El fullet estableix una ruta turística de 16 municipis

El Consell Comarcal del Segrià presenta el projecte “Segrià, Terra de Memòria Històrica”

L’àrea de Turisme del Consell Comarcal del Segrià ha presentat avui el projecte a la sala de juntes de l’ajuntament d’Alcoletge
Acte de presentació de "Segrià, Terra de Memòria Històrica"
photo_camera Acte de presentació de "Segrià, Terra de Memòria Històrica" - Foto: Consell Comarcal del Segrià

L'Ajuntament d'Alcoletge ha acollit aquest dimecres, la presentació del projecte "Segrià, Terra de Memòria Històrica” que vol subratllar el valor del patrimoni tangible i intangible del Segrià en els períodes de 2a República, Guerra Civil i Franquisme.

A l’acte, que ha tingut lloc a la sala de juntes de l’ajuntament, s’ha presentat el treball, en el qual hi han participat el Centre d'Estudis Comarcals del Segrià i l'empresa INSITU per identificar tots els elements de Memòria Històrica del Segrià per cada municipi de la comarca. Fruit d’aquesta recerca, ja és a l’abast públicament el primer fullet “Segrià, Terra de Memòria Històrica”, que dóna a conèixer els llocs visitables a nivell turístic i de forma conjunta.

Podeu descarregar el catàleg complet en format PDF fent clic aquí.

Els 16 municipis que apareixen, per ordre alfabètic, són: Aitona, Albatàrrec, Alcarràs, Alcoletge, Alfarràs, Alfés, Alguaire, Almatret, Gimenellsi Pla de la Font, Lleida, Puigverd de Lleida, Seròs, Soses, Sucs, Torres de Segre i Vilanova de la Barca

President del Consell Comarcal, David Masot, i alcalde d'Alcoletge, Josep M. Gras
President del Consell Comarcal, David Masot, i alcalde d'Alcoletge, Josep M. Gras - Foto: Consell Comarcal del Segrià

Objectiu del projecte

La voluntat del projecte “Segrià, Terra de Memòria Històrica”, segons ha explicat el vicepresident de Turisme del Consell Comarcal, Manel Ezquerra, és “realçar el patrimoni tangible i intangible de la Guerra Civil Espanyola a la comarca del Segrià i explotar aquests recursos des d’una vessant turística". Ezquerra ha afegit que “té dos objectius clars: d’una banda donar a conèixer i preservar la memòria d’un període molt important de la història del nostre país i les seves conseqüències; i, d’altra banda, educar per la pau".

Segrià, Terra de Memòria Històrica”, que ara arrenca amb el fullet que s’ha presentat, ha aconseguit identificar elements que són recursos patrimonials vinculats a la Guerra Civil Espanyola, tant en el seu període bèl·lic com en el pre- i post-bèl·lic.

Com a recursos tangibles es consideren els centres d’interpretació, els museus, les col·leccions privades, els nius de metralladora o les trinxeres, per exemple. Els intangibles són relats de fets, festes com la del “Mai Més” a Torres de Segre, recreacions històriques, etc.

Històrica i alhora turística

Segons Montserrat Rocaginé, tècnica de l’àrea de Turisme del Consell Comarcal, “el projecte ‘Segrià, Terra de Memòria Històrica’ ens ha ajudat a categoritzar recursos des d’una vessant històrica, però també turística".

Rocaginé ha assenyalat també que “d’una banda hi ha elements patrimonials que són imprescindibles per entendre una batalla, un fet, un moment clau, i al mateix temps disposem d’elements que són visitables, que tenen horaris, serveis, que ens ajuden a obtenir una visió de l’element sense haver de recórrer a la imaginació".

El president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, ha explicat que “la fita d’avui és important perquè ara disposem ja d’un mapa on identificar tots aquests recursos. Això ens permet donar un fil conductor a les visites a la nostra comarca per part de persones que estiguin interessades en la Memòria Històrica".

Masot ha afirmat que la presentació del fullet ha comptat amb la “complicitat municipal” i no dubta que “segueixi aquesta voluntat per engegar la recuperació i dignificació dels recursos de memòria històrica municipal".

Acte de presentació de Segrià, Terra de Memòria Històrica
Donant un cop d'ull al fullet "Segrià, Terra de Memòria Històrica" durant la cerimònia de presentació - Foto: Consell Comarcal del Segrià

Visió global de comarca

La voluntat final – ha afirmat Montserrat Rocaginé- és la de tenir clars i ben treballats els recursos patrimonials turístics, però també treballar amb una visió global de comarca, encaixant cada element en una ruta, en un traçat que permeti generar un producte sòlid a nivell turístic i combinable amb altres elements d'interès comarcals".

El vicepresident primer del Consell Comarcal, Manel Ezquerra, ha assegurat que “aquest òrgan seguirà treballant en la difusió del projecte i també exercirà d'acompanyant pels municipis que vulguin treballar més a fons aquest patrimoni".

Per la seva banda, l’alcalde d’Alcoletge, Josep Maria Gras, ha agraït el fet que s’hagi presentat “Segrià, Terra de Memòria Històrica” al poble, on es pot visitar el Centre d’Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil Ermengol Piró.

Gras ha manifestat que

 “és important crear punts de memòria històrica sense oblidar que s’han de mantenir, la qual cosa exigeix una preocupació real per part de les administracions”

Comentaris