Lleida recorda als veïns i veïnes assassinats pel nazisme

Un espai de memòria que amplia fins a 23 els noms de les víctimes lleidatanes assassinades als camps de concentració

Descoberta de la nova placa que recorda als lleidatans assassinats als camps de concentració nazis. Fotografia: Mario Gascón.
photo_camera Descoberta de la nova placa que recorda als lleidatans assassinats als camps de concentració nazis. Fotografia: Mario Gascón.

El diumenge 23 d'octubre, el cementiri de Lleida va acollir l'acte de record dels lleidatans assassinats en els camps d’extermini nazis, renovant la placa que, el 1983, es va dedicar als deportats víctimes del feixisme.

La nova placa corregeix l'anterior i l'amplia de 14 a 23 persones

L'acte ha comptat amb autoritats municipals i amb el delegat de l’Amical i representant del comitè Internacional de Mauthausen, Josep San Martín, que ha agraït la renovació d'aquest element escultòric, que “recordarà la seva memòria, tot i que les seves despulles no estiguin enterrades aquí”.

L’acte també ha tingut la participació de quatre alumnes del Col·legi el Carme de la Bordeta, que han llegit els noms de les persones que figuren a la placa.

La nota musical ha estat a càrrec de Carlos Herràiz, guitarrista i professor del Conservatori municipal, que ha interpretat ‘Wiegala’, amb l’acompanyament del seu fill a la flauta, i ‘El Cant dels Ocells’, en solitari.

Descoberta de la nova placa que recorda als lleidatans assassinats als camps de concentració nazis. Fotografia: Mario Gascón.

El 29 de maig de 1983 es va inaugurar al Cementiri de Lleida una placa dedicada a les persones de la ciutat que van ser assassinades en els camps d’extermini nazis. Era una peça de marbre encarregada a l’arquitecte Francesc Bordalba, de 2 metres d’altura, que contenia els noms de 14 persones que van morir en el camp de Mauthausen. Aquest esdeveniment va coincidir amb la celebració de la 5a Assemblea d’Amical de Mauthausen al Palau de Vidre dels Camps Elisis.

L’any 2017, Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida, va iniciar el Projecte Stolpersteine, dedicat a dignificar i recordar els noms de les persones de la ciutat que van patir la deportació als camps de concentració nazis.

El procés de recerca ha tingut com a resultat el descobriment d’altres noms de lleidatans i la correcció de les errades que hi havia. En la nova placa, hi figuren 23 noms de persones assassinades en els camps de Buchenwald, Hartheim, Gusen i Mauthausen. Una relació que l’alcalde ha recordat que anirà complementant-se en tenir coneixement de nous testimonis. 

Comentaris