Opinió

A cuidar-se s'ha dit

  Juventud divino tesoro­­/Ya te vas para no volver... Aquests versos de Rubén Darío quan sóc davant del plat, alguna vegada em venen al cap. Aquells anys que ja no tornaran... Aquells anys quan l’alimentació no et comportava cap problema per a la salut. Qualsevol menja i a qualsevol hora anava bé.

Juventud divino tesoro­­/Ya te vas para no volver... Aquests versos de Rubén Darío quan sóc davant del plat, alguna vegada em venen al cap. Aquells anys que ja no tornaran... Aquells anys quan l’alimentació no et comportava cap problema per a la salut. Qualsevol menja i a qualsevol hora anava bé. Podríem dir que ni sabies on tenies l’estómac, fins i tot, et podies fer un tip de cargols per a sopar, i igualment dormir tota la nit com un soc.

Els joves es poden permetre el luxe dels aliments calòrics i els dolços, en canvi els que ja tenim una certa edat, aquestes dues menges, pràcticament, les tenim prohibides. Podríem dir que són l’enemic en forma de temptació. I el més greu de tot, és que, a mesura que passen els anys, cada dia ets més gormand. Ara m’embalaria amb la xocolata, però millor que no ho faci, perquè allò és tocar-me la  la poteta del mal.

 A la vellesa l’alimentació sana i equilibrada pren caire d’obsessió. Cada dia menjar una poma pel ferro, un plàtan pel potassi. També una taronja perquè no ens falti vitamina C, i una pastanaga per a la vista... I que santa Llúcia ens la conservi.

Tenim molt clar que la llet i derivats són una font important de calci de la dieta. Per tant, no ens la descuidem cap dia. Com tampoc els cereals i els llegums, perquè no ens falti proteïnes, perquè sabem que la proteïna de la carn és millor reduir-la. Ah ! però de peix en podem menjar força, sobretot de blau.

ramona

Amb els  antioxidants la nostra obsessió també hi està molt concentrada. La majoria d’ells es troben en els aliments vegetals, cosa que explica que fruita, llegums, verdures, hortalisses o cereals integrals siguin els reis de la taula. Així anem ben equipats de fibra, vitamines i minerals... Diuen que són la clau per a la vellesa.

I per què són tant necessaris els antioxidants ?

Hi adjunto aquest gràfic ben expressiu, tot recordant que són els radicals lliures. Ells són uns bitxets, que van a la seva, i influeixen en l’origen i desenvolupament de casi totes les malalties degeneratives que afecten als humans i als animals.

La preocupació pels aliments és cada cop més present en la nostra societat.

Amb objectiu de promoure hàbits saludables, com la dieta sana i la pràctica d’esport, la Fundació FC Barcelona presenta la campanya de sensibilització Som el que fem, som el que mengem. Aquesta pretén sensibilitzar i promoure entre els nens i joves bons hàbits.  La Fundació compta amb el suport de les Fundacions ALICIA ( ALI-mentació i Ciència) amb el seu president Ferran Adrià i la Fundació SHE (Ciència, Salut i Educació), presidida per Valentí Fuster. També hem de subratllar que la campanya té uns padrins excepcionals. Gerard Piqué i Leo Messi. Ells són els protagonistes d’uns espots on expliquen la importància que té fer esport i menjar sa. Segur que la imatges d’aquests dos cracs serà un bon estímul per a tots.

Si voleu més informació consulteu: www.somelquemengem.cat

Comentaris