Lleida recorda les víctimes del bombardeig al Liceu Escolar de fa 86 anys

Larrosa ha dit que l'acte fa una "crida per la pau" en un context de guerres i de retallades dels drets humans al món

Representants institucionals amb supervivents i familiars del bombardeig al Liceu Escolar de Lleida fa 86 anys

Data de publicació: dijous 02 de novembre del 2023, 19:24

Localització: Lleida

Autor: Anna Berga
photo_camera Representants institucionals amb supervivents i familiars del bombardeig al Liceu Escolar de Lleida fa 86 anys - Foto: Anna Berga (ACN)

Lleida ha commemorat aquest dijous el 86è aniversari del bombardeig al Liceu Escolar per part de l'aviació feixista italiana, que va tenir lloc el 2 de novembre de 1937 i en el qual van morir 48 alumnes i diversos professors. A l'acte es va fer una representació teatral del bombardeig i la tradicional ofrena floral al monument 'Dignitat, memòria i vida', ubicat davant del lloc on hi havia l'escola, a l'avinguda de Blondel. Durant el seu parlament, l'alcalde Fèlix Larrosa va remarcar que "enguany és especialment necessari que aquest acte sigui una crida per la pau i un cant a la solidaritat" davant l'actualitat, marcada per les guerres a Ucraïna i a Gaza o la retallada de drets humans que pateixen les dones afganeses, va dir.

Ofrena floral amb motiu del 86è aniversari del bombardeig del Liceu Escolar de Lleida

Data de publicació: dijous 02 de novembre del 2023, 19:24

Localització: Lleida

Autor: Anna Berga
Ofrena floral amb motiu del 86è aniversari del bombardeig del Liceu Escolar de Lleida - Foto: Anna Berga (ACN)

L'acte en record a les víctimes i supervivents del bombardeig al Liceu Escolar , és "una crida a la pau i a la vida", va reivindicar Larrosa, que en la seva intervenció va defensar l'aposta pel diàleg, la conciliació i l'entesa en qualsevol conflicte per evitar que "s'acabi imposant la barbàrie de la guerra". També va voler reivindicar el dret a l'educació, que malauradament "queda anorreat quan hi ha una guerra", com va passar al Liceu Escolar fa just 86 anys.

La primera part de l'acte institucional es va celebrar a la sala Alfred Perenya davant la previsió de pluja. A més dels parlaments, la sala va acollir una emotiva representació teatral d'aquell fatídic dia, a càrrec d'alumnes del cicle superior en Tècniques d'Actuació Teatral de l'Aula de Teatre de Lleida, que va acabar amb 'El cant dels ocells' de la mà d'un estudiant del conservatori lleidatà.

Posteriorment, la jornada es va traslladar al monument 'Dignitat, memòria i vida', ubicat davant del lloc on hi havia l'escola, a l'avinguda de Blondel, on es va fer la tradicional ofrena floral en record de les víctimes i supervivents del bombardeig.

La commemoració va comptar amb l'assistència de diferents regidors de tots els partits amb representació a l'Ajuntament, a excepció de Vox. També hi van assistir supervivents i familiars de víctimes del bombardeig al Liceu Escolar. Entre ells, Manel Sampedro, que va explicar que recorda "com si fos ara" el 2 de novembre de 1937. Per la seva banda, Jordi Quílez, que tenia 6 anys quan l'aviació italiana va bombardejar l'escola, va deixar clar que la guerra "fa mal a tots, però sobretot, als més febles i nosaltres érem els més febles".

Representació teatral durant l'acte commemoratiu del 86è aniversari del bombardeig del Liceu Escolar de Lleida

Data de publicació: dijous 02 de novembre del 2023, 19:24

Localització: Lleida

Autor: Anna Berga
Representació teatral durant l'acte commemoratiu del 86è aniversari del bombardeig del Liceu Escolar de Lleida - Foto: Anna Berga (ACN)

A banda de l'acte institucional, l'Ateneu Cooperatiu la Baula va fer sonar una sirena d'alerta de bombardeig des de la Seu Vella que va cedir l'associació Astra Gernika. Va sonar a les quatre de la tarda, l'hora del bombardeig de 1937, en record de les víctimes i supervivents, ja que fa 86 anys les sirenes antiaèries no es van sentir a la ciutat.

Posteriorment, al mateix monument hi va haver l'ofrena floral de la ciutadania, que va aplegar entitats, col·lectius i persones a títol individual. Els assistents van llegir un manifest que es va acompanyar d'un quartet de corda.

Història del Liceu Escolar

Miquel Pueyo també va recordar que el Liceu Escolar de Lleida va ser creat l'any 1906 pel gran mestre i pedagog Frederic Godàs, juntament amb altres col·laboradors de gran vàlua personal i professional, com ara Antoni Sabater, Humbert Torres i molts d’altres. El Liceu Escolar va ser la primera escola lleidatana inscrita dins el moviment de l’Escola Nova catalana. El Liceu va tenir diferents ubicacions fins que el 31 d'agost de 1913 es va inaugurar l'edifici definitiu, a l'avinguda de Blondel.

El dia 2 de novembre del 1937 nou avions Savoia-Marchetti S.M. 79 de l'aviació feixista italiana van bombardejar la ciutat de Lleida, un dels atacs aeris més mortífers de la Guerra Civil Espanyola, juntament amb els de Guernica, Durango o Granollers. En l'ofensiva contra la població civil van morir més de dues-centes cinquanta persones. Una de les bombes va caure de ple en un dels costats de l'edifici del Liceu Escolar, derruint-lo per complert i provocant la mort de mig centenar de nens i alguns professors, que en el moment del bombardeig eren a les aules del Liceu Escolar.

Lleida va inaugurar l'any 2006 l'escultura commemorativa 'Dignitat, memòria i vida', davant d'on estava ubicada l'escola. El 27 de novembre del 2009, el Ple de la Paeria va aprovar instituir la data del 2 de novembre com a Dia del Liceu Escolar, en record del bombardeig de la institució educativa, l'any 1937. Des del 2009, cada any al voltant del dia 2 de novembre, es ret homenatge amb una ofrena floral i amb la presència d'exalumnes del Liceu, en un acte organitzat davant l'escultura.

Comentaris