Neix l'Ateneu golmesenc apadrinat per Lluís Foix

L'escriptor i periodista va presentar el seu nou llibre "La marinada sempre arriba" acompanyat per Jordi Calvís, alcalde de Golmés, Robert Bonet, president de l'Ateneu Golmesenc, la Laura Sarri membre de la junta i fundadora de l'entitat i Esther Barqué creadora de "Busquem feina".

photo_camera Lluís Foix, periodista i escriptor va apadrinar la presentació de l'Ateneu Golmesenc

L'acte va començar amb les paraules de la Laura Sarri, membre de la junta de la nova entitat, amb les quals va definir els tres objectius de l'Ateneu golmesenc: Cultura, país i solidaritat. Amb aquests tres pilars plantejaran les activitats a realitzar tant en els futurs anys com per aquesst 2013. Com a resum va afegir que es centraran en les activitats entorn a la celebració de l'any Espriu, també en el correllengua per a la tardor, donant suport a actes de l'ANC que es faran durant l'any i finalment en la Marató de TV3 amb la qual ja hi col·laboren des de fa anys. 

Per la seva part, Jordi Calvís, alcalde del municipi, va celebrar la presència de Lluís Foix en l'apadrinament de l'entitat cultural i va felicitar als membres de l'Ateneu per la nova associació. Va remarcar que "ateneu significa saviesa i saviesa significa cultura i per a un poble és un fet de gran importància", com a exemple ho va comparar amb un arbre que es planta, que ha de créixer i s'han d'aconseguir uns fruits, per tant s'ha de promoure, i ha de fer moltes arrels culturals amb la finalitat de fer un millor poble i un millor pais.

Tot seguit, Lluís Foix, periodista i escriptor nascut a Rocafort, es va dirigir a l'auditori present i va començar per explicar que en el llibre retrata un període de la seva infància en la postguerra i hi ha passatges on tots ens hi podem sentir identificats. 

Com a iniciativa, va considerar molt positiva la creació de l'Ateneu golmesenc, doncs segons les seves paraules "en el fons, en els pobles i en les societats, encara que hi hagi adversitats, es salven per la cultura, per la paraula escrita, per la tradició oral, per les coses que es guarden que encara no han vist la llum, però que un dia la veuran", per continuar dient que "no hi ha cap edifici en tot el planeta que sigui en peus de l'època d'Homer, en canvi de la Ilíada se'n fan edicions constantment. Va afegir que "l'ateneu és la cultura i aquesta és la que salva els pobles. Quan una llengua es perd, es perd un tros d'humanitat i de la civilització". En aquest aspecte, va defensar que una de les coses per les quals Catalunya perdurarà serà per la llengua i la cultura. En quan a l'element de país, va matitzar que "Catalunya és un país, és una nació dins de l'organització d'un estat, en el qual hi durarà el que duri o deixarà de durar-hi".

Pel que fa a la solidaritat, el tercer objectiu de base de l'Ateneu, va dir que el país necessita solidaritat, "ens hem de preocupar els uns dels altres, és un pensament que l'he anat reflexionant en el temps, sobretot en veure venir persones d'altres cultures o ètnies, hi he arribat a la conclusio que aquest és el segle de l'altre, que no és sol un veí o un parent, és una persona amb drets i deures". 

En recordar a Prat de la Riba va parlar de recuperar el seu esperit, del qual va dir "que amb una sabata i una espardenya va endreçar el país, va fer l'Escola industrial, va crear l'Institut d'Estudis Catalans, una de les institucions més importants del país, així com el que coneixem com a comarques. Sobre el llibre, va afegir que "he volgut evocar un país que ha sobreviscut, que no ha perdut mai l'autoestima, malgrat les circumstàncies adverses en una època en que no hi havia llibertats i en la qual hi va percebre pobresa física i moral. Dels records de la guerra -va afegir- durant molt temps no se'n parlava, tot havia estat molt dramàtic i s'intentava passar-ne per damunt, tot i així, poc a poc es va anar recordant i explicant els fets".

Va concluir la seva intervenció amb una afirmació: "Aquest país el tirarem endavant si no ens barallem entre nosaltres".

A continuació Esther Barqué va intervenir amb la presentació de la seva pàgina de Facebook "Busquem feina", la qual va ser una iniciativa que va emprendre ara fa dos anys, amb la col·laboració de la Sònia Bernaus. L'Esther va explicar que és una iniciativa sense ànim de lucre, i que la va portar endavant després de viure personalment l'experiència de buscar feina. La pàgina és una eina mitjançant la qual s'anuncien ofertes de treball, i fins i tot, s'hi poden trobar enllaços directes. Actualment, ja són més de 8.300 seguidors. 

Com a cloenda, Robert Bonet, president de l'entitat, va agrair l'assistència a tots els presents a l'acte i va manifestar que "la voluntat de l'Ateneu serà treballar per la cultura, perquè fa país i és la nostra identitat", i va demanar suport per tal de tirar endavant aquest petit projecte.