La presentació del llibre d'imatgeria popular religiosa de Joan Robles inicia la Festa Major d'El Palau d'Anglesola

A la vegada, es va inaugurar un monument amb una placa commemorativa en homenatge dels caiguts durant la Guerra Civil Espanyola i posterior repressió franquista.
photo_camera Descoberta del monument en memòria dels caiguts a causa de la Guerra Civil espanyola.

L'acte d'inici de la Festa major va estar emmarcat per la memòria històrica recent del municipi. Per una banda, la presentació del llibre d'imatgeria popular religiosa dels autors, Joan Yeguas i Sebastià Garralon, que vol ser un homenatge a l'obra i a la persona de Joan Robles i és tot un compendi àmpliament documentat que forma part d'una col·lecció editada pel Grup de Recerques de les Terres de Ponent, segons va explicar els seu president, Miquel Torres.

Per altra banda, l'acte va cloure amb un homenatge als caiguts durant la Guerra Civil espanyola amb la inauguració d'un monument commemoratiu, descobert per l'alcaldessa Montserrat Meseguer i el president de la diputació, Joan Reñé. En paraules de l'alcaldessa, "aquest monument pretén recordar uns fets a la gent d'El Palau i de Catalunya que no han de tornar a passar mai més i que cal dipositar l'esperança en les noves generacions que són el futur" per afegir que "tots els moments són bons per recordar als nostres éssers estimats".

Pel que fa a la vida i obra de Joan Robles, l'artista oriünd de Cartagena va fugir de la repressió franquista i va passar un temps a Barcelona per instal·lar-se finalment al poble de la seva dona, El Palau d'Anglesola, des d'on va crear una prolífica obra d'imatgeria religiosa, estesa d'una punta a l'altra de Catalunya, fins i tot,  fora de les nostres contrades, com Israel, Paris o Madrid. Durant la Guerra Civil es van cremar multitud d'escultures religioses i a l'any 42 es va estabilitzar la situació, fet que va provocar una gran demanda en la reproducció d'imatges religioses per ser venerades a les cases particulars, i que dóna fe l'extensa obra de Robles. Part d'aquesta obra es troba localitzada al Pla d'Urgell, en llocs tan emblemàtics com la seu dels Germans de la Creu Blanca, a la façana de la Cooperativa de la Verge de les Sogues de Bellvís, a l'altar major d'El Palau d'Anglesola, o l'enteixinat del sostre de l'església de Mollerussa entre altres. 

El llibre és un catàleg d'un artista en la penombra al qual se li ha volgut dedicar aquesta obra com a reconeixement, segons explica un dels autors, Sebastià Garralon. Per la seva part, Joan Yeguas, també autor, va manifestar que "el llibre difondrà per arreu l'obra i el nom de l'escultor d'El Palau i que en l'àmbit de les Ciències socials, la imatgeria popular religiosa és un producte que forma part del saber d'un poble". El president del Grup de Recerques Terres de Ponent, Miquel Torres i  editor del llibre va tenir un agraiment especial per a les persones que han contribuït en el projecte i per les que van participar en el micromecenatge d'una obra que ha comportat un treball de camp considerable, i va demanar a les institucions que comencin a treballar per crear un possible futur museu, no sol a nivell comarcal sinó provincial, en el qual s'aplegui l'obra de Joan Robles. 

Tot seguit, l'acte va donar pas al pregó de Festes, a càrrec de Joan Reñé, en el que va fer incís en la importància de les nostres arrels "tots som d'un poble petit, d'una comarca petita, d'un país tan petit que el sol s'hi pon quan ja ha sortit", fet que obliga a mantenir les nostres tradicions -presents en la celebració de les festes majors- i va posar especial enfàsi en la defensa de la llengua catalana per tal que Catalunya no deixi de ser .

Finalment, es van presentar els hereus i pubilles i va tancar l'acte una ballada de sardanes.

 GALERIA DE FOTOS

Comentaris
Més a Comarca