ASAJA Lleida signa un conveni de col·laboració amb FuturCrop, sistema d'avisos de risc i control de plagues agrícoles

Insectes que afecten els conreus agrícoles, les plagues més freqüents
photo_camera Insectes que afecten els conreus agrícoles, les plagues més freqüents

L'Associació Agraria de Joves Agricultors (ASAJA), ha signat aquest dijous un  conveni de col·laboració amb l'empresa AFuturis Technology Consulting, que comercialitza FuturCrop, un sistema d'avisos de risc i control de plagues agrícoles. El conveni facilitarà als membres del sindicat agrari l'ús del programa que, utilitzant tècniques d'Intel·ligència Artificial, genera avisos de risc de plagues, prediu el desenvolupament futur de plagues i facilita informació per a la presa de decisions que permeten determinar el moment de major vulnerabilitat al tractament, millorant la seva eficiència i, per tant, reduint en un 30-50% l’ús de fitosanitaris en hortícoles i fruiters.

Pere Roqué i Fernando Prieto signen el conveni d'implantació de FuturCropEl president d’ASAJA Lleida, Pere Roqué, i el gerent de l'empresa AFuturis Technology Consulting, Fernando Prieto, han explicat els detalls del conveni signat, que inclourà formació per a conèixer i treure el millor rendiment a l’ús del programa, i els beneficis que obtindran els usuaris d’aquest innovador sistema. En l'acte, Roqué ha destacat que "mitjançant aquesta nova tecnologia, els agricultors podran augmentar la producció, estalviant costos en fitosanitaris i respectant el medi ambient". Roqué ha explicat que "el sector agrari ja està apostant per l'I+D+I i demanem que darrera d'aquesta aposta hi hagi mesures suplementàries de les administracions competents, acompanyades d'ajuts que vagin directament a l'agricultor".

Aquest programari permet suprimir amb confiança els tractaments preventius i aplicar els tractaments quan realment són efectius i ajustar l’ús d’insecticides a la necessitat, FuturCrop prediu 179 plagues i malalties, pròximament s'ampliarà a 22 plagues més, s’utilitza en 26 països de tot el món i compta amb més de 800 usuaris

Racionalitzar l’ús dels tractaments fitosanitaris, a més de ser una important millora de caràcter mediambiental i de sostenibilitat, permet a l’agricultor disminuir considerablement el cost dels tractaments contra les plagues. Atès que el cost mitjà de tractaments en fruita de llavor és de 1.200 euros/ha i de 1.600 euros/ha en fruita d’os, la correcta gestió dels productes fitosanitaris i de control biològic mitjançant FuturCrop podria suposar un estalvi superior al 30%, és a dir més de 25 milions d’euros per a la totalitat de l’àrea de cultiu dels fruiters de Lleida.

Actualment, els agricultors troben molts problemes en manejar els seus cultius de poma, pera, préssec i nectarina, ja que aquests estan subjectes a molts factors impredictibles que poden causar pèrdues en les collites: plagues, condicions meteorològiques adverses, etc

Aplicacio de fitosanitaris en una explotació agrícolaEls agricultors de Lleida han de lluitar cada temporada contra la grafolita, la mosca de la fruita, la psila de la perera, trips i pugons, entre altres espècies. Els costos dels agroquímics s’incrementen dia rere dia, i ja no són tan efectius, a causa d’un increment de la resistència a aquests productes per part de les plagues. A més, es pressiona a l’agricultor per produir amb molt poc o zero quantitat de residus químics. I els preus en el mercat romanen baixos, a causa de l’alça en la competència domèstica i estrangera.

Per adaptar-se i reeixir en aquest panorama, els agricultors tenen al seu abast noves eines com FuturCrop que els permetin desenvolupar explotacions agrícoles sostenibles i rendibles

FuturCrop controla automàticament les condicions favorables a la infestació de plagues i malalties vegetals, envia alertes automàtiques de riscos, i calcula la previsió a 10 dies del seu desenvolupament biològic, sense necessitat d’instal·lació de sensors ni estacions meteorològiques. El programa avisa a l’usuari mitjançant un correu electrònic quan es produeix la posada d’ous, l’estadi larvari, o l’estadi adult, els pics de vol, o un canvi en el desenvolupament biològic de la plaga. El software utilitza models matemàtics que correlacionen, entre altres factors, la temperatura i la humitat, amb el desenvolupament biològic dels patògens. A més, el programa permet registrar, mitjançant el telèfon mòbil, les captures, danys i tractaments realitzats.

Comentaris