Opinió

A Mollerussa li falta xovinisme

Aquesta setmana l'Ajuntament de Mollerussa ha donat a conèixer la programació del cicle Les 4 llunes, una iniciativa que té com a objectiu aportar activitats en l'època estiuenca, així com fomentar la convivència i la participació mitjançant la cultura, l'esport i el lleure. És evident que es tracta d'una proposta engrescadora, en la que el consistori hi dedica, des de fa anys, un esforç  econòmic i d'organització. Tot i així, tret de casos molt concrets, la participació en aquests actes sol ser minsa, per no dir totalment escassa.

Crec que amb un bon criteri, el mateix que ha utilitzat els últims anys amb la Festa Major, el consistori ha vinculat a la programació d'aquest any un bon grapat d'entitats  que han fet possible una proposta més amplia i variada, esperant que d'aquesta manera també s'incrementi la participació.

Però, tot i així, permeteu-me la llicència de dubtar que es puguin assolir les expectatives, ja que la nostra ciutat sol ser poc solidària en aquelles iniciatives de caire més cultural i identitari, que en el fons són les que diferencien i que marquen el tarannà d'un poble. També he de dir, que pel contrari  solen tenir una resposta multitudinària qualsevol dels actes de signe festiu i de gresca.

Per una banda, què més podem demanar...? al cap i a la fi tot és participació; però per altra, considero que la identitat d'un poble es distingeix per la seva història, que ja en tenim poca; per la cultura  i per la gent, i en aquest sentit dóna la sensació de què als mollerussencs no els acaba de tocar la fibra.

Crec que ens falta elevar els nivells de xovinisme en alguns àmbits, el que permetria projectar una imatge molt més compacta de la ciutat. No es tracta de què tan sols ens coneguin per les farres, en el bon sentit de la paraula, sino que també s'exterioritzi el nostre desig de pertinença identitària.

Tenim un teixit associatiu impressionant, que cobreix àmbits de la cultura, l'esport, la societat, música, educació...  entitats que haurien de treballar una mica més per la cohesió i la participació  entre elles. Un objectiu que plantejava, la recentment creada, AMIC Mollerussa i Cultura, però que no ha acabat de quallar, crec que precisament per aquesta manca de xovinisme local.

Mollerussa té una mica de tot, menys cinema; però per tal de mantenir el dinamisme de tots els sectors de la ciutat, cal que els mollerussencs creguin en les persones, en les institucions, en l'esforç, molts cops altruista, de gent que impulsen projectes amb la voluntat del gaudi comunitari.

Som a prop de tot arreu, i això sempre serà un inconvenient, però si volem consolidar-nos com una ciutat moderna i dinàmica, s'ha de deixar de banda el victimisme competencial, col·laborar i valorar el que la ciutat ens ofereix... o sigui estimar Mollerussa.

Comentaris