Nou científiques catalanes, seleccionades per una missió a la Mars Research Desert Station

Formen part de la missió Hypatia I, la primera missió de dones científiques que vol combatre la discriminació per raó de gènere en la ciència, en especial en l’exploració espacial

Les científiques de la missió 'Hypatia I' - Foto: Pau Fabregat
photo_camera Les científiques integrants de la missió 'Hypatia I' - Foto: Pau Fabregat

Per primera vegada, nou investigadores catalanes de diferents disciplines han estat seleccionades per fer una missió a l’estació anàloga Mars Research Desert Station (MDRS) al desert de Utah, als Estats Units. Es tracta de Mariona Badenas-Agustí, Carla Conejo González, Ariadna Farrés Basiana, Laia Ribas, Núria Jar, Neus Sabaté, Cesca Cufí-Prat, Anna Bach i Helena Arias.

La missió Hypatia I es durà a terme del diumenge 16 al dissabte 29 d’abril del 2023 en aquesta instal·lació gestionada per The Mars Society, on les seves integrants conviuran com si realment lideressin una missió tripulada a Mart.
“Sense cap mena de dubte, hem progressat molt des que les dones estàvem excloses de la comunitat científica, però el camí és llarg i encara queda molt per fer. Amb el projecte 'Hypatia' volem contribuir a una ciència més inclusiva i diversa, on les dones tinguin el reconeixement i la visibilitiat que mereixen”, explica l’astrofísica Mariona Badenas-Agustí, comandant de la missió Hypatia I.

Les integrants d’Hypatia I viuran tota una aventura en condicions d’aïllament: s’hauran d’alimentar de productes deshidratats, l’aigua potable estarà comptada i no podran comunicar-se de forma síncrona amb la Terra per evitar trencar la simulació. Totes vestiran com astronautes a les seves sortides a l’exterior, on la mobilitat estarà limitada.

Les científiques de la missió 'Hypatia I' - Foto: Pau Fabregat
Les científiques integrants de la missió 'Hypatia I' - Foto: Pau Fabregat

Fer recerca, divulgació i inspirar vocacions entre les nenes

Un dels objectius principals de la missió és impulsar projectes de recerca per testejar equipaments i experiments per estudiar la viabilitat d’una missió real a Mart.

L’orografia i la geologia del desert de Utah recorden molt a Mart, perquè és un paisatge ric en material ferrós, amb grans oscil·lacions de temperatura i baixa humitat

A més de fer recerca, la tripulació Hypatia I també vol desenvolupar activitats de divulgació de l’univers i l’exploració espacial i fer visibles dones científiques en les disciplines STEAM (de l’anglès: Science, Technology, Engineering, Art, Maths) per inspirar vocacions, especialment entre les nenes i les noies joves.

 

Canviar la narrativa: les dones conquereixen l’espai

Un dia com avui, 12 d’abril, però de l’any 1961, el cosmonauta rus Yuri Gagarin va ser el primer astronauta que va fer un viatge espacial tripulat. Des d’aleshores, del reduït grup de persones que ha anat a l’espai, només 1 de cada 10 han estat dones, la majoria blanques.

Actualment, hi ha missions que volen capgirar aquesta tendència i fer justícia. Per exemple, una dona trepitjarà la Lluna per primera vegada l’any 2025 amb la missió Artemis de la NASA. Fins ara, els 12 astronautes que han trepitjat la Lluna han estat homes, blancs i dels Estats Units, en el marc del programa Apollo.

La missió Hypatia I vol posar el seu granet de sorra per combatre la discriminació per raó de gènere en la ciència, en especial en l’exploració espacial. Per això, compta amb la col·laboració de la Fundació Catalunya La Pedrera, la Fundació Banc Sabadell i la Generalitat de Catalunya, entre d’altres.

Comentaris