-se i obtenir resultats. 

Per tant, amb “Perseguits i salvats” estem posant una primera pedra amb l'objectiu de trobar un model d'èxit que ampliï el nostre ventall turístic i atragui un visitant amb interessos culturals, i que, al mateix temps, enforteixi les relacions comercials entre les empreses tecnològiques israelianes i el nostre potent sector agroalimentari.

Si hem arribat fins aquí és gràcies a moltes persones i professionals que, a títol individual o des de les institucions locals i els organismes de la mateixa Diputació, han fet possible que aquest projecte, de visualització del patrimoni intangible, fos una realitat en benefici de les persones i el territori. 

Moltes gràcies a tots els que heu contribuït en fer-ho possible. 

Comentaris