Proveeixen amb cisternes als veïns de les Garrigues i el Segrià després d'una setmana de no poder beure aigua de l'aixeta

Els altres 11 municipis que s'abasteixen de la Mancomunitat han rebutjat aquest oferiment i, ara per ara, prefereixen continuar repartint o subvencionant aigua embotellada als seus veïns
Els veïns de Sarroca de Lleida omplen garrafes d'aigua en una cisterna ©SalvadorMiret
photo_camera Els veïns de Sarroca de Lleida omplen garrafes d'aigua en una cisterna ©SalvadorMiret

Els veïns de 14 municipis de les Garrigues i el Segrià han pogut omplir aquest divendres garrafes d'aigua potable que els han portat en camió cisterna. Des de fa una setmana no poden beure ni cuinar amb aigua de boca que els proveeix la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues per l'elevada presència de plaguicides detectada al punt de captació de la xarxa, al pantà d'Utxesa. En aquest sentit, s'han vist obligats a comprar aigua embotellada per subsistir.

Tot i això, els veïns han hagut d'esperar diverses hores per problemes en els dos camions cisterna que han retardat l'arribada de l'aigua respecte a l'hora prevista inicialment. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) assumeix bona part del cost d'aquesta solució, en concret el 90% en el cas dels municipis de menys de 500 habitants, i el 50% en els més grans.

Els altres 11 municipis que s'abasteixen de la Mancomunitat han rebutjat aquest oferiment i, ara per ara, prefereixen continuar repartint o subvencionant aigua embotellada als seus veïns. El repartiment d'aigua en cisternes s'anirà repetint dos cops per setmana mentre no se solucioni l'afer i puguin tornar a utilitzar l'aigua de l'aixeta per beure i cuinar.

El problema pot durar dies

Els veïns de Sarroca de Lleida omplen garrafes d'aigua en una cisterna ©SalvadorMiret
Els veïns de Sarroca de Lleida omplen garrafes d'aigua en una cisterna ©SalvadorMiret

El president de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues, Francesc Esquerda, preveu que la prohibició continuarà, almenys, durant la setmana vinent "perquè els nivells -de plaguicides- són molt alts i mai s'havien vist". Tot i això, han intensificat l'aplicació de carboactius a la xarxa per rebaixar-los però, els nivells continuen molt per damunt dels permesos. "La quantitat que arriba a la captació és espectacular i ens impossibilita el filtratge", ha assenyalat.

Esquerda no descarta que l'origen de la contaminació vingui del filtratge de les finques de la vora al pantà d'Utxesa, però tampoc que pugui provenir d'un abocament. En aquest sentit, continuaran fent analítiques al punt de captació i "l'ACA ha de treure conclusions per veure quines actuacions es poden fer per revertir aquesta situació". "Això és insostenible al començament de l'estiu i amb la calor que fa que no puguem donar aigua per la presència de plaguicides a la xarxa des de fa un mes i mig", ha dit el president de la Mancomunitat.  

Francesc Esquerda ha explicat que l'ACA està investigant l'origen de la contaminació per la presència de plaguicides i, en aquest sentit, està fent analítiques tant a Utxesa com aigües amunt del Segre en zones com ara el canal de Seròs, la Mitjana de Lleida, el canal de Balaguer i la Noguera Pallaresa. "L'objectiu és determinar si ve de més lluny o de més a prop", ha indicat.

La Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues va tornar a prohibir el dia 3 de juny que els veïns dels 25 municipis de la Garrigues i el Segrià als quals proveeix puguin beure i cuinar amb l'aigua de boca a causa de la detecció de plaguicides a la xarxa

L'anterior episodi de contaminació que va afectar aquesta mancomunitat es va donar per finalitzat l'11 de maig.

Els veïns de Sarroca de Lleida omplen garrafes d'aigua en una cisterna ©SalvadorMiret
Els veïns de Sarroca de Lleida omplen garrafes d'aigua en una cisterna ©SalvadorMiret

En aquella ocasió, els nivells de plaguicides a l'aigua també eren superiors als permesos i l'Agència de Salut Pública no va autoritzar tornar a fer ús de l'aigua fins que els nivells d'aquestes substàncies van disminuir fins a complir amb els paràmetres autoritzats. Aquell episodi, que es va allargar sis dies, va motivar que el Síndic de Greuges obrís una actuació d'ofici per estudiar què havia passat.

Ja en aquell moment, la Mancomunitat va reclamar una solució alternativa que dependria de disposar d'un altre punt de captació, en aquest cas a l'embassament de l'Albagés, del sistema Segarra-Garrigues. Consideren que permetria garantir una millor qualitat de l'aigua i posar fi als problemes de contaminació que genera la captació actual al pantà d'Utxesa.

Comentaris