Procés de control per avaluar la qualitat de l'aigua de 400 piscines de la demarcació

La Diputació de Lleida ofereix assessorament i anàlisis microbiològiques i fisicoquímiques a un total de 170 municipis
Tècnica del laboratori d'Ilersap contrastant les dades proporcionades pels tècnics de la Diputació de Lleida a la plataforma "Aqua" -Foto: Alba Mor (ACN)
photo_camera Tècnica del laboratori d'Ilersap contrastant les dades proporcionades pels tècnics de la Diputació de Lleida a la plataforma "Aqua"- Foto: Alba Mor (ACN)

El procés de control que ofereix la Diputació de Lleida durant els mesos de juliol i agost compta amb una anàlisi de transparència i clor, que es realitza in situ, i una anàlisi microbiològica i fisicoquímica.

Els tècnics recullen una mostra de mig litre d'aigua amb tiosulfat, per analitzar la microbiologia, i mig litre d'aigua sense tiosulfat, per revisar la resta d'elements. Els recipients etiquetats amb la identificació de l'equipament a analitzar finalment són transportats amb neveres adaptades fins al laboratori Ilersap de Lleida.

Concretament, l'anàlisi microbiològica permet constatar la presència o l'absència de microorganismes que provoquen malestars intestinals com bacteris o pseudomones. D'altra banda, l'anàlisi fisicoquímica revisa l'oxidabilitat, el PH i els indicatius de contaminants fecals, entre altres. "Per a l'ús lúdic de l'aigua, el factor que cal tenir controlat és el de la microbiologia. És el que pot causar més problemes", ha indicat la directora d'Ilersap, Vanessa Riu.  

Seguidament, el laboratori analitza les mostres el mateix dia que són recollides o, a tot estirar, 24 hores després de la seva presa. Els resultats de les anàlisis estan disponibles entre 5 i 8 dies.

En cas d'una anomalia o una alteració en els paràmetres resultants, el laboratori contacta amb els tècnics perquè realitzin una contramostra de manera ràpida. En cas que també surti alterada, els tècnics donen suport a  l'ajuntament que correspongui perquè posi fil a l'agulla per posar solució a la problemàtica.

El tècnic auxiliar de la Unitat d'Aigües de la Diputació de Lleida, Robert Queral, mostrant l'anàlisi de clor de les piscines d'Alpicat - Foto: El tècnic auxiliar de la Unitat d'Aigües de la Diputació de Lleida, Robert Queral, mostrant l'anàlisi de clor de les piscines d'Alpicat - Foto: Alba Mor (ACN)
El tècnic auxiliar de la Unitat d'Aigües de la Diputació de Lleida, Robert Queral, mostrant l'anàlisi de clor de les piscines d'Alpicat - Foto: Alba Mor (ACN)

"La feina no només s'acaba amb la recollida de mostres", ha destacat el tècnic auxiliar de la Unitat d'Aigües de la Diputació de Lleida, Robert Queral, qui també ha explicat que els consistoris disposen d'un servei d'assessoria i de planificació.

Anàlisis de clor diàries

A banda del servei bimensual que realitza la Diputació de Lleida, els ajuntaments han de sotmetre a un control diari el clor de les seves piscines municipals. "S'hi ha d'estar molt a damunt perquè les altes temperatures evaporen el clor de manera ràpida", ha reconegut el tècnic d'operador de piscina pública, Sergi Monné.

En el cas de les instal·lacions del municipi d'Alpicat, que acullen cada dia unes 1.000 persones, es prenen dues mostres diàries de les quatre piscines que disposa l'equipament.  

Comentaris