Opinió

Els Estats Units en flames

Les protestes contra el racisme s'estenen fins i tot a un centenar de ciutats de tot el país, entre elles algunes tan importants com Chicago, Las Vegas, Los Angeles, Detroit, Nova York, San Francisco o Washington, arribant fins i tot a les portes de la Casa Blanca

L'assassinat policial de George Floyd ha desfermat una rebel·lió popular en tots els Estats Units contra Trump. Les mobilitzacions són ja les manifestacions de masses més grans des de les mobilitzacions contra la guerra de Vietnam o les marxes antiracistes quan va ser assassinat el gran líder negre Martin Luther King en 1968. Els fets es combinen amb el desastre de la pandèmia i de la crisi econòmica amb 42 milions d’aturats.

Les protestes contra el racisme s'estenen fins i tot a un centenar de ciutats de tot el país, entre elles algunes tan importants com Chicago, Las Vegas, Los Angeles, Detroit, Nova York, San Francisco o Washington, arribant fins i tot a les portes de la Casa Blanca.

Els manifestants van aconseguir trencar la tanca erigida per la policia enfront de la residència presidencial. Hi va haver llançament de llambordes, pedres i ampolles, i després d'onze hores de protestes, la policia va dispersar als manifestants -que amenacen amb tornar- amb gasos lacrimògens. Dins de la Casa Blanca, Trump tuitava: "Estava dins, vaig seguir cada moviment… Si els manifestants ("grups organitzats") haguessin traspassat la tanca, els haurien rebut amb ferotges gossos i temibles armes".

Trump amagat sota el llit… en el seu búnquer

Però… Trump, amb... o sense els seus “ferotges gossos”, va anar corrent a ficar-se en el seu búnquer blindat subterrani contra bombardejos…, amagat pels seus escortes, mentre una enorme multitud l'insultava molt a prop. Després en una teleconferència va insultar a tots els 50 governadors dels estats del país: "sembleu idiotes" i "imbècils". I va esclatar amb missatges de venjança: "Heu de venjar-vos. Heu de dominar. Heu de detenir a la gent i jutjar-la i fer que vagin a la presó durant molt de temps". "El món", va concloure, "s'està rient de vosaltres".

Les furioses declaracions de Trump arriben quan es compleix una setmana des de la mort de l'afroamericà George Floyd a mans del policia Dereck Chauvin a la ciutat de Minneapolis. En aquests set dies, més de 120 ciutats dels Estats Units han viscut manifestacions de masses, saquejos, cremes de cotxes policials i comissaries. Centenars de milers de manifestants, molts d’ells afroamericans, però també molts joves homes i dones blancs.

Ningú ha fet cas al toc de queda

Una de les cròniques destaca que els disturbis creixen a “tots dos costats del país com Oakland (Califòrnia) i Atlanta (Geòrgia)”. Però també a Nova York, Washington, Detroit, Houston i Charlotte.

De res va servir a Minneapolis el toc de queda decretat pel governador de l'Estat, Tim Walz, que va començar a les 20.00 hores del divendres a la nit i que, presumiblement, durava fins a les 6.00 del matí.

La imatge de control i blindatge dels carrers que les autoritats havien mostrat al llarg del dia es va enfonsar en minuts. La protesta es va traslladar a una altra comissaria pròxima, va créixer en manifestants  i tot va començar de nou.

Van començar les destrosses, els saquejos i els incendis. Amb la comissaria envoltada per la protesta i els policies tancats en els seus dominis incapaços de fer complir el toc de queda.

El governador va anunciar el dissabte la mobilització de la Guàrdia Nacional estatal, una decisió sense precedents en els cent seixanta-quatre anys d'història d'aquest cos en l'estat.

Policies i grans celebritats se sumen a la protesta

En molts districtes es van incorporar policies a les marxes de protesta. Les escenes d'alt impacte visual es van replicar en estats com Nova York, Nova Jersey, Florida, i en ciutats com Washington i Des Moines, amb policies agenollats i alguns oficials aixecant un puny enfront dels manifestants en contra del racisme.

El llegendari exjugador de l’NBA Michael Jordan, el sis vegades campió del món de Fórmula 1 Lewis Hamilton, el futbolista francès del Paris Saint-Germain, Kylian Mbappé. S'han sumat a la creixent llista d'esportistes de tot el món que han denunciat la mort per asfíxia de George Floyd. També celebritats de l'espectacle com Madonna que va publicar un vídeo en solidaritat amb les protestes.

Es generalitza la rebel·lió social?

Aquest moviment va aconseguir tal amplitud perquè es combina amb la profunda crisi econòmica. El PIB dels Estats Units va caure 11% en el trimestre, i hi ha 42 milions de treballadors acomiadats. El coronavirus afecta majoritàriament als pobres, llatins i negres. Això en el context d'una salut pública gairebé inexistent, que no atén milions de persones.

Per això aquesta indignació contra el govern de Trump, va més enllà de la lluita antiracista, encara que això no sigui un tema menor. Avui és una lluita que planteja altres temes de fons com el treball i la salut pública.

Creixen les expressions de repudi mundial al crim de George Floyd i en l’actuació racista de Trump. Des de la UIT-QI, com a socialistes i internacionalistes, ens sumem a aquest moviment mundial de suport a la rebel·lió popular antiracista, exigint justícia per a George Floyd i presó als seus assassins; Prou de repressió i toc de queda; fora la Guàrdia nacional i els soldats dels carrers dels Estats Units; llibertat de tots els detinguts de les protestes. Cal derrotar al govern de Trump i tota la seva política reaccionària, racista i imperialista.

Els treballadors i la joventut dels Estats Units estan despertant per la crisi brutal. Això té una importància mundial, perquè està passant en el país capitalista més important, en el mateix imperialisme ianqui. I ajudarà enormement a les treballadores i treballadors que lluiten a tot el món per acabar amb aquest sistema capitalista-imperialista que ens porta al desastre sanitari, econòmic, ecològic i social.

3 de juny de 2020

Miguel Lamas

Comentaris