17 i 18 de novembre

Horitzons 2050 impulsa un seminari per reflexionar sobre el món rural

Les jornades, que se celebraran a l’IEI i Torrebesses, volen ser un punt d'intercanvi entre el món rural i urbà
Un moment de la presentació del seminari ‘Mobilitzem-nos, Món rural’ a l’IEI - Foto: Oriol Bosch
photo_camera Un moment de la presentació del seminari ‘Mobilitzem-nos, Món rural’ a l’IEI - Foto: Oriol Bosch

La Fundació Privada Horitzons 2050 ha presentat un seminari on s’abordarà l’impacte de l’augment poblacional global al món rural. Sota el títol ‘Mobilitzem-nos, món rural’, l’objectiu d’aquest seminari que tindrà lloc el 17 i 18 de novembre a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i Torrebesses, és plantejar possibles estratègies orientades cap a noves territorialitats. El president de la Fundació, Antoni Gelonch, ha explicat que les “reflexions” que surtin es traslladaran directament al Govern per tal que disposi d’eines per poder solucionar moltes de les problemàtiques que es viuen als pobles petits. En aquest sentit, ha remarcat la necessitat que els governs adaptin els seus pressupostos en base als problemes d’aquesta part del país.

Antoni Gelonch ha explicat que el seminari vol ser un punt d'intercanvi entre el món rural i urbà. Per això es pretén donar veu a moltes de les iniciatives de desenvolupament del món rural que s'estan fent, fins a 250, de caràcter cultural, ecològic o turístic, entre d'altres, per fer possible "l'equilibri" amb el món urbà. Es farà mitjançant un visualitzador cartogràfic anomenat GIS multicriteri.

L'accés a l'habitatge serà un dels temes de debat en la trobada, de la mateixa manera que l'accés als serveis i les comunicacions. Sobretot el fet de poder garantir la mobilitat entre pobles petits. Es preveu recollir una sèrie de reflexions que posteriorment es traslladaran al Govern perquè es tinguin en compte. Tampoc es deixarà de banda l'activitat cultural i la identitat. I es que segons Gelonch, hi ha factors que es relacionen els uns amb els altres, perquè si es té en compte que el darrer tren que surt de Barcelona cap a Lleida ho fa a les vuit del vespre, això no permet a qualsevol ciutadà de les terres de Ponent poder gaudir de l'activitat cultural de la capital del país, que es fa més enllà d'aquesta hora, si es que vol optar pel transport públic.

L'alcalde de Torrebesses, Mario Urrea, ha remarcat que tant des dels pobles petits com el seu com des de l'entitat que fins fa poc presidia, l'Associació de Micropobles de Catalunya, cal denunciar la problemàtica del desequilibri territorial que pateix el país. En aquest sentit, ha avisat que es tracta d'un problema del món rural, però també del món urbà, ja que si al primer es pateixen problemes per mantenir la població o l'activitat agrària, al segon hi ha dificultats per l'excés de contaminació i sobrepoblació.

El director del seminari és Carles Llop, director del departament d'Urbanisme del Territori de la UPC, i durant la presentació, en la qual ha participat a través de videconferència, ha desgranat les parts més importants de programa. Llop ha insistit que es llençaran reflexions i suggeriments amb l'objectiu de plantejar estratègies orientades cap a "noves territorialitats".

El seminari començarà el 17 de novembre i s'han organitzat fins a 10 sessions d'entre 20 i 30 minuts de duració en què ponents com Joan Nogué, Vanesa Freixa, Josep Sucarrats, Iván Cabrera, Jose Gonzalez Cebrian Tello, Ignasi Aldomà, Jordi Franquesa, Josep Maria Escrivá, Francesc Boya o Mario Urrea reflexionaran sobre 'Ruralitat històrica i noves ruralitat', tal com s'ha titulat aquesta primera jornada. L'endemà es durà a terme una sortida als espais patrimoni de pedra seca de Torrebesses que clourà amb un compendi de presentacions d'experiències i visions innovadores per a un nou desenvolupament de món rural.

Comentaris
Entering on the requested page Skip advertisement