03:01h. Dijous, 24 d'Agost de 2017

Les excavacions de la UdL al poblat del Gebut de Soses treuen a la llum vestigis preibèrics

El poblat estava habitat a l'Edat del Ferro, segles abans abans del què es pensava

 

 

Es tracta d'una habitació amb els murs revestits de guix amb unes cubetes de decantació
Es tracta d'una habitació amb els murs revestits de guix amb unes cubetes de decantació

La primera campanya d'excavacions arqueològiques al poblat del Gebut (terme municipal de Soses) des dels inicials als anys 40 ha sobrepassat les expectatives. Així ho ha afirmat el director dels treballs, el professor de la Universitat de Lleida (UdL), Joan López, que ha explicat que els vestigis preibèrics trobats demostren que estava habitat almenys abans del segle VII abans de Crist i no a partir dels segles V-IV, com es calculava inicialment. 

L'excavació, que estan duent a terme més d'una vintena d'arqueòlegs i estudiants des del passat 18 de juliol, i ha localitzat una muralla i una torre preibèrica, a més d'una segona torre reforçada amb un bastió rectangular i contraforts. Tots aquests elements constitueixen un baluard espectacular i expliquen que al Gebut hi vivien durant la primera Edat del Ferro. El poblat ibèric posterior absorbirà aquestes estructures, ha explicat López.

Es tracta d'una habitació amb els murs revestits de guix amb unes cubetes de decantació que estarien relacionades amb la producció d'oli, tot i que encara s'han d'analitzar els residus que s'hi han trobat per poder-ho confirmar

Aquesta primera campanya que s'emmarca en un projecte de recerca, recuperació patrimonial i valoració social del Grup d'Investigació Prehistòrica de la UdL gràcies a un conveni signat al maig entre l'Ajuntament de Soses i la Universitat, també ha tret a la llum una estança de 16 m2, adossada al baluard, que s'utilitzava per a la decantació de líquids, oli amb tota seguretat. 

Es tracta d'una habitació amb els murs revestits de guix amb unes cubetes de decantació que estarien relacionades amb la producció d'oli, tot i que encara s'han d'analitzar els residus que s'hi han trobat per poder-ho confirmar. Aquestes restes fan pensar -ha afegit el professor de la UdL- que en futures excavacions es podria localitzar una sala de premsat i un magatzem.  A l'espera, l'estança es cobrirà amb una malla i sorra per protegir-la fins que es pugui excavar l'entorn.