La Fundació Canals d'Urgell presenta la segona ruta de descoberta per l'Urgell d'aquest espai

El diputat Òscar Martínez lloa la Fundació Canals d’Urgell per accentuar el valor històric d’aquesta infraestructura 

RUTA CANALS URGELL-3
photo_camera Els participants a la visita guiada s'han traslladat cap al Tossal de Ponts, on van visitar l’espai de la captació, Ca l’Ermità, la primera casa de comportes i l’ermita de Sant Isidre

Aquest dissabte ha tingut lloc la presentació de la nova ruta pels Canals d’Urgell a Agramunt, impulsada per la Fundació Canals d’Urgell, la qual ha marcat l'inici de la primera visita guiada a aquesta ruta, aprofitant que a la tarda es presentava a l’Ajuntament d’Agramunt el llibre ‘Urgell. La febre d’aigua’, de Vicenç Villatoro, part del qual transcorre per aquests espais. 

El diputat Òscar Martínez ha participat en l'esdeveniment, que ha tingut com a punt de partida la plaça Fondandana d’Agramunt, acompanyat de Sílvia Fernàndez, alcaldessa d’Agramunt, i Maribel Pedrol, directora de la Fundació Canals d’Urgell. Des d’aquest indret s’han traslladat cap al Tossal de Ponts, on han visitat l’espai de la captació, Ca l’Ermità, la primera casa de comportes i l’ermita de Sant Isidre. Posteriorment s’han desplaçat al túnel de Montclar, on han visitat l’entrada.

En el seu parlament, Òscar Martínez ha destacat el fet que iniciatives com la que avui s’ha presentat ens recorden la importància històrica dels Canals d’Urgell com a elements dinamitzadors “del teixit productiu i del desenvolupament econòmic dels nostres municipis” i com a factor d’arrelament de la gent al territori.

RUTA CANALS URGELL-1
La directora de la Fundació Canals d’Urgell. Maribel Pedrol, amb el diputat Òscar Martínez i l'alcaldessa d'Agramunt, Sílvia Fernàndez

És per això que ha volgut agrair, en nom de la Diputació de Lleida, la tasca de la Fundació Canals d’Urgell pel que fa a “l’estudi, la difusió i promoció d’aquesta gran riquesa territorial com són els canals”, més encara quan aquesta ruta a Agramunt “ens ajuda a descentralitzar el canal” i posar en valor aquesta gran infraestructura que “dona coherència als nostres pobles i a la nostra història contemporània”. Martínez ha acabat refermant el suport de la Diputació amb la feina de la Fundació.

Cal recordar, en aquest sentit, que la vinculació entre ambdues parts es va fer efectiva el 2022 amb un primer conveni de col·laboració signat amb el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació per ajudar a dur a bon port les activitats d’estudi, difusió i promoció de la Fundació a través de l’Espai Cultural dels Canals d’Urgell. Aquest conveni es va renovar el 2023 i s’està treballant per tornar-lo a renovar aquest 2024.

Aquesta és la segona ruta de descoberta del territori dels Canals d’Urgell que prepara la Fundació, que des del 2022 està treballant en el projecte de descentralització del Canal i en l’obertura a les cinc comarques regades: Noguera, Urgell, Pla d’Urgell, Segrià i Garrigues. Al setembre del 2022, coincidint amb la Festa Major de Ponts, es va inaugurar la primera ruta, que ara es complementa amb aquesta segona gran ruta de descoberta per la comarca de l’Urgell, que inclou la zona de captació (Ca l’Ermità, la primera casa de comportes, l’ermita de Sant Isidre, l’entrada al túnel de Montclar (Artesa de Segre-Foradada), el cementiri d’Agramunt i la tomba de Domingo Cardenal, els safarejos d’Agramunt, la casilla del Villuendas i el Pont de Ferro.

Comentaris