El codi postal, més determinant que el codi genètic davant d'un procés oncològic

Conclusions de la I Jornada de la Dona i el Càncer al Món Rural, impulsada per l'Ajuntament de Soriguera, que va reunir més d'una cinquantena de dones arribades de diversos municipis del Pallars Sobirà i d'altres comarques del Pirineu

 
I Jornada Dona i càncer a les comarques del Pirineu de la demarcació de Lleida
photo_camera Imatge de grup de la I Jornada Dona i càncer al Món Rural, realitzada a Soriguera - Foto: Cedida

Malgrat la gran nevada que ha caigut en les últimes hores al Pallars Sobirà i les complicacions meteorològiques, una cinquantena de dones procedents de diferents municipis del Pallars Sobirà i altres comarques del Pirineu es van reunir aquest dissabte 9 de març al matí, a la sala d'actes de l'Ajuntament de Soriguera per celebrar la I Jornada de la Dona i el Càncer al Món Rural. L'esdeveniment va estar organitzat conjuntament per l'Ajuntament de Soriguera, la Junta Local de l'Associació contra el Càncer al Pallars Sobirà, i l'Associació Contra el Càncer de Lleida en el marc del Dia Internacional de la Dona.

La jornada va estar inaugurada per l'alcalde de Soriguera, el Sr. Josep Ramón Fondevilla, el president de l'Associació contra el Càncer a Lleida, el Sr. Sisco Maranges, la directora a l'Alt Pirineu i Aran d'Igualtat i Feminisme de la Generalitat, la Sra. Mireia Guivernau, i el coordinador de Drets Socials a l'Alt Pirineu i Aran, el Sr. Josep Lluís Piqué.

Durant el novembre de 2022, la Junta Local de l'Associació Contra el Càncer al Pallars Sobirà va participar a la II Edició de la Jornada de la Dona i el Càncer a Lleida. Des d'aquell moment, van tenir com a objectiu reproduir una jornada similar, però enfocada al món rural. Gràcies a l'impuls de l'Ajuntament de Soriguera, que es va posar en contacte amb la Junta Local de l'Associació contra el Càncer al Pallars Sobirà, s'ha pogut desenvolupar aquest programa i dur-lo a terme en la jornada d'aquest dissabte a Soriguera, amb el suport d'una subvenció del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat.

3

L'Associació al Pallars Sobirà es va constituir al setembre de 2021 per vuit dones amb el propòsit de millorar la vida dels pacients i els familiars afectats pel càncer al Pallars Sobirà, l'única comarca de Lleida on encara no hi havia una junta dedicada a aquesta causa. En aquest moment, l'associació compta amb un grup de voluntàries, una junta estable i ofereix una cartera de serveis i prestacions gratuïts per als pacients i els seus familiars al territori.

La missió de l'entitat és apropar als municipis de Farrera, Llavorsí, Rialp, Soriguera, Sort i Vall Cardós la cartera d'activitats que ofereix per tot el territori, incloent atenció psicològica individual, ioga, fisioteràpia aquàtica, grups d'exercici físic i teràpia emocional.

Conclusions

La taula de testimonis va comptar amb la participació de Dolors Ruíz, jubilada, infermera de Sort i agregats des del 1974 fins el 2007, que va posar en relleu el que s’ha aconseguit millorar gràcies a la persistència des de les comarques del Pirineu, per acabar constatant que queda un llarg camí per recórrer.

Per la seva part, la ponent Marisa Pont, va exposar els principals tipus de càncer que afecten les dones, destacant que hi ha més de 200 tipus de càncer diferents, cadascun amb tractaments específics. També va abordar com els estereotips estètics i masclistes poden afectar les relacions sexoafectives de les pacients i va ressaltar la importància de la comunicació, la complicitat i l'empatia en la sexualitat postcàncer, incloent l'ús de preservatius durant els tractaments de quimioteràpia.

La Dra. Carme Campoy va posar en relleu aspectes, tant negatius com positius, del sistema sanitari en l’àmbit rural, els quals afecten especialment l’accessibilitat geogràfica, temporal i econòmica en tot el procés, tant d’informació per a la prevenció com de tractaments. També va destacar com els estereotips, estigmes i ritmes de la societat actual sovint no afavoreixen la diversitat o allò que, en el fons, ens importa: envellir en pau i tranquil·litat. Va assenyalar "la medicalització de la vida, des d’un part a un insomni, malgrat que hauríem de reconsiderar-les com a situacions normals".

1

La I Jornada Dona i càncer al Món Rural va incloure testimonis de Dolors Ruíz, Marta Guillén, Míriam Sant, Anna Castells i Carme Sabarich, que van abordar diferents aspectes relacionats amb el càncer i la seva gestió a les comarques rurals.

L'emotiu testimoni de Marta Guillén va aprofundir en el que comporta un procés amb tot tipus de tractaments durant quatre anys. Recomanava centrar-se més en el benestar físic i emocional que en la lluita contra les cèl·lules cancerígenes. Recordava que les persones "som un tot físic i emocional, i que no sempre el que es considera estar sa va acompanyat de l’estar bé".

Míriam Sant, metgessa de família, va explicar com funciona el sistema sanitari a la comarca del Pallars Sobirà i els principals aspectes amb els quals s'ha avançat, com el diagnòstic ràpid de mama i colon. Malgrat això, hi continuen havent diversos camps en els quals inicialment sembla que no es pugui avançar més, però estudiant-los amb deteniment es poden trobar noves maneres.

Anna Castells va exposar, com a treballadora social, que els efectes que provoca el càncer a les famílies més vulnerables acostumen a aparèixer més tard, degut als efectes que produeix la llarga durada dels tractaments i de la convalescència. Va assenyalar que seria molt positiu poder avançar en millorar l’atenció sociosanitària al Pallars-Sobirà.

Carme Sabarich va participar com a testimoni de les diferències entre viure'l en una capital o un poble, posant a un costat de la balança els inconvenients de la distància i a l'altre el suport veïnal que pots trobar en els pobles, en aquest moment en què la malaltia ja està més desestigmatitzada.

4

En les conclusions de la taula, moderada per Iolanda Mas, presidenta de l’Associació contra el càncer al Pallars Sobirà, es va recollir la necessitat d’accelerar la construcció d’un hospital socio-sanitari al Pallars Sobirà i de millorar els tractaments de quimioteràpia a l’Hospital de Tremp, posant en relleu, una vegada més,

"la necessitat de descentralitzar, millorar el transport públic, les comunicacions i vertebrar de serveis i equipaments les comarques del Pirineu pel reequilibri territorial i el repte demogràfic, en bé de la salut que és el més important per a tothom"

Tot plegat per millorar la vida de les dones i revertir les desigualtats que ja pateixen pel fet de ser dones i viure al món rural, amb tot el que comporten els tractaments oncològics i la distància dels serveis sanitaris, la qual cosa "es percep com una altra forma de violència en tant que una altra desigualtat"

La jornada va comptar a més, amb un Punt Lila on es va donar informació amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Aquesta primera edició de Jornada Dona i Càncer en el Món Rural, té també com a objectiu iniciar una exposició itinerant que s'inaugurarà el pròxim 15 d'octubre, en el marc del Dia Internacional de les Dones Rurals, per a donar a conèixer aquesta realitat.

5

Comentaris