Escola Agrària de Gandesa: 50 anys d'aprendre de la terra i amb la terra

Antoni Cutrona: “Som la millor cola per enganxar la gent al territori

Digital Escola Agrària de Gandesa6
photo_camera L'escola imparteix el Grau Mitjà Olis d'oliva i vins i el curs de Formació de Grau Superior de Formació de Grau Superior de Vitivinicultura - Foto: EA Gandesa

L'Escola Agrària de Gandesa celebra el seu mig segle de vida i madura creixent. Enguany en sortirà la primera promoció del seu Cicle Formatiu de Grau Superior de Vitivinicultura iniciat l'any passat, i a la primavera té previst iniciar l'ampliació de les seves instal·lacions.

La cultura de la vinya, el vi, i l'oli d'oliva, de la tan preuada i necessària dieta mediterrània, ens fa sentir el batec del patrimoni immaterial que representa tot aquest saber que ara, però, està en mans de pocs. Contribuir a la perpetuació d'aquesta cultura, i fer que la gent romangui als pobles, cuidant la terra, aprenent d'ella cada dia, del que necessita, per a rebre d'ella el millor oli, el millor raïm..., és una gran aportació de l'Escola Agrària de Gandesa. 

En les seves aules, trenta-cinc alumnes de les comarques de la Terra Alta, el Baix Ebre, la Ribera d'Ebre, el Priorat, la Conca de Barberà i també de tot Catalunya, segueixen les classes de dos cicles que abracen la terra: de la mà de l'oli, i de la mà del vi, el Curs de Formació de Grau Mitjà Olis d'oliva i vins, i el Curs de Formació de Grau Superior de Vitivinicultura, un mòdul específic d'elaboració d'oli d'oliva de qualitat, iniciat l'any passat.

Els professionals formats a l'escola efectuen tasques corresponents d'embotellament, conservació i d'elaboració de vi i oli - Foto: EA Gandesa

"Nosaltres formem personal tècnic de celler i almàssera, persones que reben i són els responsables de realitzar les instruccions rebudes per l'enòleg", precisa el director de l'Escola Agrària de Gandesa, Antoni Cutrona. I afegeix que "els professionals formats a l'escola estan tot l'any al celler realitzant les tasques corresponents d'embotellament, conservació i totes les altres tasques del procés d'elaboració de vi i oli".

Els dos graus es complementen, argumenta Cutrona. "El grau mitjà forma tècnics mitjans, que esdevenen així ajudants de cellerista o cap d'almàssera, i el grau superior forma els celleristes o caps d'almàssera com a tals". La idea, segons explica el director, és que els alumnes puguin fer els dos graus a l'Escola, i puguin sortir amb les dues titulacions. Són dues mil hores distribuïdes en els dos cursos acadèmics.

Digital Escola Agrària de Gandesa3
A la comarca de la Terra Alta es concentren 65 cellers i el 85% pertanyen o en són presidents (cooperatives) a exalumnes de l'escola - Foto: EA Gandesa

Ara mateix, es vol consolidar el grau superior, del qual aquest any es graduarà la primera promoció. Antoni Cutrona apunta que l'objectiu final és tenir entre quaranta-cinc i cinquanta alumnes en total. Per això, l'altre gran repte ara és ampliar les instal·lacions de l'escola, fer-hi una reforma integral. En els pròxims dos anys, adequaran les instal·lacions als estudis superiors. "Tindrem un laboratori d'olis i de vins que ara es feia tot en un, una sala per embotellar, una cambra frigorífica perquè no perdi la qualitat si hem d'esperar a triturar el raïm, aules i equipament nous. Es farà una reforma integral que inclourà també accés per a persones amb mobilitat reduïda. Sentirem picar els paletes i ho haurem de compatibilitzar", diu Cutrona.

Actualment, a la comarca hi ha 65 cellers, i el 85 % pertanyen o en són presidents (cooperatives) a exalumnes de l'escola, i a la resta hi ha exalumnes treballant. El mateix va passant en les altres comarques d'origen d'altres alumnes.

