Opinió

La línia ferroviària de rodalies de Lleida a Cervera i Manresa a punt de convertir-se en una realitat

“Rodalies de Lleida. Un tren per a la classe treballadora” elaborat per CCOO de Lleida i aprovat per unanimitat per totes les institucions
Estació de tren de Tàrrega - Foto: Jordi Vinuesa
photo_camera Estació de tren de Tàrrega - Foto: Jordi Vinuesa

Ens trobem en la Setmana Europea de la Mobilitat, i l’acord aconseguit entre el Ministeri de Transports i la Generalitat sobre la duplicació del nombre de trens a la línia Lleida - Cervera - Manresa hauria de ser motiu de satisfacció no només per a les persones de les poblacions beneficiades, sinó també per a totes les institucions, partits i entitats del territori, ja que dona compliment al projecte “Rodalies de Lleida. Un tren per a la classe treballadora” elaborat per CCOO de Lleida i aprovat per unanimitat per totes les institucions. Aquest va ser un document de referència que unificava les reclamacions del territori en matèria ferroviària, i que des del sindicat s’ha treballat amb reunions constants amb totes les institucions durant més de cinc anys per fer-ne efectiva la implantació.

Estació de tren de Tàrrega - Foto: Jordi Vinuesa
Estació de tren de Tàrrega - Foto: Jordi Vinuesa

El fet de disposar de 12 trens per sentit a la línia Lleida - Cervera conformarà una oferta ferroviària que superarà l’actual de la línia Lleida - Balaguer, que disposa de 10 trens per sentit, és operada per FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya) i que, amb bon criteri, és utilitzada com a model a seguir tant en increment de viatgers com en la qualitat del servei que presta.

Aquest increment està plenament justificat, per una banda, per començar a revertir el greuge comparatiu existent en matèria de serveis ferroviaris al nostre territori, ja que fins ara únicament 25 trens dels aproximadament 1.000 que circulen diàriament de Rodalies de Catalunya, operada per Renfe, té origen o destinació a la nostra província, i, per altra, per donar servei a la línia amb major volum de població de les 4 plantejades en el projecte.

L’acord aconseguit determina que sigui Renfe l’operador dels serveis, transitòriament, fins que FGC no disposi dels trens i el personal necessari, en els termes en què ho vam acordar a la Comissió del Pla de Rodalies de Lleida.

Renfe té capacitat per fer-ho bé, però ha de tenir també la voluntat de fer-ho bé, destinant-hi els recursos humans i materials necessaris per prestar un servei digne, fiable i de qualitat i reduir l’excessiu nombre d’incidències que es produeixen actualment.

Les inversions que s’han executat a la línia en els últims temps —renovació completa del trajecte Mollerussa - Vilanoveta i instal·lació del sistema de seguretat BLAU entre Bell-lloc i Lleida, que completa així el sistema a tota la línia— dins del Pla de Rodalies de Catalunya possibiliten aquest increment de freqüències, però en queden altres pendents d’executar, les més significatives són l’adequació de les estacions, i la supressió dels passos a nivell amb més volum de trànsit.

L’increment de freqüències de tren, unit als serveis Bus Express implantats per la Generalitat, conformaran un mapa de mobilitat important, en què hi haurà 27 freqüències per sentit entre Cervera i Lleida, fet que suposa ja una alternativa real a la utilització del vehicle privat, no només en l’oferta de serveis, sinó també en preu: resulta totalment gratuït si només s’utilitza el tren amb l’abonament de Renfe o amb un cost de 0,78 euros per trajecte si s’utilitza el bus amb la targeta T10 de l’ATM.

No podem ni hem de deixar cap territori enrere i per això hem de continuar treballant per aconseguir a curt termini l’increment de freqüències a les línies de Lleida - Montblanc i Lleida - Montsó, previstes al projecte de CCOO i amb això aconseguir la implantació completa de les 4 línies de les Rodalies de Lleida.

Només així començarem a tenir un tren digne a les terres de Lleida.

Comentaris