Les Jornades d'Estudis sobre el Pla d'Urgell presenten catorze treballs de temàtica variada

Esteve Mestre i Ton Solé van destacar la importància de les escoles locals amb aules multigrau, i van descobrir al nombrós públic assistent a la jornada, que Torregrossa va ser el primer municipi que va comptar amb una escola pública de nenes del Pla d'Urgell.

Esteve Mestre i Ton Solé presenten un estudi sobre el sistema educatiu al Pla d'Urgell
photo_camera Esteve Mestre i Ton Solé presenten un estudi sobre el sistema educatiu al Pla d'Urgell

La sala d'actes de la Biblioteca Maria Mercè Marçal de Torregrossa, va acollir aquest dissabte la sisena Jornada d'Estudis sobre el Pla d'Urgell, un acte que va descobrir a un nombrós públic, una catorzena de treballs sobre temàtiques variades, la majoria centrades en el municipi amfitrió.

Una jornada que va inaugurar l'antropòleg, historiador i arxiver torregrossí Josep Maria Cabau amb el treball Torregrossa i Mascançà, i continuaven amb temes d'interès científic com el proposat pel botànic Antoni Mayoral, que explicava la biologia de les aigües carbonatades del Pla d'Urgell. Aquestes aigües han tingut modificacions a causa de l'aportació d'aigües del Canal d'Urgell i dels excessos de nitrats. El botànic assegurava que s'ha conservat la química de les aigües originals.

La importància de les aules multigrau a la comarca, va ser l'estudi presentat per Esteve Mestre i Ton Solé, un sistema educatiu que a principis del segle XX es va anar substituint per escoles graduades. Els ponents també van explicar que Torregrossa va ser el primer municipi del Pla d'Urgell en disposar d'una escola pública de nenes, i el paper de diversos mestres renovadors nascuts a la població.

Maria Fufat parla sobre els tallers de costura a Limyola.Temes variats com el que proposava Maria Rufat, traslladant el seu estudi a Linyola, amb el paper de les modistes i els tallers de costura d'aquesta localitat, i el paper que van jugar en la moda. L'escriptor Felip Gallard, s'ha convertit en un expert en la recerca del Pla d'Urgell, i en aquesta ocasió ha dedicat l'estudi al paper del torregrossí coronel Niubó. Aquest militar, supervivent del setge de Tarragona a la Guerra del Francès, que comandava una columna durant la Primera Guerra carlina, va ser un autèntic assot per carlins.

Per la seva banda Gerard Bota, Joan Estrada, representats d'EGRELL explicaven, com s'han adaptat els ocells reproductors a l'Estany d'Ivars i Vila-sana, en aquest sentit va destacar la davallada d’ànecs que s’ha registrat en els darrers mesos, en el parc natural. Aquest fet suposa un indicador de pèrdua de qualitat de l’aigua de la llacuna.

La immigració, va ser un altre dels temes tractat a la jornada, de la mà de Jordi Domingo, amb una valoració dels darrers quinze anys, en el que es constata, que a la demarcació de Lleida, ha continuat incrementant-se en durant la crisi econòmica, a diferència de la situació global de, on s’ha registrat un descens en els darrers 5 anys. A més, la tendència ha estat la de concentrar-se en capitals de comarca, com ara les situades al voltant de l’eix que marca l’autovia A-2.

Les ponències presentades en la sisena Jornada d'Estudis sobre el Pla d'Urgell a Torregrossa, es recolliran e el setè número de la revista Mascançà, que edita el Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà.

Comentaris