Premi a la Innovació Social per un projecte de Lleida que promou la conservació de camins en l’entorn rural

El projecte «Museu de Camins: camins que connecten persones», de l'Associació País de Terra Roia, és una de les 12 iniciatives guardonades
Gemma Cots, presidenta de la Associació País de Terra Roia
photo_camera Gemma Cots, presidenta de la Associació País de Terra Roia

El projecte «Museu de Camins: camins que connecten persones», de l'Associació País de Terra Roia (Les Llagunes, Lleida), és un dels 12 guanyadors de la 8ª edició dels Premis Fundació ”la Caixa” a la Innovació Social. La iniciativa lleidatana guardonada promou la participació de joves de caus i esplais i voluntaris d’arreu del món per a la recuperació de camins del Pallars Sobirà. El jurat ha reconegut el compromís amb el canvi i l'acció social d'aquesta iniciativa, que aporta noves mirades i solucions per a promoure la justícia social i la igualtat d'oportunitats.

L’objectiu d’aquest projecte és fer partícips als i les joves voluntaris i voluntàries de caus i esplais d’arreu del món per a la recuperació de camins del Pallars Sobirà. Mitjançant camps de treball i activitats, es vol vertebrar el territori aportant una millora dels recursos per a la ramaderia i l’ecoturisme, fomentant la cohesió social i creant vincles entre els seus habitants.

Foto: Associació Terra Roia
Foto: Associació Terra Roia

També es treballa la dignificació i l’atenció de les persones grans, que adopten un rol protagonista fent de guies i de mentors per als nouvinguts i els joves, cosa que repercuteix en el seu empoderament com a col·lectiu i en el seu benestar psicosocial. El 2022 es van organitzar 22 camps de treball amb 330 participants i es van recuperar camins en quatre municipis

Uns premis amb la mirada posada en els reptes que afronta la societat

Els diferents projectes guardonats, que han estat seleccionats entre més de 3.000 projectes provinents de les Convocatòries de Projectes Socials de la Fundació ”la Caixa”, compten amb una visió transformadora i innovadora i incideixen en àmbits com l'ocupabilitat de les persones amb discapacitat, l'apoderament del món rural, el sensellarisme, la convivència intercultural i l'atenció socioeducativa infantil i juvenil. Cadascuna de les 10 iniciatives premiades rebrà 15.000 euros, i els 2 accèssits, 5.000 euros. Aquestes quantitats se sumen a la dotació que ja havien rebut a través de la convocatòria d’ajuts per desenvolupar les seves respectives iniciatives.

Foto: Associació Terra Roia
Foto: Associació Terra Roia

La cerimònia de lliurament dels premis s’ha celebrat aquest dijous a CaixaForum Madrid i ha estat presidida per la ministra d’Educació, Formació Professional i Esports i portaveu del Govern, Pilar Alegría, i el director general de la Fundació ”la Caixa”, Antoni Vila Bertrán. «Volem reconèixer i impulsar la innovació social, sobretot la capacitat de resposta i de transformació en relació amb els problemes i les necessitats canviants de la societat. Sabem que no és fàcil sortir de la zona de confort, i per això amb aquests premis valorem la capacitat que han demostrat les entitats guanyadores per explorar mirades diferents i fer un pas més per dur a terme els seus projectes», ha declarat Antoni Vila Bertrán.

En l’acte també s’ha fet una taula rodona sobre innovació social, moderada per la periodista Cristina Ochoa, en la qual han intervingut el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón, i els responsables de tres dels projectes premiats:Sara Maza, directora de la Asociación Matiz (Bilbao), premiada pel projecte «Estrategia antirrumor en el ámbito educativo para el fomento de la convivencia intercultural», que proposa solucions als reptes de caràcter cultural que es donen en els processos de convivència en l’entorn educatiu; Iván Ramos, director de la Fundación Marcelino Champagnat (Sanlúcar de Barrameda), premiada pel projecte «Escuela de Segunda Oportunidad», que promou la inserció sociolaboral de joves en risc d’exclusió social; Gemma Cots, presidenta de l’Associació País de Terra Roia (vall de Siarb, Pallars Sobirà), guardonada pel projecte «Museu de camins: camins que connecten persones», que fomenta la cohesió social en l’entorn rural a través de la conservació de la xarxa de camins de la zona.