 "No cobrim les places de feina demandades per les empreses. Som la millor cola per enganxar la gent al territori", sentencia Antoni Cutrona

Digital Escola Agrària de Gandesa5
Enguany en sortirà la primera promoció del seu Cicle Formatiu de Grau Superior de Vitivinicultura iniciat l'any passat - Foto: EA Gandesa

 

Cinquanta anys d’història

Era l'any 1973, quan el Sr. Jaume Morell Giralt cridava a una reunió a tots els pares de joves entre 14 i 17 anys de Corbera i Gandesa, amb l'objectiu de crear un CECA (Centre de Capacitació Agrària) per oferir estudis agraris a una colla de joves que fins llavors no tenien cap altra alternativa a la comarca. Vint-i-una persones, deu de Gandesa i onze de Corbera van ser els primers alumnes.
Així va néixer el Centre de Capacitació Agrària de Gandesa, que depenia de l'Agència d'Extensió Agrària de Gandesa. Va ser el primer centre d'ensenyament secundari de la Terra Alta, perquè l'Institut no va ser creat fins uns anys després.

Segons explica el director de l'actual Escola Agrària de Gandesa, Antoni Cutrona, "les classes s'impartien aleshores tres dies per setmana (dilluns, dimecres i divendres) de 3 a 7 de la tarda, en un local de l'Ajuntament vell, al carrer de Sant Miquel on, una aula, un petit laboratori i un magatzem, eren tota l'Escola".

En aquella època, cada pare va cedir una parcel·la de les seves finques per poder realitzar les pràctiques de camp, encara que també anaven a l'Escola Agrària d'Alfarràs per aprendre les tasques d'esporga i la maquinària, i a una escola d'Osca, especialitzada en ramaderia.

El curs 75/76 l'Escola Agrària de Gandesa es va traslladar a una ala de les Escoles Velles de Gandesa. Així es guanyava en espai i qualitat de les instal·lacions. Hi havia una gran aula, un laboratori, un taller de mecànica i espais per al professorat i l'administració.

L'any 1980 es va crear el Servei de Capacitació Agrària dins de l'aleshores Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya, el DARP. I des d'aquest, es van impulsar amb dotació de mitjans humans i materials. A l'edifici on és ara l'Escola Agrària de Gandesa hi són des de l'any 1992 on, per primer cop, disposen de modernes instal·lacions i un ben digne espai per a l'ensenyament.

Digital Escola Agrària de Gandesa2
El centre imparteix el Curs de Formació de Grau Mitjà Olis d'oliva i vins, i el Curs de Formació de Grau Superior de Vitivinicultura - Foto: EA Gandesa

Els Cicles Formatius de Grau Mitjà amb l'especialitat d'Explotacions Agràries Extensives es comencen a impartir el curs 1999-2000 amb la implantació de la LOGSE. Es fan Programes de Garantia Social, i es comença un curs CFGM d'Elaboració de Vins i Altres Begudes.

A partir del curs 2009-2010, l'Escola imparteix únicament el nou Cicle Formatiu de Grau Mitjà d'Elaboració d'Olis d'Oliva i Vins d'una durada de dos cursos lectius. Això va comportar una forta inversió en equipaments enològics i elaiotècnics per poder realitzar aquest cicle amb la màxima qualitat.

El curs 2021/2022 l'escola aconsegueix l'autorització per impartir el Cicle formatiu de Grau Superior en Vitivinicultura, fent una menció especial a l'elaboració d'olis prèmium. Esdevenen així l'únic centre educatiu de l'estat que l'imparteix amb aquestes característiques.

Digital Escola Agrària de Gandesa
Les formacions que imparteix el centre, contribueixen a preservar la cultura de l'oli i el vi i l'arrelament dels joves al territori - Foto: EA Gandesa

L'any passat, la gestió d'una finca de catorze hectàrees de l'IRTA li és cedida a l'escola que ja la treballa amb la seva primera promoció del cicle superior. Hi plantaran oliveres en intensiu, en tradicional i incorporaran varietats de la zona.

A banda de les finques, l'escola té celler, molí, i planta d'embotellament perquè, l'elaboració de vi i d'oli la fan al mateix centre d'aprenentatge.

Comentaris