La regió sanitària de Lleida redueix l'ús d'antibiòtics entre un 30% i 40% en 2 anys

A través d'un programa pioner a Catalunya en la reducció de la prescripció d'antibiòtics que es va començar a desenvolupar fa deu anys als hospitals d'aguts, unitats sociosanitàries, l'atenció primària i a les residències geriàtriques del territori lleidatà

Els resultats del programa PROA s'han donat a conèixer en el marc de la jornada celebrada a Lleida

Data de publicació: dijous 09 de novembre del 2023, 14:22

Localització: Lleida

Autor: Ignasi Gómez
photo_camera Els resultats del programa PROA s'han donat a conèixer en el marc de la jornada celebrada a Lleida - Foto: Ignasi Gómez (ACN)

La prescripció d'antibiòtics a la regió sanitària de Lleida s'ha reduït entre un 30% i un 40% en els darrers dos anys a través d'un programa pioner a Catalunya que va iniciar-se fa deu anys. En aquest període de temps, el projecte s'ha desenvolupat als hospitals d'aguts, unitats sociosanitàries, l'atenció primària i a les residències geriàtriques del territori lleidatà. El coordinador del programa, Alfredo Jover, ha explicat que s'han detectat beneficis com recuperar "substancialment" la sensibilitat dels bacteris que hi ha a l'ecosistema així com reduir la toxicitat i els efectes secundaris en persones d'edat avançada. Els resultats s'han donat a conèixer durant la jornada de bones pràctiques del Pla de Salut 2021-2025 de Lleida.

La regió sanitària de Lleida va començar a desplegar l'any 2013 un programa de racionalització i optimització de l'ús d'antibiòtics (PROA) als hospitals d'aguts. El 2015 aquesta iniciativa ja havia arribat a les unitats sociosanitàries, el 2017 a l'atenció primària i el 2019 a les residències geriàtriques. Actualment, aquest tipus de programa s'inclou de manera generalitzada en els plans de salut de Catalunya, "però nosaltres ja vam creure-hi fa deu anys", ha dit el coordinador del PROA Lleida i cap de la Unitat d'Infecció Nosocomial i Política Antibiòtica, Alfredo Jover.

69a09a2d-fbc8-40d2-ac3c-ff1482e66df0
La jornada del Pla de Salut de la Regió Sanitària Lleida - Foto: Ignasi Gómez (ACN)

D'aquesta manera, Jover ha explicat que amb l'experiència adquirida durant aquest període de temps i a través de l'aplicació d'un seguit de mesures "senzilles" s'ha pogut recuperar "substancialment" la "sensibilitat" dels bacteris existents a l'ecosistema, és a dir, fer-los menys resistents, un dels principals objectius del PROA

D'aquesta manera, s'espera obtenir un futur més "prometedor" a l'hora de tractar qualsevol infecció. A més, la reducció d'entre el 30 i 40% dels antibiòtics ha permès altres avantatges "des del punt de vista de la toxicitat o dels efectes secundaris", sobretot en pacients d'edat avançada, que són més propensos a patir els seus efectes.

El Pla de Salut, desplegat al 40%

Jover ha donat a conèixer aquests resultats en el marc de la jornada d'avaluació del Pla de salut 2021-2025 de la Regió Sanitària Lleida, el qual ja s’ha desplegat en gairebé un 40% un any i mig després de la seva aprovació, el juliol del 2022. Concretament, tres de les quatre estratègies en què es divideix el Pla -igualtat d’oportunitats al llarg de la vida, entorns saludables i palanques de canvi transversal- ja han superat el 40% d’implementació en eixos com ara la criança saludable, la salut i el benestar des de la infància a la vellesa, el medi ambient i la salut, les malalties transmissibles i les epidèmies, la resistència als antibiòtics, el lideratge i la participació dels professionals en el sistema de salut, la transformació digital o la recerca i la innovació. Respecte a la darrera estratègia del Pla, integració de l’atenció a la salut, la seva implementació ronda el 22%.

Així, entre els objectius del Pla que estan més avançats destaquen la millora de la detecció i l’acompanyament de casos de maltractament infantil i violència masclista; la promoció de l’activitat física i l’alimentació saludable en la població, especialment en l’edat escolar i l’adolescència; el progrés en el coneixement de l’impacte dels riscos ambientals sobre la salut; el reforç de les estratègies de vacunació; la promoció de l’ús adequat dels antibiòtics o l’avenç en la transformació digital per millorar l’atenció integrada a la salut.

En aquesta línia, el director dels Serveis Territorials de Salut i gerent de la Regió Sanitària de Lleida, Raül Llevot, ha posat com a exemple que una de les accions que estaven més avançades era l'abordatge de l'obesitat infantil, un camp en què "s’ha fet una fotografia de la realitat de la Regió, del sedentarisme, l'ús d'hores davant la pantalla i s'està treballant per reeducar en aquest sentit". Així mateix, ha afegit que entre els reptes de futur hi ha "la implementació de mesures per arribar als llocs de difícil cobertura. Aquest és un dels objectius que a curt termini tindrem abordats". Tot plegat, ha conclòs, "ens permet veure que estem a la meitat del procés i anem per bon camí en l’execució del Pla de salut de la Regió Sanitària Lleida, amb un 40% de les accions desplegades".

Comentaris