Denuncien la Universitat de Lleida per un suposat deute de milers d'euros amb investigadors

Hi hauria 35 persones afectades per aquesta situació, però segons la rèplica de la UdL, s'estarien abonant als investigadors la totalitat de les retribucions establertes en les corresponents convocatòries
Responsables del comitè de la UdL i investigadors afectats - Foto: Oriol Bosch
photo_camera Responsables del comitè de la UdL i investigadors afectats - Foto: Oriol Bosch

El comitè d'empresa de Personal Docent i Investigador Laboral de la Universitat de Lleida (UdL) ha presentat aquest dijous una denúncia a la Inspecció de Treball de Catalunya pels milers d'euros que asseguren que la UdL deu als investigadors postdoctorals contractats a través de programes competitius. Segons el comitè, aquest deute ve motivat per la política restrictiva de la gerència de la UdL que es negaria a pagar la quota patronal als contractes UdL amb ajudes postodoctorals Margarita Salas, María Zambrano i els triennis als contractats postdoctorals amb programes competitius de finançament extern. El comitè diu que es poden arribar a deure entre 5.000 i 10.000 euros per persona.

La xifra del deute va en funció del perfil contractual i que després de mesos de diversos "silencis administratius" i de la campanya que va tenir lloc fa unes setmanes, hi ha hagut diversos postdocs que han presentat reclamacions internes.

Segons el comitè era important portar la demanda més enllà per tal de garantir els drets laborals dels investigadors de la universitat

Marc Macià, del comitè de la UdL, ha explicat que hi ha 35 persones afectades per aquesta situació i que si es posa per cas que a cadascun se li deuen uns 10.000 euros, en total són uns 350.000, que és una xifra que representaria només el 0,3% del pressupost de la UdL, ja que anualment disposa d’uns 100 MEUR. Per aquest motiu, ha lamentat que els sembla “irracional” aquesta situació.

Una investigadora afectada, Carolina Climent Sanz, ha explicat que en el seu cas concret la UdL està pagant a la Seguretat Social segons el seu propi salari. Ella va anar a fer una investigació als EUA i ha lamentat que els diners li haurien anat molt bé perquè allà la vida és molt cara.

Des del comitè han instat a l’equip rector de la UdL, que recentment ha estat reelegit, a què solucionin aquesta situació i deixin de basar-se en el “silenci administratiu”

La UdL respon a la denúncia

La Universitat de Lleida ha declarat que aquesta denúncia ja es va presentar a la Inspecció de Treball de Barcelona i afectaria a totes les universitats catalanes i una majoria d'universitats espanyoles. Ha manifestat que el TSJ de Catalunya en conflicte col·lectiu no ha donat la raó als representants dels treballadors i, això, els fa pensar que Inspecció de Treball arxivarà la denúncia.

Apunten que l'actuació de les universitats és correcta, ja que, diuen, s'estan abonant als investigadors la totalitat de les retribucions establertes en les corresponents convocatòries i que han estat fixades segons els criteris establerts pel Ministerio de Universidades, que és el que finança els contractes.

Pel que fa als triennis, la Universitat indica que estan a l'espera de la resolució judicial segons un conflicte col·lectiu que també afecta a altres universitats

Crue apunta que s'està complint amb la llei

L'associació Crue Universitats Espanyoles ha assegurat en un comunicat que "les universitats compleixen estrictament la llei amb el pagament de les quotes a la Seguretat Social de les ajudes «Margarita Salas» i «María Zambrano»".

Segons l'associació les universitats actuen segons el "Reial Decret 289/2021, de 20 d'abril, per a la requalificació del Sistema Universitari Espanyol i, també, d'acord amb l'aclariment proporcionat pel Ministeri sobre la interpretació dels conceptes inclosos en la quantia". D'aquest en llegeixen que "s'atorgava a les universitats la potestat de considerar com a despesa elegible, o no, la quota patronal, en ser un cost associat a l'instrument de vinculació (contracte)".

Comentaris