ACCIONA i Raimat Arts Festival tornen un milió litres d'aigua a la natura

El primer festival "water positive" del món mitiga l'impacte hídric i aconsegueix una generació pràcticament nul·la de residus
240220_FCRL_Acciona
photo_camera L'estudi realitzat per la consultora Quiero, ACCIONA i Circular Carbon ha analitzat amb detall els consums i residus de la realització del RAF - Foto: Raimat Arts Festival

La segona edició del Raimat Arts Festival (RAF) i ACCIONA retornen un milió de litres d'aigua a l'ecosistema, compensant, així, la petjada hídrica de l'esdeveniment celebrada el mes d'octubre passat i convertint-se en el primer festival "water positive" del món. Aquesta anomenada "aigua nova", el doble dels 536 m3 que es van gastar, s'ha aconseguit mitjançant la dessalinització d'aigua de mar a la planta municipal que ACCIONA opera a Xàbia (Alacant). Una aigua que es farà servir en zones amb alt dèficit hídric per regenerar la terra i evitar la desertització.

L'alcaldessa de Xàbia, Rosa Cardona Vives, ha celebrat la iniciativa d'ACCIONA i RAF de generar tota aquesta quantitat d'aigua nova des de la planta municipal que l'Ajuntament té a la localitat de la Marina Alta alacantina. "Per Xàbia l'Estació Dessaladora d´Aigua de Mar (EDAM) ha estat una inversió estratègica que ha permès el creixement i desenvolupament de la localitat, especialment en aquesta època de sequera", ha puntualitzat l'alcaldessa.

Per la seva banda, la Gerent de Transformació Digital i Economia Circular a ACCIONA Aigua, Paula Pérez Sánchez, ha explicat que "a l'escenari actual de sequera; és la nostra obligació com a actors rellevants del sector, la cerca de noves fonts d'aigua, per mantenir l'equilibri al cicle. En aquesta línia, el nostre compromís amb el RAF era recuperar i tornar a la natura els recursos hídrics que es consumissin durant el cap de setmana de l'esdeveniment. I podem estar satisfets d'obrir un camí nou en la gestió de recursos naturals en esdeveniments d'aquestes característiques".

La presidenta de la Fundació Comunitària Raimat Lleida, entitat beneficiària del RAF, Elena de Carandini Raventós, reitera que:

"Aconseguir que un esdeveniment cultural impacti de manera positiva sobre el medi natural amb la generació del doble de l'aigua de la consumida és tot un èxit, que ens ha de servir de guia i full de ruta per al futur"

Un estudi realitzat per la consultora Quiero, ACCIONA i Circular Carbon ha analitzat amb detall els consums i residus de la realització del RAF i el canvi real que general a la població de Raimat. L'anàlisi de dades ha establert que el consum hídric principal de l'esdeveniment ha estat causat pel consum directe d'aigua, associat principalment al reg per la vinya i l'alfals que envolten els escenaris del festival. L'empremta indirecta s'ha degut principalment al consum d'aliments que van degustar els assistents al "Taste of Lleida".

Pel que fa a la petjada de carboni, la generació de residus del festival va ser pràcticament nul·la en relació amb altres esdeveniments i serà compensada sobradament amb reforestació a l'entorn del Castell de Raymat. El major impacte van ser els viatges dels assistents, ja que la meitat dels quilòmetres van ser realitzats amb cotxe particular. Tot i això, el segon mitjà més utilitzat va ser el tren, que té un impacte molt menor. La segona font més impactant va ser el consum d'aliments, especialment el consum de carn, tot i que el càtering va contemplar pocs plats amb aquest ingredient i va disminuir l'impacte. A més, la contractació de proveïdors de serveis i béns locals juntament amb la preferència d'utilització de materials reutilitzables va generar uns residus mínims. Per a edicions futures, l'estudi recomana contractar un servei "pick-up" d'assistents al festival en transport compartit i proveir d'energia de fonts renovables o aprofitament de llum solar.

La Comunitària Raimat Lleida manté el seu compromís amb el medi ambient. Així, i de manera continuada al llarg de l'any, la Fundació duu a terme programes, com ara la formació de tractoristes, per promoure el desenvolupament sostenible i transformar el territori i la comunitat de forma positiva.

El Raimat Arts Festival és un esdeveniment que combina música clàssica, cultura i gastronomia per generar un impacte positiu al territori i la comunitat i que aquest any ha celebrat la seva segona edició el passat octubre a Raimat (Lleida). El festival va comptar amb artistes com el guitarrista Pablo Sáinz-Villegas, la soprano Raquel Lojendio, el pianista i compositor Albert Guinovart i l'arpista Berta Puigdemasa. A més, els assistents van degustar alguns dels millors productes, vins i caves de KMO procedents de proveïdors locals i va gaudir de paisatges i entorns idíl·lics com el Castell de Raymat, les vinyes de Raimat Natura o els cellers Raimat.

Comentaris