Canal Viu alerta de la pèrdua de gran part dels arbres plantats a la banqueta

Aquest mes de setembre es realitzarà una diagnosi per conèixer l'estat dels prop de 1.400 exemplars que s'han plantat en el darrer any i que s'han vist afectats per una falta de regs continuats i de manteniment

El membre de Canal Viu, Josep Maria Falip, assenyala amb el dit les fulles seques d'un freixe de la banqueta del canal d'Urgell a Bellvís - Foto: Anna Berga (ACN)
photo_camera El membre de Canal Viu, Josep Maria Falip, assenyala amb el dit les fulles seques d'un freixe de la banqueta del canal d'Urgell a Bellvís - Foto: Anna Berga (ACN)

La plataforma Canal Viu realitzarà aquest mes de setembre una diagnosi per conèixer en quina situació es troben els 1.376 arbres que s'han plantat el darrer any a la banqueta del canal d'Urgell, als termes municipals de vuit pobles del Pla d'Urgell.
L'entitat ha avançat l'actuació, després de rebre les trucades de diversos veïns de la comarca alertant que bona part dels arbres s'estan assecant. Ho atribueixen a una falta de regs continuats i de manteniment i, tot i que encara no tenen dades, estimen que bona part dels exemplars no sobreviuran. "Quan tinguem xifres intentarem treure una conclusió de com és que hi han hagut tantes baixes", explica Josep Maria Falip, membre de Canal Viu. Demanen substituir els arbres que no sobrevisquin.

1.400 arbres plantats en mig any

Entre el desembre de 2022 i el juny d'aquest any s'han plantat un total de 1.376 arbres a les banquetes dels canals d'Urgell. Són exemplars de freixes, àlbers i lledoners, així com de plataners i aurons negres que s'han plantat al llarg d'uns 14 quilòmetres, a les sèquies segona, tercera i quarta, i, per primer cop, també al canal auxiliar.

L'actuació s'inclou dins el projecte 'Paisatges de Ponent' i està cofinançada per fons FEDER, la Diputació de Lleida i els vuit municipis participants (Barbens, Linyola, Vilanova de Bellpuig, Golmés, Mollerussa, Palau d'Anglesola, Bellvís i Torregrossa), amb un import d'adjudicació de 158.871,72 euros.

El membre de Canal Viu, Josep Maria Falip, assenyala amb el dit les fulles seques d'un freixe de la banqueta del canal d'Urgell a Bellvís - Foto: Anna Berga (ACN)
Diversos arbres joves plantats a la banqueta de la tercera sèquia del canal d'Urgell a Bellvís - Foto: Anna Berga (ACN)

Manca de manteniment

Des de la plataforma Canal Viu, però, alerten que bona part dels arbres plantats s'han mort o s'estan morint perquè no s'han regat prou, una situació que a més s'ha vist agreujada per la sequera i les altes temperatures de l'estiu. "Les expectatives era que les baixes poguessin ser d'un 10% i en aquests moments no sé si amb un 50% de baixes ens quedem curts o no", explica Josep Maria Falip, coordinador de la xarxa d'entitats locals de Canal Viu.

Des de la plataforma deixen caure que bona part dels ajuntaments participants, que són els encarregats de fer el manteniment, no han regat els arbres amb prou freqüència. Per això, a la diagnosi faran un recompte de les baixes per cada poble i també per espècie, per veure quins s'han adaptat millor.

El seguiment dels exemplars plantats s'allargarà una setmana i el faran entitats locals de cada poble o bé directament des de la coordinadora de Canal Viu. La plataforma demanarà que els arbres que no sobrevisquin es substitueixin per altres exemplars. Abans de replantar, però, diuen que caldrà analitzar els acords del projecte "perquè això no torni a passar".

Dos membres de la plataforma Canal Viu fan seguiment de l'estat dels arbres que s'han plantat a la banqueta del canal d'Urgell a BellVÍS - Foto: Anna Berga (ACN)
Dos membres de la plataforma Canal Viu fan seguiment de l'estat dels arbres que s'han plantat a la banqueta del canal d'Urgell a Bellvís - Foto: Anna Berga (ACN)

Comentaris