Tàrrega preservarà el llegat de Manuel de Pedrolo a la futura Casa Museu dedicada a l'escriptor

L'ajuntament de Tàrrega prepara l'inventari, un altre pas previ a l’obertura de l’equipament com a centre divulgador del llegat ‘pedrolià’

 

 

IMATGE D'ARXIU · Escriptori de Manuel de Pedrolo a la casa familiar del carrer Major de Tàrrega
photo_camera Escriptori de Manuel de Pedrolo a la casa familiar del carrer Major de Tàrrega (Imatge d'arxiu - Ajuntament de Tàrrega)

L’Ajuntament de Tàrrega continua treballant en la preservació del llegat de l’escriptor Manuel de Pedrolo (1918 – 1990). Així, i com un altre pas previ a l’habilitació de la futura Casa Museu dedicada al literat, la capital de l’Urgell durà a terme aviat l’inventari dels objectes quotidians de l’habitatge que podran formar part del discurs museístic. Es tracta de mobiliari, roba i objectes personals que permetran exposar el relat de la Casa Museu, situada al carrer Major, tot explicant al públic els orígens de l’escriptor i el llinatge dels Pedrolo.

Amb la finalitat de disposar d’aquest inventariat, la Junta de Govern Local ha aprovat les bases d’una borsa de treball de tècnics de museu mitjançant la qual es contractarà la persona encarregada de realitzar aquesta tasca. Serà un procés selectiu per concurs-oposició que es farà públic els propers dies.

En paral·lel, una tècnica de biblioteca (seleccionada a través d’una borsa de treball ja oberta) documentarà bibliogràficament els més de 10.000 llibres que hi ha a la casa dels Pedrolo. Són volums pertanyents tant a la família com a la biblioteca personal de l’escriptor. A més, també es catalogaran els llibres que Pedrolo tenia al seu domicili del carrer Calvet de Barcelona i que actualment es troben també a la casa de Tàrrega.

Val a dir que la importància de la catalogació també rau en què s’evitaran possibles pèrdues de material amb valor patrimonial. L’inventari s’efectuarà amb l’assessorament de la filla de l’escriptor, Adelais de Pedrolo, que aportarà la història que s’amaga darrere de cadascun dels objectes. 

Precisament, l’Ajuntament de Tàrrega va formalitzar l’any 2021 amb Adelais de Pedrolo un conveni en relació a la gestió i la difusió del llegat del seu pare. L’acord inclou la donació de l’edifici familiar del carrer Major per transformar-lo en Casa Museu. L’equipament comptarà a més amb un centre d’estudi al voltant de la seva extensa obra. 

L’alcaldessa Alba Pijuan Vallverdú destaca la importància d’aquest projecte:

“la casa pairal de Pedrolo a Tàrrega esdevindrà cabdal per divulgar la seva figura, obra i pensament. Les tasques d’inventariat suposaran un pas previ significatiu per fixar el contingut museístic que oferirà l’equipament”

En concret, la Casa Museu la formaran dos immobles situats als números 5 i 7 del carrer Major. Properament s’hi afegirà la finca ubicada al número 9, coneguda com Cal Calçada i que el consistori preveu adquirir durant el present any. Totes tres finques ja han rebut el canvi de qualificació urbanística com a sistema d’equipaments.

També es preveu que la futura Casa Museu actuï en xarxa amb el conjunt d’equipaments culturals del nucli antic com són el Museu Tàrrega Urgell, l’Arxiu Comarcal de l’Urgell i la Biblioteca Pública Germanes Güell. A més, Tàrrega ja ofereix des de l’any passat l’anomenada ‘Ruta Pedrolo’, itinerari senyalitzat que descriu els vincles de l’autor amb la capital de l’Urgell.

Cal tenir present que tant el Museu Tàrrega Urgell com l’Arxiu Comarcal de l’Urgell custodien, fruit de donacions anteriors, el llegat bibliogràfic “Biblioteca Antiga del Fons Patrimonial Pedrolo” i “Arxiu patrimonial del llinatge Pedrolo (1056-1941)”, del qual existeix catàleg, mobles exposats a les Sales Nobles del Museu i una col·lecció de vestits.

Tot i haver nascut a l’Aranyó (la Segarra), Manuel de Pedrolo va residir durant bona part de la seva vida a la casa familiar situada a Tàrrega. Considerat un dels autors més prolífics en llengua catalana, Pedrolo va conrear la novel·la, la poesia, la dramatúrgia i la traducció. El 1979 va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.

Comentaris