L'artista Aida Pallàs inaugura aquest diumenge 3 de març la seva nova mostra fotogràfica en col·laboració amb el poeta Eduard Batlle

El Castell del Remei serà 'La casa de Bernarda Alba' amb "Ecos de passions prohibides"

Aquesta reinterpretació de l'obra de Lorca, escrita el mateix any del seu assassinat i que avui ressona en termes d'una perspectiva de gènere precoç, ofereix una oportunitat per dialogar de noves formes amb el passat, el present i el futur
Una de les fotografies que formen part de l'exposició d'Aida Pallàs
photo_camera Una de les fotografies que formen part de l'exposició d'Aida Pallàs

Ecos de passions prohibides: Una immersió a 'La casa de Bernarda Alba' és el títol de l'últim treball de l'artista Aida Pallàs Barta, que s'inaugurarà aquest diumenge 3 de març a les 12 hores al Castell del Remei. Es tracta d'una obra multidisciplinària amb un fort component visual que, combinant la fotografia i la poesia, conduirà el públic a una reinterpretació de l’obra teatral de Federico García Lorca, tan vigent gairebé un segle després de la seva confecció.

Per aquesta mostra, Pallàs (Menció d’Honor als Chromatic Photography Awards dels EUA – 2021) va recrear algunes de les escenes de l’obra lorquiana a l’interior de l’emblemàtic conjunt històric del Castell del Remei amb set actrius i models caracteritzades per l’ocasió. Precisament, en aquest mateix entorn és on s’inaugurarà l’exposició, concretament a sala d'exposicions Lucilla Atilia, on els assistents podran recórrer, físicament i metafòrica, els espais interiors de la casa de Bernarda, tot guiant-se pels haikus del poeta Eduard Batlle (Premi Jordi Pàmias 2015 i Premi Manuel Rodríguez Martínez – Ciutat d'Alcoi 2018), que acompanyaran les fotografies tot deixant espai per a la figuració de l’espectador.

Una experiència immersiva

El fet de poder situar l'obra en l'entorn únic del Castell del Remei, datat al segle XVIII, d’aires mediterranis i amb uns interiors impregnats de la pura essència dels anys 30, ha dut l'artista a fer una exposició al màxim d’immersiva possible, on els assistents se sentin traslladats en cos i ànima a l’interior de la casa de Bernarda, tot recreant els aires d’una casa i pati andalús del segle XX, amb decoracions a càrrec de Jaiak, Señor Conejo i Joan Conejo.

Elements clau com ara roba estesa blanca a manera de pantalla de projeccions audiovisuals, mobiliari antic, flors i fins i tot fanals per il·luminar algunes obres interactives que requeriran ser descobertes a consciència, conformaran una atmosfera única que ens transportarà de ple a l'interior de la casa ideada per Lorca d'on, sens dubte, no en sortirem indiferents.

Les reflexions que susciten el treball dels artistes ressonaran en termes d'una perspectiva de gènere precoç, que van dur Lorca a assolir la culminació del seu procés evolutiu com a dramaturg alhora que va esdevenir el preludi al seu assassinat, produït el mateix any en què va escriure l'obra. Ecos de passions prohibides: Una immersió a ‘La casa de Bernarda Alba‘ és, per tot això, una oportunitat per trencar els tabús de la història i la tradició androcèntrica i per dialogar de noves formes amb el nostre passat, present i futur.

 

La Casa de Bernarda Alba - ©Aida Pallàs_1 (1)
Una de les escenes que formen part del projecte fotogràfic d'Aida Pallàs

Performance amb degustació de vins i visita guiada al celler

En aquesta línia, el format de presentació de l’obra serà clau. Les fotografies, de gran tamany, s’acompanyaran d’uns haikus impresos en metacrilat, que faran camí de foto a foto mentre seran recitats per Batlle. A més, serà la mateixa Poncia –personatge de l’obra que serà interpretat per l’actriu Belén Alonso– qui ens donarà pas a La casa i al seu pati andalús, tot guiant-nos per les múltiples estances com qui ens porta per tots els racons d’una memòria col·lectiva que no oblida.

L'acte inaugural es completarà amb una degustació de vins del Castell del Remei i una visita guiada al celler (tot de forma gratuïta), i comptarà també amb la intervenció final de Pallàs, autora de les fotografies i del projecte, qui desgranarà el procés i revelarà alguns dels secrets que s’amaguen rere l’obra.

L'exposició, que es podrà visitar durant els mesos de març i abril, compta amb el patrocini de Tallers Antoni Miquel, el Celler Castell del Remei i Jaiak - Señor Conejo. Passats aquests dos mesos, Ecos de passions prohibides farà camí cap a la capital ponentina.

Els orígens del projecte

El projecte arrenca d’una idea de la fotògrafa de Sant Sadurní d’Anoia Aida Pallàs Barta, nascuda a Miralcamp el 1992. La fascinació per l’univers de Federico García Lorca li ve de quan era adolescent, quan va llegir per primera vegada La casa de Bernarda Alba. Aquesta lectura va atrapar-la per la seva sensibilitat i estil i la van fer connectar profundament amb les veus de les dones d’una època que, a la seva manera, ja estaven lluitant pel seu empoderament i llibertat. Aquest sentiment i vincle amb l’obra i els seus personatges, possiblement, tingui a veure amb el seu entorn familiar, on la figura de la dona ha estat molt present i ha tingut un gran pes, amb una família extensa i un nucli familiar conformat majoritàriament per dones, que l’han criat i han sigut els seus referents.

Precisament, pel pes que ha tingut l’obra en la seva vida personal, l’Aida es proposa l’any 2023 fer-ne una reinterpretació des d’una nova perspectiva, per configurar el que serà el seu segon projecte expositiu després del seu exitós Metanoia, obra distòpica que va itinerar arreu de Catalunya i que la va dur a guanyar dues mencions d’honor als Chromatic Photography Awards dels EUA l’any 2021.

El projecte adquireix una nova dimensió quan sorgeix la possibilitat de col·laboració amb el filòsof, antropòleg i poeta Eduard Batlle, qui completarà la part audiovisual de l’obra amb els seus haikus. Un format multidisciplinari i interactiu que es presenta com una oportunitat per establir un diàleg flamant amb aquesta obra popular arreu del món.

Finalment, quan la presidenta de la Fundació Castell del Remei, Mireia González Antó, s’interessa pel projecte i obre les portes de l'interior de l'històric Castell del Remei per acollir una sessió fotogràfica inspirada en l’obra, el projecte comença a materialitzar-se. Hi participen set dones caracteritzades com els personatges principals que interpreten, sota la direcció de l’Aida i amb vestimenta de l'època, algunes de les escenes de l’obra mentre són capturades per la seva càmera.

Casualment, la materialització d’aquest projecte s’alinea amb el 125è aniversari del naixement de l’autor, que es va complir el passat 5 de juny.

Comentaris