El Consell Comarcal de la Segarra impulsa la transició energètica local amb una jornada dedicada als ajuntaments

L'Oficina Comarcal de Transició Energètica ha organitzat una sessió monogràfica sobre autoconsum compartit i comunitats energètiques per abordar reptes i oportunitats a la Segarra
El monogràfic, avui al Consell Comarcal de la Segarra
photo_camera El monogràfic, avui al Consell Comarcal de la Segarra

El Consell Comarcal de la Segarra ha acollit aquest dijous una sessió monogràfica dirigida a les alcaldies, càrrecs electes, secretaries i personal tècnic dels ajuntaments de la comarca. La sessió ha estat organitzada per l’Oficina Comarcal de Transició Energètica (OCTE) del Consell Comarcal de la Segarra i s’ha centrat en la importància dels ajuntaments en la transició energètica local, especialment en el desplegament d'autoconsums compartits i comunitats energètiques.

La sessió, que ha tingut lloc aquest matí a la Sala de Plens del Consell Comarcal, ha servit per abordar temes crucials relacionats amb el nou paradigma energètic. Entre ells, s’ha contextualitzat la transició energètica, les implicacions per als ens locals i s’han donat a conèixer reptes i oportunitats específiques per a la Segarra.

L'enfocament pràctic de la jornada ha comptat amb la participació de professionals del sector amb experiència directa en el desplegament de projectes d’autoconsum compartit i comunitats energètiques a les comarques de Lleida. Aquests experts i expertes han pogut compartir exemples concrets de casos en execució, han analitzat els èxits i errors en el desenvolupament dels mateixos, i han fet propostes als diferents consistoris de la comarca.

Sessió monogràfica al Consell Comarcal de Segarra aquest dijous al matí

El programa de la jornada

El programa ha comptat amb una presentació a càrrec del president del Consell Comarcal, Ramon Augé, i del conseller de Transició Energètica i Habitatge del Consell Comarcal, Ramon Trullols. A continuació, la tècnica de l'OCTE Segarra Clara de Jover ha fet una introducció sobre els objectius de treball de l'OCTE i ha detallat totes les eines que ofereix als diferents ajuntaments de la comarca per acompanyar-los en el desplegament de les renovables i de les actuacions d'estalvi i eficiència energètica, com la comptabilitat energètica municipal i l'assessorament en matèria de subvencions, entre altres.

Per la seva banda, els experts Marina Raluy, Víctor Costa i Jordi Farrés, d’Aprop Energia i Femmes Solucions, han donat a conèixer el seu projecte de consultoria energètica especialitzada en comunitats energètiques i autoconsums compartits municipals. Durant la seva intervenció, han parlat de la transició energètica europea, el model de transició distribuït, descentralitzat i participatiu; les comunitats energètiques i l’autoconsum compartit, entre altres coses.

Igualment, l’expert Salvador Salat, director general de Sunowatt, dedicada a la promoció, desenvolupament, construcció i explotació de centrals solars en el territori, que ha donat a conèixer el cas pràctic de la cooperativa d'energia propera Els Valentins, al Montsià, i ha animat els ajuntaments de la comarca a implicar-se en els projectes que es desenvolupin a la seva zona.

La jornada ha culminat amb un torn de preguntes i un debat entre les persones assistents en què s’ha destacat la importància de la participació activa dels ajuntaments en la transició cap a un model energètic més sostenible i descentralitzat.

Comentaris