04:39h. Dimarts, 24 d'Abril de 2018

Catalunya i Suècia donen el tret de sortida a Sitges 2016

Dia 7 d'octubre és la data en què l’esperada producció catalana Inside, del madrileny Miguel Ángel Vivas i guionitzada pel lleidatà Jaume Balagueró, del qual també n'és productor executiu; va inaugurar la 49ª edició del Sitges-Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya que a més va protagonitzar la gala d’apertura; juntament amb el lliurament del Gran Premi Honorífic a l’actor suec Max Von Sydow. Aquest any el festival ret homenatge al 50è aniversari de Star Trek.

El guionista i el director del film Inside, Jaume Balagueró i  Miguel Ángel Vivas
El guionista i el director del film Inside, Jaume Balagueró i Miguel Ángel Vivas

La sessió es va completar amb la presentació del curtmetratge En tu cabeza. Parte II: Milagros y remedios, dirigit per Borja Cobeaga, una producció de Cinergía. Gas Natural Fenosa, en el seu projecte Consumo responsable

Inside, quarta pel·lícula del director sevillà Miguel Ángel Vivas i remake de la cinta de culte francesa À l’intérieur; de la productora barcelonina Nostromo Pictures, es va peresentar ahir al Festival, amb la seva presència; l’actriu principal, Rachel Nichols, i el productor Adrián Guerra. Segons Miguel Ángel Vivas, Inside “és una pel·lícula sobre dones; volia plantejar-me una cosa que mai no arribaré a entendre, que és el fet de la maternitat”. Perquè en el film l’espectador acompanyarà Sarah, protagonitzada per Nichols, durant una nit a l’espera de l’imminent naixement del seu fill. Una nit que es convertirà en un autèntic malson quan algú irromp a casa seva disposat a arrabassar-li el seu fill nounat. En definitiva, ha apuntat Miguel Ángel Vivas, “a Inside parlo dels temes que sempre tracto a les meves pel·lícules: de la família, la llar i com es trenca el nucli familiar”. 

Precedint la projecció d’Inside, el públic de la gala inaugural van assistir també a la presentació del curtmetratge produït per Gas Natural Fenosa, patrocinador del Festival, En tu cabeza. Parte II: Milagros y remedios. La pel·lícula s’emmarca en el projecte Cinergía, una iniciativa creada per divulgar l’eficiència energètica a través del cinema. Segons paraules en roda de premsa d’Adenai Pérez, directora de patrocinis de Gas Natural Fenosa, “el projecte tracta de la capacitat de crear eficiència energètica i convertir-ho en quelcom divertit”. Aquest segon curtmetratge, d’un conjunt de quatre curts en total, compta amb guió de Daniel Sánchez Arévalo i direcció de Borja Cobeaga, qui acompanyat per Jordi Garcia Tabernero, director de Comunicació i Gabinet de Presidència de Gas Natural Fenosa, i part de l’equip artístic de la pel·lícula.

A la Gala Inaugural del Sitges 2016, també es va procedir al lliurament del Gran Premi Honorífic de Sitges 2016 al gran actor suec Max Von Sydow. En roda de premsa, el director del Festival, Àngel Sala, el va presentar com “una de les figures que m’ha acompanyat tota la meva vida de cinèfil, pel que és un honor que estigui aquí a Sitges per rebre aquest guardó”. Max Von Sydow, amb més de 150 pel·lícules al llarg de la seva carrera i actor emblemàtic de directors com Ingman Bergman, Sydney Pollack, Steven Spielberg o Martin Scorsese, va apuntar que “són molts els films dels que guardo grans records, però si he d’escollir només un em quedo amb Pelle, el conquistador, no només pel personatge que vaig interpretar sinó també per la història, una història sobre l’intent per retornar la dignitat a la gent treballadora”. 

Dins la Secció Oficial a concurs es va presentar la producció espanyola Proyecto Lázaro, film de ciència ficció del canari Mateo Gil. Conegut per la seva col·laboració amb Alejandro Amenábar als guions de Abre los ojos o Mar adentro, entre d’altres, va arribar a la història de Proyecto Lázaro d’una forma molt peculiar: “vaig escriure el guió al llarg d’un estiu i vaig bolcar en ell moltes reflexions personals; qüestions que m’obsessionaven des del rodatge d’Abre los ojos, com la por a la mort o, més encara, la por a la vida”, ha dit Mateo Gil en roda de premsa. La pel·lícula definida pel director com “una història d’amor disfressada de pel·lícula de ciència ficció” està protagonitzada per Tom Hughes i Oona Chaplin. L’actriu, que va acompanyar al director a la roda de premsa, alabava el seu personatge per “permetre’m valorar l’essència dels petits moments que conformen una relació.

A Sitges 2016 també es va iniciar l’àmplia oferta d’activitats paral·leles que ofereix el Festival. A la carpa FNAC, J.A. Bayona va presentar el llibre Un monstruo viene a verme: El arte de la pel·lícula y la visión de sus autores, escrit per la periodista i crítica cinematogràfica Desirée de Fez. Bayona també va mantenir una trobada amb els estudiants que van ser els privilegiats en assistir pel matí a la projecció per a escoles de Un monstruo viene a verme, a l’Auditori Melià Sitges. 

A més, avui van començar les activitats d’indústria que Sitges 2016 ha organitzat per a aquesta edició dins del Sitges Film Hub. Pel matí va tenir lloc la trobada amb sis líders xinesos del sector audiovisual: un acte de networking del programa Líders xinesos del demà, amb diferents associacions de productors audiovisuals de Catalunya. Per la tarda es va presentar Perdre la por (a invertir) en el cinema, una guia de divulgació elaborada per l’Ajuntament de Sitges i dirigida a inversors no tradicionals de cinema en què s’expliquen les claus de la inversió a risc o per deducció fiscal. 

Las diferents projeccions es van succeir al llarg del dia, i els equips de pel·lícules com Colossal o Hunger Diaries van presentar les seves respectives propostes. 

Es pot consultar tota la programació aquí.