L'Associació Contra el Càncer i AGRUPEM impulsen una guia per abordar el càncer en l'entorn laboral

El que va començar com un projecte pilot, s'ha convertit en una guia completa de 30 pàgines que aborda les fases per les que passa una persona en el procés de càncer
agrupem pla pilot
photo_camera Eva Lorente i Josep Ramon Pons d'AGRUPEM van agrair a l'Associació Contra el Càncer l'oportunitat de participar en aquest pla pilot al Pla d'Urgell i extensible a altres comarques - Foto: E. Barta

L'Associació Contra el Càncer (AECC Lleida) i AGRUPEM han presentat aquest dimarts a Mollerussa, la valoració de la iniciativa conjunta del pla pilot impulsat al Pla d'Urgell, del qual neix una guia d'acompanyament completa i adaptada per abordar el càncer en l'entorn laboral, amb l'objectiu de millorar la resposta a aquesta malaltia tant des de la perspectiva dels pacients i familiars, com de les empreses.

El projecte ha comptat amb la intervenció de persones de l'equip tècnic de l'Associació Contra el Càncer a Lleida que han format part de l'execució final d'aquesta guia. L'objectiu és donar una resposta eficient en aquestes circumstàncies, adaptant-se als diferents sectors i recursos humans de les empreses, per ajudar tant els empresaris com els treballadors en aquests moments difícils.

Rosa Palau, vocal de l'executiva de l'AECC a la demarcació de Lleida, ha destacat "la importància d'implantar un pla pilot pioner desenvolupat en una guia, que facilitarà el coneixement i l'abordatge de la malaltia del càncer en l'entorn laboral, des de la vivència del mateix malalt i de l'empresari". També ha afegit que aquest pla d'acompanyament ha rebut una excel·lent acollida, amb la perspectiva d'expansió a altres comarques.

Agrupem i l'Associació contra el càncer elaboren una guia per ajudar a les persones amb la malaltia del càncer i a les empreses - Foto: E. Barta
En la guia hi han participat persones de diverses visions i diferents perfils empresarials, aixi com la intervenció de l'equip tècnic de l'Associació Contra el Càncer a Lleida - Foto: E. Barta

Per la seva part, Josep Ramon Pons, vocal de la Junta d'AGRUPEM, ha expressat el seu agraïment per l'oportunitat de col·laborar en aquesta iniciativa. Ha destacat "la importància d'abordar obertament el tema del càncer, fent-lo visible més enllà dels límits de l'empresa".

Eva Lorente, vocal de la Junta d'AGRUPEM, ha ressaltat la importància de "sentir-se recolzat i acompanyat com a empresari en aquests casos". Considera que la guia normalitza la resposta a la malaltia i pot fer que el camí sigui més positiu per a tots els implicats.

La gerent de l'AECC Lleida, Eva Figuera, ha detallat que la col·laboració per crear la guia va involucrar la creació de tres taules de treball. "El que va començar com un projecte pilot s'ha convertit en una guia completa de 30 pàgines, amb la participació de diverses visions i diferents perfils de professionals i empreses d'AGRUPEM. La guia aborda les diferents fases d'una persona que passa per un procés de càncer, des del diagnòstic i tractament, fins a la reincorporació, proporcionant recursos i orientació emocional, legal i social". 

"No hem volgut deixar de banda, la prevenció, d'acord a com l'empresa pot incidir en els hàbits saludables. Una guia on també es pot trobar tota una cartera de serveis gratuïts que ofereix l'associació", ha afegit. 

Aida Anglès, psicòloga de l'AECC Lleida, ha destacat que la guia pretén informar sobre el que implica tenir càncer des de múltiples àmbits: social, emocional, laboral, familiar i mèdic. "La intenció és oferir suport i orientació per afrontar aquest procés des de cada vessant, des del diagnòstic fins a la reincorporació laboral", ha afegit.

La doctora Marisa Pont, vocal de la Junta provincial i voluntària de l'AECC Lleida, ha subratllat la importància de socialitzar el càncer i treure'n l'estigma. Ha afegit que "cal destacar que estem parlant de càncer en general, però realment són més de 200 malalties diferents, que no tenen res a veure les unes amb les altres, però sí que hi ha una cosa en comú i és que afecta a tots els nivells", i ha afegit que "la informació i la sensibilització són claus per al benestar del pacient i per ajudar les empreses a adaptar-se a la nova situació del treballador".

Per la seva part, Alba Borràs, treballadora social de l'AECC Lleida, ha afegit que "molts pacients acudeixen a l'entitat en fase de tractament i en edat laboral activa i molts no saben que es trobaran en el camí", per la qual cosa, ha remarcat que la guia proporciona informació crucial, tant per als treballadors com per a les empreses en aquesta etapa del procés oncològic.

Comentaris