Unes 17.000 persones passen per les activitats de l'Any Oró per commemorar el centenari del bioquímic lleidatà

Diverses de les exposicions i conferències engegades l'any passat tindran continuïtat durant el 2024 i 2025
Inauguració Any Oró Auditori
photo_camera Inauguració Any Oró Auditori

Les 55 activitats celebrades l'any 2023 en el marc de l'Any Joan Oró per commemorar el centenari del naixement del bioquímic lleidatà han aplegat unes 17.000 persones, segons càlculs de la Fundació Joan Oró. Aquesta xifra no inclou el professorat i alumes de col·legis, instituts i universitats que han participat en el projecte educatiu centrat en el científic lleidatà. Entre les propostes més vistes destaca una exposició itinerant i de gran format sobre la vida i trajectòria de l'investigador que ja rebut 9.300 visitants, així com també un documental que acumula més de 5.000 visualitzacions. Moltes de les propostes engegades el 2023, especialment les conferències i exposicions, tindran continuïtat durant el 2024 i el 2025.

El director de la Fundació, Joan Oró, valora molt positivament els resultats de l'Any Joan Oró més enllà d'aquestes xifres. "Hem contribuït a donar a conèixer la vida i trajectòria professional d'un lleidatà il·lustre, així com el seu compromís amb la ciència i el seu país, Catalunya, i, qui sap, potser hem despertat la vocació científica d'algun jove", ha afirmat.

Joan Anton Català i Pau Subirats durant l'acte de presentació del documental 'Joan Oró. La fórmula de la Vida' - Foto: Alba Mor
Joan Anton Català i Pau Subirats durant l'acte de presentació del documental 'Joan Oró. La fórmula de la Vida' - Foto: Alba Mor

Entre les iniciatives desenvolupades destaca una exposició de gran format i caràcter itinerant sobre la vida i trajectòria de l'investigador, inaugurada a Lleida i que ja ha aplegat 9.300 visitants. La mostra s'exhibeix actualment a Terrassa amb la previsió que faci diverses itineràncies al llarg del 2024 i, segurament, del 2025. També són remarcables el documental 'Joan Oró, la fórmula de la vida' produït per la Fundació 'la Caixa' i que ja compta amb més de 5.000 visualitzacions a la plataforma CaixaForum+; així com la creació de la Ruta Joan Oró, un recorregut per 7 punts emblemàtics de la demarcació de Lleida plantejada per entendre els orígens de la vida i retre un homenatge al científic lleidatà.

Altres activitats incloses en l'Any Joan Oró han estat l'exposició —de format més reduït l'anterior— que ha estat present a diversos centres universitaris com la UAB, UB i Institut Químic de Sarrià i que enguany seguirà en itinerància; l'exposició instal·lada al Parc Astronòmic del Montsec així com les visites guiades a aquest equipament; o les conferències, més de 70 fins al moment, adreçades a tots els públics i que han comptat amb uns 7.000 assistents i amb la presència de diferents figures científiques nacionals i internacionals com a ponents. També s'ha dut a terme el projecte educatiu Missió Joan Oró, que compta amb un web on s'indexen els continguts de caràcter educatiu adreçats tant a docents com a alumnes.

El comissari de l'any Oró, Joan Anton Català, el conseller d'Universitats i Recerca, Joaquim Nadal, i la vicepresidenta de l'IEI, Estefania Rufach, durant la seva visita a l'exposició - Foto: Ignasi Gómez
El comissari de l'any Oró, Joan Anton Català, el conseller d'Universitats i Recerca, Joaquim Nadal, i la vicepresidenta de l'IEI, Estefania Rufach, durant la seva visita a l'exposició - Foto: Ignasi Gómez

De fet, en l'apartat de centres educatius destaquen iniciatives singulars com el llançament a l'estratosfera de la sonda 'Rovelló' de mesurament de dades atmosfèriques, dissenyada i muntada per alumnes i professorat de l'Institut Joan Oró de Lleida.

Aquest extens programa d'activitats ha inclòs diferents continguts audiovisuals i publicacions, com ara la reedició de la biografia del científic per part de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, dos contes infantils i un còmic juvenil, així com múltiples actes oficials tant al territori català —especialment a Lleida— com en l'àmbit internacional. En aquest darrer apartat hi ha els actes d'homenatge celebrats a Brussel·les el passat 20 de març i a Washington el 14 de desembre, organitzats per les corresponents delegacions del Govern de la Generalitat.

Expo Joan Oró
Expo Joan Oró

El tret de sortida del programa oficial d'actes es va celebrar el 13 de març a l'Auditori de Cappont de la Universitat de Lleida. L'acte el va presidir el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal.

La commemoració de l'Any Joan Oró està impulsada pel Departament de Recerca i Universitats i la Fundació Joan Oró i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Lleida, la Universitat de Lleida, la Fundació 'la Caixa', Ferrocarrils de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, entre d'altres.

Comentaris