Els Segadors s'alcen en armes, i el Josep i la Maria expliquen la seva història d'amor a Bellvís

Bellvís traslladarà el públic al segle XVII, per setzé any consecutiu, amb la festa dels Firals i la representació de la llegenda de Cal Bufalà, una proposta en la qual hi participen més de 300 veïns del municipi.
photo_camera Els veïns de Bellvís retrocedeixen fins a l'any 1637.

L'estiu de 1637 els veïns de Bellvís feien els preparatius dels Firals en portes de la Guerra dels Segadors, quan les tropes de Felip V van ocupar el poble. Aquest és el fil conductor de la festa dels Firals que se celebrarà del 27 al 28 de juliol a Bellvís. Una iniciativa que s'ha convertit al llarg de 16 anys en un esdeveniment popular en el qual hi participen més de 300 veïns de la localitat. Per un cap de setmana, els bellvisencs es transformen en bandolers i senyors, bagasses i monjos, saltimbanquis i bruixes, bugaderes i dansaires que escenifiquen la llegenda de l'Anella de Cal Bufalà.

La història té com a personatges principals el Joan i la Maria, una parella de joves que viuen un gran amor, que desemboca en un judici just, al que diuen que té dret qualsevol perseguit per la justícia que toqui l'Anella de la casa pairal de Cal Bufalà. El Mercat Artesanal, la marxa de torxes al nucli agregat dels Arcs, el bateig de l'hereu de Cal Bufalà, o l'Akampada Vikinga completen el programa de la celebració.

El jovent de Bellvís també fa la seva aposta per la festa i des de fa un parell d'anys són el impulsors de l'Akampada Vikinga, una iniciativa que té lloc la nit del dissabte al diumenge a l'esplanada del Miracle, aquest any amb les actuacions dels grups Hash, Rock&LLamp,  i els Dj's Jordi T, David Farré i Pifi.

Pel que fa al programa,  el divendres a tres quarts de 10 de la nit sortirà la Caminada amb torxes fins Els Arcs. Allí ens rebran amb danses, espectacles de foc i ball de gegantets. Els participants es sorprendran amb generosos bandolers, o l'ambientació d’una Taverna, on es podrà sopar i ballar.

El dissbate s'obriran el Firals a les dotze del migdia amb els pregoners, tambors, gegantets, xanques i malabars infantils, i durant el dia tindran lloc diferents actes i animacions per al públic i la quitxalla. Serà a partir de les vuit del vespre quan arribarà el moment àlgic de la festa amb la inauguració de ’Els Firals de Bellvís” pel senyor Bufalà acompanyat dels nobles de la vila i dels Comtes de Barcelona acabats d’arribar. Els Acròbates infantils donaran pas a l’espectacle dels saltimbanquis amb jocs malabars. Tot seguit s'escenificarà el festeig del Joan i la Maria amb la narració de les tràgiques noves que porten els segadors enmig d’altres personatges que situaran al públic al segle XVII. 

La nit finalitzarà amb el sopar dels nobles en què el poble els hi ofereix música, dansa i acrobàcia, que es veu truntat per l'arribada i l'ocupació de Bellvís per les tropes de Felip IV.  A tot aixó s'afegeix l'entrada dels malabars amb foc, i l'escenificació de la història de “L’Anella de Cal Bufalà”.

El diumenge, xocolatada, missa i bateig dels bessons de Cal Bufalà, danses, gegants, acròbates, escenificacions infantils i altres activitats per arribar a dos quarts de vuit del vespre i conèixer el desenllaç. Escenificació del judici del Joan i l'expulsió de les tropes de Felip V per part dels vilatans de Bellvís que donaran pas a l'acte final amb la celebració de la retirada de les tropes amb el ball pla, les corrandes, la bolangera, el ball del brau, el dels gegants i braus de foc.

   

Comentaris
Més a Comarca