Actes del Dia Internacional per a l’erradicació de la violència vers les dones

La Facultat d'Educació de la UdL inaugura el Punt Lila amb testimonis anònims de violència masclista

Mitjançant un codi QR, proporciona accés a tota la informació relativa a vulneracions de drets, ja sigui per resoldre dubtes, denunciar o simplement informar-se
Una instal·lació de sabates i petits textos de vida de membres de la comunitat universitària que han patit violència masclista acompanya el Punt Lila, situat al vestíbul del centre - Foto: Òscar Godoy-UdL
photo_camera Una instal·lació de sabates i petits textos de vida de membres de la comunitat universitària que han patit violència masclista acompanya el Punt Lila, situat al vestíbul del centre - Foto: Òscar Godoy-UdL

Amb l'objectiu d'informar, sensibilitzar i prevenir l'assetjament, les conductes masclistes i la LGTBIQ+fòbia, la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social (FEPTS) de la Universitat de Lleida (UdL) ha inaugurat avui el seu Punt Lila, coincidint amb la vigília del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones. Aquest recurs permanent, situat al vestíbul del centre, està vinculat al Reglament d'actuació davant supòsits de violència de gènere, orientació sexual, identitat o expressió de gènere a la Universitat de Lleida. Mitjançant un codi QR, proporciona accés a tota la informació relativa a vulneracions de drets, ja sigui per resoldre dubtes, denunciar o simplement informar-se.

El degà de la FEPTS, David Aguilar, destaca que "a la FEPTS tenim la inquietud de humanitzar la nostra facultat, i per això volem cuidar millor les persones". Aquest Punt Lila és la primera d'una sèrie d'iniciatives que es posaran en marxa "en dies especials" amb aquest objectiu.

Per donar més visibilitat al Punt Lila, l'equip de deganat l'ha acompanyat d'una instal·lació de sabates i petits textos de vida de membres de la comunitat universitària que han patit violència masclista. Aquesta mostra, inspirada en "Over the Continents" de l'artista Chiharu Shiota, es podrà veure fins a l'1 de desembre al vestíbul del centre.

Cristina Petreñas, vicedegana de la FEPTS i impulsora de la mostra, destaca el procés col·laboratiu, incloent la recollida de sabates i textos amb preservació de l'anonimat, permetent que persones que han compartit les seves experiències "creïn un espai de suport i reconeixement mutu"

Des que es va completar el muntatge, estudiants i personal ja s'han aturat per llegir les notes, compartir experiències pròpies i dialogar sobre aquesta qüestió que afecta milions de dones arreu del món, i també homes, com el fill d'un pare maltractador, que ha compartit el seu testimoni a la mostra.

Els textos aborden situacions diverses, però totes són rellevants. A títol d'exemple, el text que acompanya una de les peces de calçat exposades diu: "Aquestes sabates (de taló) NO les puc portar quan surto de nit, perquè amb elles no puc córrer quan TU em persegueixes!! Vull caminar tranquil·la!!".

Comentaris