Un altre dels projectes premiats, la iniciativa «#MuchoMásQueMúsica», de la fundació Acción Social por la Música (Madrid), ha tancat la cerimònia amb un concert interpretat per 15 infants i joves que han participat en aquest programa, en què s’utilitza la pràctica musical col·lectiva com a eina per fomentar la convivència i el desenvolupament individual de col·lectius en risc de pobresa i exclusió social.

Foto: Associació Terra Roia
Foto: Associació Terra Roia

La resta d’iniciatives premiades han estat les següents: el «Proyecto “Aljadid”, Nuevos Caminos», de l’Asociación Ítaca para el Desarrollo e Inclusión de la Infancia y Juventud (Almeria), premiada per la seva acció comunitària per promoure la participació infantil i juvenil al barri d’El Puche i impulsar-ne la transformació social; «Emplearmet», de l’Asociación de Personas con Discapacidad de la Ribera de Navarra AMIMET (Tudela, Navarra), que ofereix un servei d’orientació laboral per a persones amb discapacitat; «Personalizando el empleo como solución al sinhogarismo», d’Hogar Sí (A Coruña), que ofereix un procés personalitzat d’integració i consolidació sociolaboral per a persones sense llar; «Avanti Mamis. Hacia el empleo», de l’Asociación Avanti Andalucía Siglo XXI (Sevilla), que ofereix un espai socioeducatiu per a menors de 0-3 anys i itineraris d’inserció sociolaboral per a les mares; «Las Poderosas: del proceso personal a la transformación social», impulsat per Acción Contra la Trata (Pamplona), que proposa el suport mutu entre iguals dins de grups de dones víctimes de tràfic d’éssers humans; i Solienergia: l’energia social, de la Fundació Solidança (Sant Joan Despí, Barcelonès), que planteja una formació en manteniment i instal·lació de plaques solars accessible per a persones amb baix nivell formatiu i per a joves en situació d’abandonament escolar.

Els dos accèssits han estat per al projecte «Fútbol y deporte como herramienta de acción social», de la Fundación CEPAIM Acción Integral con Migrantes Navalmoral de la Mata (Càceres), i Acompaña2: servicio de atención integral, de l’Asociación de Familias de la Armuña «La Besana» (Salamanca) en partenariat amb Servicios e Iniciativas Laborales.

Un programa amb més de vint anys d’història

 

Els projectes guardonats són iniciatives prèviament seleccionades per les Convocatòries de Projectes Socials de la Fundació ”la Caixa”, amb una peridiocitat anual i de caràcter territorial, dirigides a entitats socials que impulsen iniciatives que promouen la igualtat d’oportunitats i fomenten la inclusió social.

Entre 1999 i 2023, les convocatòries han impulsat en el conjunt d’Espanya 21.649 projectes, a través dels quals s’han atès 9,3 milions de persones, amb un pressupost global de 449 milions d’euros.

Descripció del projecte premiat:

Museu de camins: camins que connecten persones
Associació Terra Roia (Vall de Siarb, Pallars Sobirà)

Amb aquest projecte es vol vertebrar el territori a través de la recuperació dels camins, aportant d’aquesta manera una millora dels recursos per a la ramaderia i l’ecoturisme. Mitjançant camps de treball i activitats dirigides als joves, es fomenta la cohesió social i es creen vincles entre les persones del territori. En el projecte també es treballa la dignificació i l’atenció de les persones grans, que adopten un rol protagonista fent de guies i de mentors per als nouvinguts i els joves, cosa que repercuteix en el seu empoderament com a col·lectiu i en el seu benestar psicosocial. El 2022 es van organitzar 22 camps de treball amb 330 participants i es van recuperar camins en quatre municipis.

Comentaris