L'IRTA desenvolupa una eina per a optimitzar la gestió de l'aigua en l'agricultura

'Irriland' s'utilitzarà, entre altres, en el nou sistema informàtic del canal d'Urgell per repartir l'aigua

 

Els assistents a la 5a Taula Institucional de l'IRTA a Ponent i l'Alt Pirineu i Aran que s'ha celebrat a la seu d'IRTA al campus d'Agrònoms de la UdL - Foto: Anna Berga
photo_camera Els assistents a la 5a Taula Institucional de l'IRTA a Ponent i l'Alt Pirineu i Aran que s'ha celebrat a la seu d'IRTA al campus d'Agrònoms de la UdL - Foto: Anna Berga (ACN)

L'IRTA, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, ha desenvolupat una eina per ajudar els regants a planificar els conreus fent una gestió de l'aigua el més eficient possible. Amb el nom 'Irriland', el simulador identifica en temps real quanta aigua hi ha disponible i quanta en necessita el conreu i, a partir d'aquí, utilitza imatges satèl·lit i intel·ligència artificial per crear diferents escenaris sobre com utilitzar l'aigua de manera més eficient per aconseguir una determinada producció. L'objectiu és ajudar les comunitats de regants en la presa de decisions. De fet, el canal d'Urgell ja ha tingut en compte aquesta eina en el disseny del seu nou sistema informàtic per repartir l'aigua equitativament en la pròxima campanya.

En funció de l'aigua disponible en cada moment, l'eina Irriland proposa diferents solucions. "L'avantatge és que podem simular molts escenaris i, per tant, els resultats d'aquests escenaris els donem als gestors de l'aigua que al final són qui han de prendre les decisions", ha explicat el delegat de l'IRTA a les Terres de l'Ebre i Lleida i investigador del programa ús eficient de l'aigua, Joan Girona.

Un moment durant la 5a Taula Institucional de l'IRTA a Ponent i l'Alt Pirineu i Aran que s'ha celebrat a la seu d'IRTA al campus d'Agrònoms de la UdL - Foto: Anna Berga
Un moment durant la 5a Taula Institucional de l'IRTA a Ponent i l'Alt Pirineu i Aran que s'ha celebrat a la seu d'IRTA al campus d'Agrònoms de la UdL
Foto: Anna Berga (ACN)

Aquesta eina de gestió de dades es va testejar l'estiu passat en proves pilot a finques de les comarques gironines i als canals d'Urgell i Segarra-Garrigues. Enguany, l'IRTA preveu ampliar-la a altres parts del país "de forma més eficient i ja automatitzada", ha explicat el director general de l'IRTA, Josep Usall.

De la seva banda, Girona ha remarcat que en un context de canvi climàtic, en què les sequeres seran més "cícliques, freqüents i intenses", el simulador no només és útil per gestionar la sequera actual, sinó per "gestionar el futur d'un recurs que cada vegada és més escàs però necessari per assegurar la producció d'aliments".

Irriland és una de les propostes contra la sequera que l'IRTA ha presentat als principals agents del territori en el marc de 5a Taula Institucional de l'IRTA a les Terres de Lleida i Pirineu que s'ha celebrat a la seu de l'entitat del campus d'Agrònoms de la Universitat de Lleida.

A la trobada hi han assistit dirigents de la Diputació de Lleida, la Generalitat, cambra de comerç, la Fira de Lleida i diversos alcaldes de la demarcació. Amb aquesta trobada, l'IRTA vol apropar la seva recerca al territori i conèixer de primera mà les necessitats d'aquest en matèria de recerca i innovació en l'àmbit agroalimentari.

Comentaris