Les Jornades d'Estudis del Pla d'Urgell documenten una nova història de la comarca

La setena edició de les Jornades d'Estudis del Pla d'Urgell es traslladen a Bell-lloc el dissabte 22 d'octubre amb la presentació de 14 ponències de temàtiques variades relacionades amb la comarca

L'alcalde de Bell-lloc Carles Palau i Josep M. Cabau
photo_camera L'alcalde de Bell-lloc Carles Palau i Josep M. Cabau

Josep Maria Cabau, portaveu del Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà, considera que després de set anys l'entitat ha aconseguit consolidar les Jornades d'Estudis del Pla d'Urgell com un referent de la investigació dels diferents àmbits de la societat, relacionats amb la comarca. Una manera d'engreixar la història del Pla d'Urgell a partir de petites històries, afegeix Cabau.

L'entitat va presentar aquest dimarts, el programa de la setena edició de les Jornades en les quals participaran una vintena de científics, que presentaran catorze ponències, el dia 22 d'octubre a Bell-lloc. Una trobada que també es podrà seguir en directe en el web de centre de Recerques Mascançà, compta amb el suport de l'Ajuntament de Bell-lloc, l'Institut Ramon Muntaner, de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i de la Universitat de Lleida.,

Entre les novetats d'aquesta edició hi haurà ponències de nous camps d'investigació com les ciències ambientals o les belles arts. També s'hi podran escoltar comunicacions sobre temàtiques menys habituals com la musicologia, la pedagogia, l'antropologia o l'economia. I finalment, no hi faltaran comunicacions més freqüents com la història, l'arqueologia, la filologia o la geografia. Així, s'hi escoltarà ponències sobre la gaudia de la Mare de Déu de l'Horta d'Ivars, la història del Pla a través de les seves arts visuals contemporànies, un recorregut històric pels Firals de Bellvís, l'escola rural a la comarca o la colonització dels fahs Maxkiján, entre altres.

El programa sencer es pot descarregar en aquest enllaç

Com cada any, les jornades són obertes al públic, sense necessitat d'inscriure's i totalment gratuïtes. Per aquells que no hi pugui assistir, el Centre de Recerques Mascançà també ha previst la seva retransmissió en directe per Internet des del web de l'entitat. A més, les comunicacions d'aquestes jornades quedaran recollides al vuitè volum de la Mascançà. Revista d'Estudis del Pla d'Urgell, que sortirà el mes d'octubre del 2017.

  

Comentaris